‘Ruime meerderheid Oost-Oekraïeners wil één land blijven’

Volgens een onderzoek van de Amerikaanse denktank Pew Research Centre:

Daaruit blijkt dat de steun voor de nationale eenheid van het land groot is: 77 procent van de bevolking wil door als één land.

Vooral in het westen van het land is de steun voor de nationale eenheid groot, maar ook in het oosten antwoordt maar achttien procent bevestigend op de vraag of regio’s zich af zouden mogen scheiden. Zelfs onder de inwoners die Russisch als moedertaal hebben overtreft de steun voor nationale eenheid verreweg de steun voor een afscheiding.

Open artikel

Reacties (24)

#1 Joost

Dat contrast met de Krim. Is dat recent (en mogelijk ingegeven door angst) of speelt dat al veel langer?

#2 Bismarck

@1: Er was in de Krim altijd al een grotere aanhang voor afscheiding/annexatie door Rusland (mede omdat er sinds de 2e wereldoorlog in de Krim ook een meerderheid aan etnische Russen is, in tegenstelling tot de rest van Oekraïne), maar ook daar was er voor de Russische bezetting geen meerderheid te vinden voor afscheiding. Overigens geldt dat het “afscheidingssentiment” vaak ook een soort Ostalgie is: Een zekere hang naar het Sovjet-tijdperk. Je komt dat wel op meer plekken tegen (bv. ook in Moldavië).

#3 De Conservatief

Overigens geldt dat het “afscheidingssentiment” vaak ook een soort Ostalgie is

Naja, op de Krim krijgen ze nu wel tirannie, corruptie, armoede en een alom aanwezige geheime dienst. In die zin is het net als vroeger in de Sovjet-Unie.

#4 Cerridwen

@2: Voor een belangrijk deel is het dus ook een generatieconflict, jonge Russen, opgegroeid in Oekraïne, hebben veel minder zin om bij Rusland te horen dan hun ouders, opgegroeid in de Sovjet-Unie.

#5 su

@3 armoede

Vooralsnog gaan de ambtenarenlonen en pensioenen omhoog. In Oekraïne heerst al armoede, en dat wordt met het IMF ingrijpen alleen maar erger.

http://en.itar-tass.com/russia/725031

#6 pedro

@4: dat is toch wel tekenend… De oude generatie, die de Sovjet Unie kent, verlangt terug naar die tijd. De jongeren, die die oude Sovjet tijd niet kennen, verlangen naar de tijd die hen voorgespiegeld wordt, maar die ze evenmin kennen. De ouderen baseren hun verlangen op ervaring en kennis, de jongeren op reclame en hoop.

Dat zien we hier in Nederland ook wel hoor, bij de jongeren die extreem rechts aanhangen. Zij geloven in sprookjes de gemakkelijke oplossingen, die extreem rechts voor de grote problemen voor stelt, omdat zij niet weten dat sprookjes zelden waarheid zijn die oplossingen niet realiseerbaar zijn en de uiteindelijke oplossingen steeds duurder en steeds verder weg brengen, of steeds radicaler maken. Maar dat mogen we van hen niet zeggen, want dan zijn we aan het demoniseren…

[edit]
Btw: ik ben nog steeds hoopvol hoor, want “you can fool some people all of the time, you can fool all people some of the time, but you cannot fool all of the people all of the time”.

#7 Derpjan

Er zijn veel tegengestelde belangen:

– Rusland is rijker, maar aan de andere kant zit de corruptie daar nog dieper en kunnen buitenlandse krachten daar ook minder aan doen

– zoals @6 zegt wordt jongeren een sprookjesbeeld van de Sovjet Unie geschetsts (net zoals Wilders dat van de Nederlandse jaren ’50 schetst), maar er zijn nog mensen die beter weten en Poetin’s repressie schrikt mensen af.

#8 gbh

Putin overlegd met CTSO over het sturen van “vredestroepen”

http://www.interpretermag.com/ukraine-liveblog-day-80-waiting-for-victory-day/#2696

Kazakhstan was ook uitgenodigd maar kwam niet opdagen en sprak in plaats daarvan met Deputy Secretary of State William Burns

http://www.interpretermag.com/ukraine-liveblog-day-80-waiting-for-victory-day/#2698

Thomas Friedman: Putin Fears Ukraine Much More Than America:

http://euromaidanpr.com/2014/05/09/thomas-friedman-putin-fears-ukraine-much-more-than-america/

#9 pedro

@7:

zoals @6 zegt wordt jongeren een sprookjesbeeld van de Sovjet Unie geschetsts

Dat zegt #6 juist niet. Er wordt hen een sprookjesbeeld van de geneugten van de kapitalistische wereld voorgehouden. De oudere mensen hebben de Sovjet Unie mee gemaakt, en een deel van hen verlangt daar naar terug, omdat zij het toen aanmerkelijk beter hadden dan nu. In die tijd konden zij gewoon de verwarming van hu huis betalen, en nu niet meer. De kapitalistische heilstaat kan zich weliswaar sneller ontwikkelen dan een communistische heilstaat, maar levert net zo veel slachtoffers op. Alleen een juiste mix zorgt voor een menswaardig bestaan voor iedereen zonder het eigen initiatief te doden.

#10 gbh

@9: De USSR bestaat niet meer, communisme in Rusland is dood en vervangen door een kapitalistische maffia staat. Een groot gedeelte van de bevolking leeft in armoede (2009: 24,5 miljoen mensen met een inkomen van minder dan 112 euro) Wordt alleen maar erger; met de sancties die nu zijn ingesteld ligt Rusland binnen een jaar op zijn gat.

#11 Derpjan

@9

Die oudjes die zich dat menen te herinneren vertellen sprookjes net als de oudere Nederlanders di zich menen te herinneren dat er geen criminaliteit was in Nederland in de jaren ’50 en net zoals 30ers in Nederland die menen dat de muziek van de jaren ’90 veel beter was dan die van nu. De schade van de Oekraiense economie is allang weer ingehaald, hoewel het land nu meer ongelijkheid kent, dat is echter niet iets dat Rusland zal veranderen en dat beseft een meerderheid ook. Het gekke is ook dat West-Oekraine meer pro-Westers is terwijl het armer is dan Oost-Oekraine.

#12 pedro

@11:

Die oudjes die zich dat menen te herinneren vertellen sprookjes

Nee hoor. Die herinneren zich gewoon, dat ze het niet koud hadden, en dat ze ieder jaar 2 weken op vakantie konden. Nu kunnen ze dat niet meer. Ik mag je aanraden eens een keertje met die mensen in het voormalige oostblok te gaan praten, in plaats van de westerse propaganda na te praten.

Daarmee zeg ik niet, dat de situatie toen beter was voor het land of voor de ontwikkeling, maar voor een belangrijk deel van de bevolking is de overgang naar het kapitalisme een ramp geworden. Die mensen verlangen terug naar de Sovjet Unie.

Wat gbh in #9 stelt, snijdt heel wat meer hout als kritiek op die constatering. Het probleem is dat die mensen terug verlangen naar iets, dat al lang niet meer bestaat. Dat verandert overigens niets aan het feit, dat de jongeren, die nu achter de kapitalistische vlag aanlopen, achter een droom aan lopen, en geen besef hebben waar ze eigenlijk voor vechten. Nou ja, geen besef… net als een groot deel van de Oostduitsers destijds, vechten ze voor een eigen Mercedes voor de deur. De rest zal ze worst wezen.

De schade van de Oekraiense economie is allang weer ingehaald

Dat kan wel zijn, maar vertel dat maar aan de Oekraïners, die nu slechter af zijn dan vroeger. Die ingehaalde schade is maar aan beperkte groep Oekraïners toegekomen, lang niet aan iedereen. Er zijn nu rijken en superrijken, en een ernstig verarmde onderkant van de samenleving. Net als in Rusland. En net als in Rusland is het vooral de maffia die aan de touwtjes trekt.

Het gekke is ook dat West-Oekraine meer pro-Westers is terwijl het armer is dan Oost-Oekraine

Dat is helemaal zo gek niet hoor, als je beseft, dat veel mensen veel meer door propaganda dan door feiten beïnvloed worden. Die mensen in het westen van de Oekraïne zien de westerse welvaartsstaten met hun uitgebreide sociale voorzieningen, horen tegelijk de propaganda hoe het kapitalisme er voor zorgt dat iedereen beter af is, en denken daardoor, dat het kapitalisme heb de westerse verzorgingsstaat zal brengen. Zij beseffen niet, dat de westerse verzorgingsstaat het resultaat van vele jaren strijd tegen het kapitalisme is.

#13 Hans Verbeek

Tanks van de regering in Kiev intimideren de burgers van Marioepol:
https://www.youtube.com/watch?v=m49dYtVeoNg
Geen helmen, geen stokken , geen bivakmutsen… ongewapende burgers zoals in Praag in 1968.

Gevechten rond Slovyansk:
https://www.youtube.com/watch?v=gZ49nU8tfzg

Probeert de regering Jatsjenjoek een Russische invasie uit te lokken door een ‘mass-casualty-event’ ?

Ik hoop het niet.

#14 Inkwith Barubador

Rusland is praktisch gezien een dictatuur met roofkapitalisme als economische basis. Wie wil daar nu bij horen?

#15 De Conservatief

Ik hoop het niet.

Dat is een filmpje van Svoboda, de nationalistische partij van Oekraïne. Interessant dat je het als een positief filmpje aanhaalt.

#16 Hans Verbeek

@15: ik kijk naar de boodschap, niet naar de afzender.

#17 Knorretje

Ik kan het toch niet laten om even te reageren op Pedro’s onzin omtrent het communisme vroeger in Oost-Europa. Ben je wel eens in Oost-Europa geweest? Zo was ik bijv vorige maand nog een weekje in Budapest. Ga daar eens naar musea omtrent de geheime diensten van toen (House of Terror). Spreek eens met oude ambtenaren die moesten dienen onder dat verschrikkelijke bestuur. Die mensen maken niet voor niets allemaal een depri en vermoeide indruk. Die hebben ontzettend veel verschrikkelijke dingen meegemaakt. Of ga daar eens naar een Synagoge. Dat zijn feitelijke begraafplaatsen geworden die als stallen werden gebruikt.
De mensen die daar naar terug verlangen,waren de mensen die macht hadden in die tijd. Als jij 2 weken op vakantie kon betekende dat je heel wat mensen verraden en pijn gedaan moest hebben. De grootste psychopaten hadden de meeste rechten toentertijd.
Een mensenleven was helemaal niets waard onder de communisten. Werd je door je buurman bestempeld tot fascist dan werd niet alleen zelf gemarteld, maar kreeg je hele gezin geen toegang tot voedsel en dergelijke. Dat impliceerde een doodstraf voor de gehele familie.

#18 gbh

@16: Beetje vreemde manier van boodschappen interpreteren heb jij.

Als ik jouw huis binnen val en jij probeert mij naar buiten te werken dan ben jij de veroorzaker?

Wat nu gebeurd heeft Putin van te voren aangekondigd inclusief gebruik van burgers als schild:

https://www.youtube.com/watch?v=A4cfV-rw924#t=60

#19 majava

Rare opvattingen hebben die Russisch-sprekenden in Oekraïne. Dat met doorzichtige referendum boxen midden in een park, of met wat gewapende knakkers in het lokaal en dan denken dat zoiets enige waarde kan hebben. Dan heb je toch een vreemd beeld van democratie (maar ja dat valt wel een beetje te verwachten als je pro-Rusland bent, nietwaar). En dan die mensen die zeggen dat ze ‘da’ hebben gestemd omdat ze rust en vrede willen hebben. Ehh wie begon er ook alw… ach, laat ook maar.

#20 gbh

@19: Ze zijn daar wel zo klantvriendelijk om de stembiljetten al vast voor jou in te vullen:

https://www.youtube.com/watch?v=imcyNGvbPGw&feature=youtu.be

#21 Bismarck

@19: Hé het werkte in de Krim ook, dus waarom in Donetsk niet?

#22 gbh

Straf voor het verscheuren van referendum formulier in Luhansk:

http://vk.com/wall-44874984_60996

#23 Hans Verbeek

@18: de ideeën van Gandhi, de Dalai Lama en Steve Biko spreken mij meer aan dan het roepen van lege leuzen over vrijheid.

ik kijk liever naar de kleine sprankjes hoop dan naar de verdeel-en-heers-spelletjes van de wapenverkopers, gbh.

[img]http://www5.picturepush.com/photo/a/14169683/oimg/blogposts/Schermafbeelding-2014-05-11-om-20.51.25.png[/img]

#24 gbh

@23: De ideeën van Gandhi, de Dalai Lama en Steve Biko gaan over vrijheid.

de verdeel-en-heers-spelletjes van de wapenverkopers

Leg dan de bal neer bij de juiste partij:

http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/05/09/this-map-shows-how-russias-military-relies-on-ukraine/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*