PVV ontving de afgelopen twee jaar tenminste 126.000 euro van buitenlandse geldschieter

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo meldt de NRC.

De geldschieter in kwestie is overigens David Horowitz, een voormalig marxistisch hardliner, die nu aluhoedjesonzin aan de man brengt via FrontPage Magazine.

Eerder al organiseerde Horowitz fundraisers voor Wilders waarmee tienduizenden dollars werden opgehaald. Het totaalbedrag dat de afgelopen tien jaar via Horowitz bij eenmanspartij PVV terecht is gekomen, is onbekend.

Je kunt je dan ook afvragen hoe onafhankelijk Wilders nog kan zijn. Voormalig PVV’er Hero Brinkman zei er al in 2012 dit over:

Ik weet dat er financieringen gaande zijn vanuit lobbykantoren uit het buitenland naar de PVV. Dat wil ik niet. Ik wil niet gefinancierd worden op een manier waarbij ik het sterke vermoeden heb dat mensen invloed uitoefenen op de lijn van de PVV.

Wat verder opvalt, is hoe weinig reuring dit nieuws heeft veroorzaakt. Als DENK (om maar eens een partij te noemen) een dikke ton uit het buitenland zou hebben opgehaald, zou er vast heel anders worden gereageerd.

Maar ja, Horowitz is pro-Israël en anti-islam. Dus niks aan de hand toch?

Open artikel

Reacties (8)

#1 Brink

@0
“Maar ja, Horowitz is pro-Israël en anti-islam. Dus niks aan de hand toch?”
GeenStijl maakte reeds melding over de verderfelijkheid van dergelijke uitwassen bij de PVV. Maar ja marginaal blog.
Komt er nog een onderzoek van Sargasso naar de invloed van de islamisering in ons Nederland en de financiering daarvan? Vergeet vooral niet de haatsheiks mee te nemen.
Zwatelaer.

#2 Joost

@1 Ach ja, je bedoelt dit halfzachte stukje over Wilders? Je zou de toon eens moeten horen als het de PvdA was geweest…

Verder een hoop whataboutery. Inhoudsloze drogreden, die net zo goed en nog veel harder op GeenStijl kan worden toegepast wegens selectieve verontwaardiging, ongeveer 24/7.

@0: Het lijkt er trouwens op dat het totaalbedrag van de donaties wel klopt in de boeken van de PVV, maar dat het in verschillende jaren is geboekt. Zat daar nog een belastingtrucje achter, en mag dat wel?

#3 Emile M

@2: Ik zou zeggen dat een opzettelijke verzwijgen van een vermogensbestanddeel op je eindejaarsbalans niet mag. Of het ook strafbaar is weet ik niet. Er is in ieder geval geen belastingvoordeel mee te behalen omdat de vereniging of stichting over giften geen belasting hoeft te betalen. Ook een eventuele subsidie is niet afhankelijk van het eigen vermogen. Het rare is wel dat de accountant zegt dat de jaarrekening klopt terwijl dat niet het geval is. Een kloppende jaarrekening is wel vereist voor het behoud van de ANBI-status. Ik ga er van uit dat de PVV die heeft. Kortom op de een of andere manier stinkt het en ik zou graag zien dat Binnenlandse Zaken of de FIOD de zaak uitpluist. Gisteren in het café kaartte ik al een mogelijke inkomstenbelastingverzwijging van de partij en van GW zelf aan.

#4 Le Redoutable

Niet alleen de PVV krijgt geld uit het buitenland, ook de SP staat op de lijst van buitenlandse donaties, sterker ze zijn feitelijk opgericht met Chinees geld. Het Franse FN draait op geld uit het Kremlin. Kennelijk gebruikelijk bij populistische partijen en Communisten/Marxisten.

http://www.hpdetijd.nl/2010-04-28/sp-heeft-geen-spijt-van-accepteren-geld-uit-china/

https://www.businessinsider.nl/dit-waarom-denk-buitenlandse-subsidie-voor-politieke-partijen-wil-stoppen/

#5 Prediker

…ook de SP staat op de lijst van buitenlandse donaties

@4 Omdat ze iets meer dan zesentwintigduizend euro hebben ontvangen van een voormalige SP-wethouder die nu in Bangladesh leeft.

En dat de SP ooit een maoïstische kliek was is oude koek. De jaren zeventig en tachtig liggen alweer meer dan een kwart eeuw achter ons. Uit je eigen linkje:

Maar als we puur naar geldstromen kijken, is er eigenlijk maar één partij die echt afhankelijk is van buitenlandse steun.

Leuke afleidingsmanoeuvre dus, maar de vraag is of het wenselijk is dat een Nederlandse partij geld krijgt van buitenlandse stichtingen met een ideologisch en propagandistisch belang.

#6 Micowoco

Jijbakken richting links gaan heeeel lang mee, je weet toch.

#7 Grimmm

Nu is dit best een flink bedrag, en de bron stinkt… maar toch, 126000 euro in twee jaar voor de grootste partij ( pardon: beweging ) van Nederland, qua grootte de 17e economie op de planeet. Ik kan het niet echt héél wereldschokkend vinden…

De grootste donor van de republikeinse partij in de USA heeft 66 miljoen dollar gedoneerd.

#8 Hall

@2 Sargasso heeft zijn beste tijd gehad. Het is blijven steken op de consument die een witbrood bestelde en vervolgens voor racist werd uitgemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*