1. 2

  Bookie, het gaat niet om zijn opa, maar om zijn ouders.
  Papa Hartong was pas 5 jaar oud toen de Duitsers binnenvielen en 10 jaar toen ze weer vertrokken. Maar blijkbaar was deze leeftijd geen belemmering om in het verzet te gaan.

  #kindsoldaat

 2. 5

  Even los van het feit dat papa helemaal niet in de picture was (die zat nl. in het buitenland en in 1946 is het paar gescheiden), heeft Hartong het over zijn ouders meervoud.

  Hoe moet ik dat zien? De zevenjarige Hartong sr. die voedselbonnen in zijn schoolboekjes smokkelt?

  Maar stel dat het zo is, dat zijn moeder als zestienjarige wat hand- en spandiensten voor het verzet verrichtte. Dan zou Hartong dus des te beter moeten begrijpen hoe Palestijnse tieners er toe komen zich tegen de bezetter in te zetten:

  “Dan kijk ik naar de televisie en zie ik dat kinderen in islamitische landen met bomgordels om op pad worden gestuurd om aanslagen te plegen, jonge vrouwen, meisjes, tieners. Dan zit ik daar met tranen in mijn ogen naar te kijken. Hoe is het mogelijk dat mensen zo gebrainwasht worden door een godsdienst.”

 3. 7

  Inderdaad beetje raar om louter op grond van de leeftijd al te roepen dat het niet waar kan zijn.

  Moeder was tijdens de oorlog 13 tot 18 jaar oud, zou dus idd. best in het verzet hebben kunnen zitten. Of hebben jullie Oorlogswinter nooit gelezen/gezien?

  Van vader lijkt het inderdaad wat onwaarschijnlijk, dat ie op zn tiende al in het verzet zat.

  Als moeder inderdaad in het verzet zat dan zal zij zich nu wel omdraaien in haar graf, dat uitgerekend haar zoon zich heeft aangesloten bij de nieuwe fascisten in Nederland.

 4. 8

  @4 Krapuul. RaRa wat voor links-extremistische is dat zeg.
  De beheerder kunnen we beschouwen als iemand die valt onder “most likely to become the new Volkert van der Graaf”

 5. 12

  Goh, dat hoor ik jou nu nooit van rechtse weblogs als Het Vrije Volk, artikel 7, het Nieuwe Journaal etc. zeggen.

  Last van een dubbele maatstaf, bookie? Ze haten bij krapuul inderdaad het PVV-gedachtegoed, en de xenofobie en racisme dat daar uit spreekt.

  Maar waar ik eigenlijk naar vroeg was of je nog verdere inhoudelijke argumenten hebt waarom hun berichtgeving niet klopt.

 6. 14

  Bookie, Krapuul hanteert vaak een wat provocerend doch kritisch toontje. Daar is niets mis mee. Sites als die van de Roze Khmer en DS hebben dat tot handelsmerk verheven. Weliswaar in de tegenovergestelde (politieke) richting, maar analoog hieraan zou je GS en DS dan ook rechts-extremistisch willen noemen?

 7. 15

  @12
  Inderdaad ook Het Vrije Volk en Artikel7 kun je scharen onder haatsites. Net als bij krapuul wordt bij artikel7 genuanceerde meningen niet gewaardeerd.

 8. 16

  @14
  GS en DDS daar komen wel genuanceerde meningen aan de orde. De kritiek die bijvoorbeeld DJvdB of TE bij DDS krijgen is vaak niet mals.

  Krapuul is de linkse variant van HVV.

 9. 17

  @1 Krapuul is geen haatsite. Typische reflex van de krapulisten is dat krapuul een linkse haatsite is. Kijk eens naar de missie, wij prediken geen haat, wel verzet tegen de krapulisten. Verder ben ik van mening dat u als krapulist nog te bekeren bent tot anti-krapulist. Vrede zij met u en uw mede mens. Voor haat missies moet u toch echt bij de PVV zijn. Was geschreven Sjefke.

 10. 19

  @17
  De enige reactie die je op krapuul mag geven is dat je het totaal eens bent met de schrijver, want anders ben je een trol en kan je niet meer reageren.

 11. 20

  @ #3
  Nou als mama gevochten heeft tegen de duitsers dan was ze tussen 13-18 jaar oud en dan maakt dat haar inderdaad tot een kindsoldaat en is er dus niets mis met de krapuul titel.
  Het lijkt me duidelijk dat die PVVer behoorlijk zit te overdrijven, pappa kan duidelijk niet gevochten hebben tegen de duitsers en ik zie ook niet in hoe mamma de wapens opnam tegen de duitse bezetters. Misschien had ze wat hand- en span diensten geleverd voor het verzet maar dat is je verzetten teggen de duitsers en dat valt zeker niet onder de categorie vechten tegen de duitsers.
  M.b.t. opa lijkt het erop dat hij in de inlichtingendienst zat maar dat hij niet zo’n grote leidinggevende rol had die Lucas Hartong tracht te weergeven. Verder blijkt uit niets dat opa een belangrijke rol had in de opvoeding van Lucas Hartong.

 12. 22

  Bookie, je mag vinden van Krapuul wat je vindt, vrijheid van meningsuiting weetjewel?

  Maar wat vind je dan eigenlijk van het gegeven dat Hartong gewoon glashard liegt over het verzetsverleden van zijn ouders (meervoud)?

  Dat Krapuul een scoop heeft, maakt dit gegeven nog niet minder waar.

 13. 23

  Het klinkt inderdaad zwaar overtrokken, maar kennelijk was moeder Hartong wel 18 in 1945 – een feitje dat bewust een beetje onder de tafel geschoven wordt door te zeggen dat ze 13 was in 1940. 18 is meer dan oud genoeg voor het plegen van verzetsdaden.

 14. 24

  Sowieso het gegeven dat Hartong liegt over zijn vader, die tien jaar oud was toen de nazi’s hier vertrokken, wekt nou niet bepaald vertrouwen dat Hartong het oorlogsverleden van zijn moeder wel accuraat weergeeft.

  Letterlijk zegt Hartong:

  “Mijn ouders hebben ook gevochten tegen de nazi’s omdat zij zich te weer wilden stellen tegen een totalitaire ideologie.”

  Maar wie weet, komt hij nog met het plakboek op de proppen waaruit blijkt dat ze op haar zeventiende keihard in het verzet heeft gezeten.

  Dan krijgt Hartong van mij net zo goed een linkje om wereldkundig te maken dat hij het lang niet allemaal uit zijn duim zuigt.

 15. 25

  @22
  Inderdaad VVM. Ik mag daarom een haatsite gewoon haatsite noemen. Ik pleit geenszins voor een verbod.

  Gezien de leeftijd van moeder ben ik nog niet overtuigd. In hoeverre vader slachtoffer is wordt niet duidelijk. Hij kan voor zijn leven hebben moeten vechten. Elke overlevende van de nazi-terreur heeft er voor gevochten (letterlijk of figuurlijk)

 16. 26

  @KJ
  Lucas Hartong zit duidelijk op te scheppen dat zijn OUDERS (mamma en pappa dus) GEVOCHTEN hebben tegen de duitsers. Het lijkt me sterk dat een meisje van tussen de 13 en 18 jaar oud GEVOCHTEN heeft tegen de duitsers. Misschien had ze wat hand- en span diensten verleend aan het verzet maar dat is niet hetzelfde als vechten tegen de duitsers. Vechten tegen iets/iemand impliceert dat je (al dan niet met wapens) een robbertje gaat knokken. Verzet kan gewelddadig zijn (dat wordt dan vechten genoemd) en niet gewelddadig (verzetskranten rondbrengen, onderduikers helpen etc).

 17. 27

  @boyke; Behalve de Nederlandse Landmacht gedurende zes dagen in 1940 en wat ontvluchte vliegers – heeft NIEMAND in Nederland gevochten tegen de Duitsers. ‘Gevochten tegen de Duitsers’ na die datum door burgers betekent verzet. Toch ? Zo interpreteer ik zoiets in ieder geval ogenblikkelijk. Ik denk ook dat het een bullshit verhaal is, maar 18 is niet jong voor het verzet. Plus, ik denk dat dat feitje bewust een beetje verwrongen gepresenteerd wordt. Wat dan weer gewoon van een kwade inborst getuigt.

 18. 31

  @ #27
  Nou ik denk niet dat tijdens de bezetting van NL niemand gewelddadig verzet pleegde (vechten tegen de duitsers). Er zullen vast strijders zijn geweest die gebouwen opbliezen, duitsers en hun nsb schoothonden neerknalden etc. Het klopt echter wel dat het overgrote deel v.h. verzet niet gewelddadig verzet was. Het kan zijn dat mamma Hartong daarbij betrokken was maar dan had die Lucas Hartog moeten zeggen dat zijn moeder in het verzet zat i.p.v. te zeggen dat ze (als een soort van Nederlandse GI Jane) gevochten heeft tegen de duitsers want dat impliceert toch gewelddadig verzet en dat zie ik een meisje van tussen de 13 en 18 jaar oud niet doen.
  Verder is het maar de vraag of hij werkelijk de waarheid spreekt over z’n moeder en z’n opa want m.b.t. z’n vader zit hij duidelijk te liegen. Ik zie niet in hoe een jochie van tussen de 5 tot 10 jaar oud gevochten heeft tegen de duitsers.
  Ach tja ik denk dat we niet te hard moeten oordelen over die Lucas Hartong aangezien PVVers ervan houden om te overdrijven en allerlei halve waarheden rond te strooien

 19. 33

  Lucas H. zou zich beter kunnen inzetten voor goed onderwijs, dat hebben zijn ouders in een belangrijk deel van hun vormende periode ook niet gehad, en je ziet wat ervan komt.

 20. 34

  Nogmaals we zijn geen haatsite, u bent welkom om het wel aan te tonen op dit forum en u bent altijd welkom om onze site te bezoeken. Wij documenteren alles wat de PVV zegt en kijken er krietis naar. Er is geen ander medium dat het krapuulaat zo dicht mogelijk ontmaskert als krapuul.nl. De huidige mainstream journalisten huivert zelfs voor het krapulaat. Er is niks mis met krietis zijn.

 21. 35

  Ben je gelijk een haatsite, om je idealen en je missie? Ik denk het niet. Wij zijn krities en hebben idealen. De aversie tegen ons is groter dan dat wij mensen haten. Wij respecteren de mening van het krapulaat, die wij niet delen en daar verzetten wij ons tegen.

 22. 38

  @31
  Vechten is een relatief begrip. Mij opa was bijvoorbeeld stoker op bijgaande trein:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/3737_%28locomotief%29

  Door een paar jaar een besmettelijke ziekte te veinzen heeft hij geen dodemansritten uitgevoerd. Echt vechten is dat niet, maar doordat familie boeren waren (en Duitsers schijtbakken :)) heeft mijn familie de oorlog in wezen overleeft.

 23. 40

  Dus omdat je opa een paar jaar een besmettelijke ziekte veinste mag jij nu zeggen dat je “ouders ook gevochten [hebben] tegen de nazi’s omdat zij zich te weer wilden stellen tegen een totalitaire ideologie”, bookie?

  Want ‘vechten’ is een relatief begrip, dus dat kan ook best inhouden dat je een besmettelijke ziekte veinst.

  Tja, als je we het zo gaan oprekken dan hebben mijn opa’s ook nog keihard tegen de nazi’s gestreden. Want de ene zat onder de vloer om aan de Arbeidseinsatz te ontkomen, en de ander schijnt een Duitse soldaat uit de tram te hebben gerost (omdat het zo’n eikel was).

  Opzouten met die flauwekulverhaaltjes. Als Harton met bewijs komt dat zijn moeder krantjes rondbracht voor het verzet is hij enigzins van de haak. Maar voorlopig houdt hij zich muisstil (terwijl hij er op twitter al op aangesproken is). Rara, waarom zou dat nou zijn?

 24. 41

  @34
  Onzin. Op uw forum mag je alleen reageren als je het 100% eens bent met de topicstarter. Bij elke nuance wordt je gezien als trol en geband. Dat is mij nog nergens eerder overkomen.

 25. 42

  @40
  Jou opa’s hebben blijkbaar ook gevochten tegen de Duisters. Niet keihard (net als die van mij), maar toch gevochten. Mijn vader uit 1928 zag er door de honger gewoon te jong uit. 16 jaar was de norm voor de Arbeitseinsatz. Daarvan ga ik niet beweren dat die heeft gevochten.

  @39
  Van kinderen die kanker hebben overwonnen zegt men vaak dat deze kinderen er tegen hebben gevochten. Niet letterlijk, maar figuurlijk.

 26. 43

  @41
  Onzin, U bent welkom en wij zijn in voor een breed maatschappelijk debat. Echter er zijn grenzen en die kunt u vinden op onze website.

  Ik wil Carlos, of prediker niet schofferen dus ik laat het daarbij.

 27. 44

  @42; Bookie, als het feit dat mijn opa onder de vloer kroop ook al mag heten dat hij “heeft gevochten” tegen de nazi’s, hoe noem jij dan het gegeven dat Dion Graus zijn zwangere vrouw bij de keel heeft gegrepen zodat ze naar het ziekenhuis moest, of dat Hero Brinkman zijn buurman/aannemer met een bijl heeft bedreigd en de barman van Nieuwspoort een tik heeft verkocht?

  Zijn dat dan “bloeddorstige moordaanslagen”? Dat oprekken van de taal werkt twee kanten op, namelijk.

 28. 45

  Dion Graus die zijn zwangere vrouw bij de keel heeft gegrepen of Hero Brinkman met zijn verhaal hebben niet gevochten tegen nazi’s.

 29. 49

  “Flauw misverstand over mijn ouders in het verzet. Hebben natuurlijk niet zelf meegevochten tegen de nazi´s, maar wel tegen de ideologie!
  5 minutes ago via web
  Retweeted by 4 people
  .LucasHartong”

  Dus z’n ouders hebben niet gevochten tegen de nazi’s maar tegen de nazi ideologie, hmm ik vraag me af hoe ze hebben gevochten tegen iets abstracts als een ideologie. Hebben ze soms in het luchtledige gebokst in hun strijd tegen een ideologie???

 30. 50

  Denkt er dan niemand aan die arme ouders? Vecht je eerst nog tegen de nazi’s met gevaar voor eigen leven, en vervolgens wordt je zoon er zelf een…

 31. 51

  Dion Graus die zijn zwangere vrouw bij de keel heeft gegrepen of Hero Brinkman met zijn verhaal hebben niet gevochten tegen nazi’s.

  Dat komt goed uit. De ouders van Hartong ook niet.

 32. 52

  @ 48
  Volgens mij zie je dingen die er niet zijn want waar maakt prediker je uit voor een PVVer of doet hij alsof je een PVVer bent ????
  Ik lees dat nergens maar blijkbaar heb ik niet jouw speciale gaven

 33. 53

  @50; en vergelijk het eens met zijn oorspronkelijke uitspraak, voordat hij betrapt werd op een knoepert van een onwaarheid:

  “Mijn ouders hebben ook gevochten tegen de nazi’s omdat zij zich te weer wilden stellen tegen een totalitaire ideologie.”

  En dat in de context van zijn grootvader die vanuit Londen het verzet leidde, hè?

  @48; voor iemand die geen PVV stemt, neem je het anders wel vaak op voor PVV’ers/ zeer rechtse standpunten, Bookie. Tot op het absurde af. O wacht, in jouw beleving valt dat natuurlijk onder “nuanceren”. Want je bent in werkelijkheid gewoon een uebergenuanceerde D66-stemmer. Daar geloof ik niets van. Ik schaal jou minstens in als rechts-VVD, op grond van je postings.

 34. 55

  @53
  Als religie-scepticus heb ik niets te zoeken bij de PVV. Inderdaad heb ik ondanks “vreemde luchtjes” Pechtold de laatste 2 verkiezingen op D66 gestemd. Lid ben ik dan weer niet.

 35. 57

  Ik snap die PVVers echt niet. Hoe kan iemand vechten tegen een ideologie??? Vechten impliceert immers een fysieke gewelddadige handeling en een ideologie is simpelgezegd een abstract geheel van ideeën. Hoe kan iemand dan tegen een stel ideeën vechten??? Kijk je kan een schotschrift schrijven waarbij je aspecten van een ideologie op de hak neemt maar dat heet toch het bekritiseren van een ideologie.
  Als je wilt vechten zal je dat tegen iets concreets moeten doen. Wie wilt vechten tegen een ideologie zal dan toch moeten vechten tegen mensen die die ideologie aanhangen.
  Hebben zijn ouders dus wel/niet gevochten tegen de nazi’s ????

 36. 58

  @Boyke; ze hebben zich na de oorlog ongetwijfeld mentaal verzet tegen de nazi-ideologie door de Duitsers heel erg fout en gemeen te vinden. Net zoals bijna alle Nederlanders dus eigenlijk. En net zoals bijna alle Duitsers.

  Dus eigenlijk kunnen Duitsers van zichzelf zeggen dat ze massaal vochten tegen de nazi’s en hun foute ideologie.

  PVV-logica. Eerst grote mond opzetten, betrapt worden op flagrante onwaarheden en dan een draai aan je eigen woorden geven die helemaal niet kan/ ander verwijten dat die jouw woorden bewust kwaadwillig uitlegt.

 37. 62

  Hij is toch wel helemaal in de lijn van zijn dappere ouders. De PVV vecht immers toch ook tegen de verderfelijke ideologie van de Islam? Nou ja, je blijft lachen met die dappere strijders.

 38. 63

  Reactie van Hartong:
  “Ik heb de interviewer verteld dat mijn grootouders tegen de nazi’s streden. Na de oorlog hebben mijn ouders zich altijd verzet tegen die ideologie, maar ze hebben niet in de oorlog gevochten. Iedereen kan op zijn vingers uittellen dat ze daar nog te jong voor waren.”

  Jajaja, geef de interviewer maar weer de schuld. Je hebt toch doorgaans inzage in het artikel voordat er gepubliceerd wordt?

  En ja, iedereen kan op vingers natellen dat zijn ouders nog te jong waren. Het is alleen zo typisch dat anderen dat voor hem moeten doen.

 39. 64

  @61
  Nee gewoon religie-sceptisch.
  Onmogelijk: CDA, CU, PVV , SGP.
  Ban: PvdA (regeren met CU en te islamistisch/extra s), VVD (SGP-ers leuke mensen)
  Eng/antisemitsme light: SP

  Keuze GL of D66.

 40. 66

  De kinderen van de soldaten en partizanen die daadwerkelijk hebben gevochten tegen de Duitsers kunnen met trots zeggen dat hun ouders hebben gevochten tegen de duitsers.
  De kinderen van verzetslieden die onderduikers hielpen, krantjes rondbrachten, ID’s vervalsten etc kunnnen met trots zeggen dat hun ouders in het verzet zaten.
  Wat echter niet kan is dat de kinderen van die tweede categorie (verzetslieden) zeggen dat hun ouders hebben gevochten tegen de duitsers want daarmee doen ze (zoals prediker zei) aan het oprekken v.d. taal maar ook aan het devalueren v.d. daden van mensen die daadwerkelijk hebben moeten knokken tegen de nazi’s.
  Het is niet voor niets dat er wordt gesproken over het Nederlands verzet tegen de Duitse bezetting en niet de Nederlandse oorlog tegen de Duitse bezetting.

  Verder is het (impliciete) punt dat Lucas Hartong trachtte te maken bullshit.
  Zijn impliciete punt (als je tussen de regels door leest) is dat omdat zijn ouders ‘gevochten’ hebben tegen extreem rechts hij zelf niet extreem rechts kan zijn en dat de PVV dus geen extreem rechtse partij kan zijn.
  Ten eerste zegt wat de ouders zijn niets over wat hun kind is, de appel valt soms heel ver van de boom.
  Ten tweede is het inderdaad onzin om de PVV een nazi partij of een fascistsiche partij te noemen maar niet om de PVV een extreem rechtse partij te noemen.
  Nazisme was een Duitse 20eeuwse extreem rechtse ideologie die verbonden was aan Hitler.
  Fascisme was een Italiaanse 20eeuwse extreem rechtse ideologie die verbonden was aan Mussolini.
  De PVV is een Nederlandse politieke partij in de 21ste eeuw met een bijbehorende ideologie. Dat wilt echter niet zeggen dat er helemaal geen overeenkomsten zijn.
  Zowel de nazi ideologie als de fascistische ideologie hadden een aantal overeenkomsten wat ertoe geleid heeft dat ze als extreem rechts te boek staan.
  Het verlies van Italie en Duitsland en de ontbinding van de partijen van Hitler en Mussolini wilt niet zeggen dat het extreem rechtse gedachtegoed verdwenen is.
  Die bestaat namelijk nog steeds en evolueert met de tijd en omstandigheden mee.
  In mijn ogen is de PVV een 21ste eeuwse NLse extreem rechtse partij omdat ze gebruikmaken van xenofobe retoriek tegen etnische minderheden (i.p.v. joden als zondebok zijn moslims en niet westerse allochtonen de klos), streven naar een nationale volkseenheid (wie niet assimileert wordt eruit getrapt), koketteert met uber-nationalistische gevoelens, geen afwijkende meningen tolereert (PVV critici zijn knettergek moeten ontslagen worden, subsidies ingetrokken worden, een lange vakantie nemen etc) en binnen de partij het model van een sterke alleenheersende leider geprefereerd word boven die van een interne partij democratie.

 41. 68

  Hartong wil zelf ook nog even reageren op het verhaal. “Het gaat om een misverstand”, meldt de Europarlementariër. “Ik heb de interviewer verteld dat mijn grootouders tegen de nazi’s streden. Na de oorlog hebben mijn ouders zich altijd verzet tegen die ideologie, maar ze hebben niet in de oorlog gevochten. Iedereen kan op zijn vingers uittellen dat ze daar nog te jong voor waren.”
  http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/03/pvver_verzint_oorlogsverleden.html

  Oke, meneer geeft nu toe dat zijn ouders niet gevochten hebben tegen de nazi’s maar komt aandansen met ’t “ik ben verkeerd geciteerd” trucje.
  Sorry hoor maar ik geloof hem niet. Heeft die journalist een verleden van het verkeerd citeren van mensen??? Laat hij maar met het bewijs komen dat hij verkeerd geciteerd werd.

 42. 69

  Lol. Wat een mooi waanlinkje weer.

  Zoals ik in gedachten racisten altijd een familie gitzwarte buren toewens hoop ik dat Prediker heel wat PVV-stemmers is zijn buurt heeft wonen. Held die je er bent, Prediker…

 43. 70

  @69 Ach. Janmaat ging ooit bewust naast donkere mensen wonen..

  Het zijn maar jouw gedachten maar het is dus niet leuk dat jij in deze verwensing die gitzwarte mensen nu naast die racisten laat wonen ;-)

 44. 71

  @69: Ik ben benieuwd of hij net zo omsingeld is als ik (De stembureau’s in mijn wijk: 36% respectievelijk 46% PVV). Wanneer komt GS trouwens eens met zijn PVV-o-meter?

 45. 73

  Eng-Rechts dat zich afzet tegen nazisme en te koop loopt met een heldhaftig verzetsverleden is een beetje zoiets als een homofobe geestelijke die achter het tankstation betrapt wordt met de broek op de knietjes.

  Exemplarisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren