Poetin wil Europese steun voor Oekraïne in eigen zak steken

Trouw:

Als Europa niet helpt de Oekraïense betalingsachterstand weg te werken, sluit Rusland mogelijk de gaskraan. Daarmee dreigde de Russische president Poetin gisteren in een brief aan achttien regeringsleiders in vooral Oost-Europa. […]

Poetin claimt in de brief dat Oekraïne in totaal 27,6 miljard euro is verschuldigd aan Rusland. Dat is meer dan de hulp die het Westen aan Kiev heeft toegezegd. Het lijkt erop dat Poetin zo die EU-gelden wil omsluizen. Rusland wil dat Oekraïne voortaan het gas vooruit betaalt en heeft alle kortingen teruggedraaid, waardoor de prijs met zeventig procent is gestegen.

Ondertussen pleiten sommige Oekraïners voor een derde weg:

‘De derde kracht’, noemde een van de Oekraïense televisiezenders de groep deze week. Het Burgerforum, betoogt Venislavski, appelleert aan het gezond verstand van de burgers en wil laten zien dat ook zonder radicale acties, zoals het uitroepen van een autonome republiek of het roepen om aansluiting bij Rusland, resultaat geboekt kan worden.

Zou het wat opleveren?

Open waanlink

 1. 1

  Elk keer weer verbaast het me hoe intelligent Putin’s zetten zijn. Z’n propaganda werkt perfect, want niet alleen doet het zijn werk in Rusland en Oekraine, maar ook in Europa.

  Dit met die gasrekening zal zonder twijfel opgepakt worden door hen die al klaagden over de financiële steun voor Oekraine. Die zullen nu nog vocaler worden. Dat het om klinkklare afpersing gaat, is onbelangrijk.

  Als Oekraine zijnde zou ik gewoon een rekening sturen voor de “lease” van bases op de Krim. Rusland brak de voorwaarden in die overeenkomst, dus daar mag wel een tegenactie op komen. Ik schat die lease op ruim 27 miljard euro…

 2. 2

  Het lijkt erop dat Poetin zo die EU-gelden wil omsluizen.

  Duh, de EU en de VS lokken oekraine weg bij Rusland, tja dan gaat Rusland het aan Oekraine geleende geld terug halen, of had je verwacht dat Poetin de schuld had weggestreept?

 3. 3

  @1:

  Dit met die gasrekening zal zonder twijfel opgepakt worden door hen die al klaagden over de financiële steun voor Oekraine. Die zullen nu nog vocaler worden. Dat het om klinkklare afpersing gaat, is onbelangrijk.

  Euuhhh Oekraine heeft sinds vorig jaar november haar gas rekening al niet meer betaald hoor, als je dat in Nederland 3 maanden niet doet dan gaat de gaskraan ook gewoon dicht hoor.
  Dus schuld bij alleen Gazprom is al 2,1 miljard.

 4. 4

  @1: Punt is juist dat Rusland met de betalingen van die lease is gestopt, want de basis wordt in hun ogen niet meer geleased van Oekraïne, maar is eigen bezit. Een “toevallig” gunstig voordeeltje van de annexatie van de Krim. Tegelijkertijd is trouwens ook het grootste deel van de Oekraïense marine door de Russen ingepikt.

 5. 7

  @5: Dat kan, maar dan is Oekraine dus failliet en gaat de gaskraan en de grens met Rusland dus dicht.
  Dat wordt dan de komende 20 jaar op een houtje bijten voor de meeste Oekrainers en een nachtmerrie voor de EU landen die aan Oekraine grenzen omdat die dan overspoeld gaan worden door werkloze Oekraieners.

 6. 8

  @7: “…en de grens met Rusland dus dicht.” Vertel dat ook even tegen de militairen aan de grens, wil je?

  “en een nachtmerrie voor de EU landen die aan Oekraine grenzen omdat die dan overspoeld gaan worden door werkloze Oekraieners.” Nee, een nachtmerrie voor jou. Heb je toevallig ook geblondeerd haar? Of schrijf je misschien speeches voor een zekere bekende politicus?

 7. 9

  @8:

  Nee, een nachtmerrie voor jou. Heb je toevallig ook geblondeerd haar?

  Onzin reactie van je, je weet dondersgoed dat geen enkel EU land zit te wachten op hordes werkloze illegale Oekrainers die hierheen zullen komen omdat hun land in duigen ligt.

 8. 12

  @1: Ik kan me toch moeilijk voorstellen dat iemand nog enigerlei begrip voor Putin en zijn maten kan opbrengen. Dit is reine Erpressung. Rusland loopt gewoon als een bende Marokkaanse straatterroristjes een arm schoolgaand kind zijn mobieltje en dagelijkse lunchgeld af te pakken, om er eens een metafoor bij te pakken die misschien wel begrepen wordt door de (over het algemeen erg rechtse) fans van Putin. En morgen pakken ze misschien zijn schoenen en rugzak ook nog af.

 9. 13

  Ik word een beetje moe van die despoot in het Kremlin. Kunnen we zijn economie niet mollen met een paar hele goede, scherpe sancties? Dan doen de oligarchen en hun mafiavriendjes de rest en zijn we ook weer van Poetin af.

 10. 14

  @9: a) ik lees de afgelopen tijd veel onzinnige reacties van jouw hand in Oekraine topics. Ik doe nu ook een duit in het zakje. b)Je krijgt van mij een zinnige reactie al je kunt aantonen hoe waarschijnlijk een gaskraan dicht scenario is; hoe waarschijnlijk het is dat de Oekraine in elkaar dondert hierdoor en waarom mensen die revolteren opeens de benen zouden nemen. Het is al een tijdlang slecht vertoeven daar.

  Ik zie dat scenario niet snel uitkomen. Ik kan dat niet aantonen of hard maken, maar ik kom niet dan ook niet met claims. Dat ben jij. In zevenmijls-passen kom je al aan je conclusie van drommen parasiterende oostblokkers in je straat.

 11. 15

  @12:

  Ik kan me toch moeilijk voorstellen dat iemand nog enigerlei begrip voor Putin en zijn maten kan opbrengen.

  Misschien heeft Poetin wel opgelet van de lessen die jou naamgever heeft gegeven in het verleden.

 12. 16

  @De Conservatief Ik ben al langer erg moe van Obama zijn neocons en het hypocriete eigenvolksverradende linkse EU tuig, prachtig hoe Putin en China nu eens wat tegengas geven. Dit kan niet ver genoeg gaan wat mij betreft.

 13. 18

  @15:

  Mwoa, Bismarcks was wel zo slim om in zijn agressieoorlogen als het slachtoffer gezien te worden (zie bijv. het Emsdepeche) waarna hij zich zijn hele leven inzetten om de machtsbalans niet te verstoren. Poetin verovert zinloze gebieden (Bismarck deed dat niet – Oostenrijk liet hij buiten Duitsland), wordt door iedereen gezien als de agressor en begint nu stoere machotaal uit te slaan waardoor iedereen hem een gevaarlijke kneus vindt. Ik denk dat Poetin terug in de leer mag bij Bismarck.

  Aan de andere kant is het westen de kunst van de realpolitik helemaal vergeten, wat ook slecht is.

 14. 20

  @14:

  hoe waarschijnlijk het is dat de Oekraine in elkaar dondert hierdoor

  Die kans is HEEEEEEEEEL groot omdat zo’n beetje de gehele Oekrainse industrie afhankelijk is van goedkoop russisch gas.
  Even ter verduidelijking, wat wij hier in Nederland kunnen produceren mbv 1 euro aan gas heeft oekraine 100 euro aan gas voor nodig, zo inefficient is die industrie daar en dat verander je niet in een paar maanden/jaar.
  Gevolg is dus als de gaskraan dicht gaat die hele industrie daar dus op zijn gat gaat.

  De rating buro’s hebben Oekraine nu al ingeschaald 1 stapje boven default, die economie hoeft maar 1 tikje te hebben.

  Trouwens al die leningen van Rusland aan Oekraine hebben 1 heel nare clausule, en die houd simpelweg in dat als de staatsschuld boven de 60% uitkomt die lening direct dient te worden afbetaald.
  Dus een krimpende economie en een op zijn gat liggende industrie = default = armoede = griekenland in het kwadraat.
  Dus wat gaan die mensen die daar wonen dan doen, verhuizen naar plekken waar het minder erg is.

 15. 21

  @De Conservatief Ik ben al langer erg moe van Obama zijn neocons en het hypocriete eigenvolksverradende linkse EU tuig, prachtig hoe Putin en China nu eens wat tegengas geven. Dit kan niet ver genoeg gaan wat mij betreft.

  Die ga ik inlijsten. Bijna een plus gegeven omdat weerbarst eerlijk vertelt hoe hij in deze discussie staat. Maar ja, racisten zijn ook eerlijk en die plus ik ook niet. Dit is ook meteen je antwoord, @Bismarck. Niet dat ik denk dat je iets anders vermoedde, maar dat gedraai en gekonkel van Bolke et al is hypocriet. Voor hen geldt ook maar één ding en dat is die quote hierboven. Ik stop daarom ook meteen de discussie.

 16. 22

  @19: En helaas ALLEMAAL afhankelijk van grondstoffen import van Rusland, wist je bijv. dat Boeing voor bijna 50% afhankelijk is van de titanium export vanuit Rusland?

  Jullie denken dat een paar scherpe sancties Rusland wel op de knieen zal dwingen maar als rusland al haar grondstoffen export imperkt (zoek maar eens op wat voor soort grondstoffen ze allemaal exporteren) dan zal dat zo’n enorme impact op de globale economie hebben dat we met zijn allen ons op kunnen maken voor de triple-dip.

 17. 23

  @16:

  Conservatief Ik ben al langer erg moe van Obama zijn neocons en het hypocriete eigenvolksverradende linkse EU tuig,

  Mooi! Ik ook.

  prachtig hoe Putin en China nu eens wat tegengas geven. Dit kan niet ver genoeg gaan wat mij betreft.

  Je vergeet alleen dat wij in het westen wonen. Als Rusland en China aan macht winnen dan verliezen wij aan macht en dus aan welvaart. Ik wil niet graag gecommandeerd worden of onder druk gezet worden door een despoot uit Moskou of Peking die helemaal geen boodschap aan ons heeft. Dan toch liever een Samson of een Halsema dan een Poetin. Het liefst heb ik gewoon verstandige westerse politici (geef mij een Bismarck, een Disraeli of een Colijn!), maar misschien is dat te veel gevraagd.

 18. 24

  @22 sorry ik dacht even dat hij Russische federatie bedoelde

  zie op wikipedia dat antonov State-owned ukrains is (neem aan kiev ukraine)
  “Antonov StC is a state-owned commercial company. Its headquarters and main industrial ground are located in and adjacent to Kiev.”

 19. 25

  @21: Oh maar ik wil wel eerlijk zijn hoor, als het op onze eigen belangen (en economie) aankomt dan mag Oekraine van mij geannexeert worden hoor.
  Ik ben niet bereid geld in te leveren voor Oekraine.

 20. 26

  Ik ben niet bereid geld in te leveren voor Oekraine.

  Rusland steeds machtiger laten worden door appeasement is niet mijn ideaal. Poetin moet terug zijn hok in voordat het niet meer zo makkelijk kan.

 21. 27

  Nee Rusland (+BRICS) kan niet op de knieen gedwongen worden
  Het is op korte termijn game over voor USD en de USA/EU fascisten, tenzij ze hun holle hypocriete good guys retoriek inbinden dan kunnen ze een paar jaar rekken.

 22. 29

  Nee Rusland (+BRICS) kan niet op de knieen gedwongen worden

  De BICS staat op dit punt niet achter Rusland. Zelfs China niet meer, omdat ze bang zijn dat dit een slecht precedent schept voor hun eigen dissidente provincies. Ze spraken hun veto niet uit over de veroordelende resoluties en ze stemden zelfs niet tegen. Rusland staat alleen, met misschien nog landen als Wit-Rusland en Kazachstan.

 23. 31

  @30: Ik zou China niet te makkelijk aan de zijde van Rusland scharen. #29 geeft al aan waarom, er worden precedenten geschapen waar China helemaal niet op zit te wachten. Verder denk ik dat China gewoon vooral de kat uit de boom kijkt. Zowel Rusland als de VS als de EU zijn te belangrijke handelspartners voor Peking om ze elkaar in de haren te laten vliegen.

 24. 32

  gewoon verstandige westerse politici (geef mij een Bismarck, een Disraeli of een Colijn!)

  Gadverdarrie! Twee daarvan kan je gelijk doortrekken naar extreem-rechts, naar de nazi’s in hun beleid en denken.

 25. 33

  @26: Een leider van een land als rusland kan je niet ‘ terug’ in een hok stoppen, daarvoor is Rusland te groot en te machtig.

  Je hoeft het niet leuk te vinden wat poetin doet maar je hoeft hem ook niet tegen de haren in te strijken.

 26. 34

  Een leider van een land als rusland kan je niet ‘ terug’ in een hok stoppen, daarvoor is Rusland te groot en te machtig.

  Groot misschien, maar op het moment niet geweldig machtig en potentieel instabiel. Ze hebben separatistische regio’s, een oligarchie die alleen in geld geïnteresseerd is, een wankele economie en een onderdrukte oppositie. De perfecte explosieve cocktail om in Poetins gezicht te ontploffen. Met een beetje eenheid kan het westen Poetins leven zuur maken zonder ook maar een schot te hoeven lossen. Het kan binnen een kwestie van weken gepiept zijn.

  Gadverdarrie! Twee daarvan kan je gelijk doortrekken naar extreem-rechts, naar de nazi’s in hun beleid en denken.

  Quatsch. Colijn verbood antisemitisme en Bismarck was een hele rustige, beschaafde politicus die groot respect had voor een joods politicus (incidentieel de derde man in mijn lijst). Ze zijn alleen extreem-rechts of ‘nazi’ als je zelf extreem-links bent.

 27. 35

  @34:

  Groot misschien, maar op het moment niet geweldig machtig

  Rusland staat zo’n beetje in de top van alle lijstjes van export van wereldwijd zeer gewilde grondstoffen, dat alleen al maakt dat Rusland een zeer grote invloed kan uitoefenen op de globale economie.

  Wij in het westen zijn dan wel economische grootmachten maar onze economische macht is gebaseerd op producten die vaak afhankelijk zijn van grondstoffen en laten we op dat laatste punt nou net niks te vertellen hebben.
  Als Rusland haar olie kraan dichtdraait en 30% van de olie van olie markt afhaalt dan kost jou liter benzine volgende week 3 euro en dat zal ons heel veel economische pijn gaan doen.

 28. 36

  Als Rusland haar olie kraan dichtdraait en 30% van de olie van olie markt afhaalt dan kost jou liter benzine volgende week 3 euro en dat zal ons heel veel economische pijn gaan doen.

  Je vergeet dat Saoedi-Arabië Poetins bloed op dit moment wel kan drinken omdat hij Assad in het zadel houdt. Als het nodig is dan produceren ze meer olie om de prijs te drukken. Dat hebben ze in een ander scenario ook al een keer gedaan. Volgens mij had het toen met Iran te maken, maar hou me er niet aan.

 29. 37

  @20:

  Dus wat gaan die mensen die daar wonen dan doen, verhuizen naar plekken waar het minder erg is.

  Ja, net zoals die drommen Grieken die hierheen zijn gevlucht. Die arbeidsmobiliteit wordt zwaar overschat. Geld is voor veel mensen niet belangrijker dan familie en vrienden en het bijbehorende sociale vangnet. Maar dat is misschien moeilijk te vatten voor – sommige – rechtse mensen.

 30. 38

  @5:

  Het land ging failliet door een President die is afgezet.

  Dat is een mythe verspreid door Victoria Nuland en de Euro-Maidan.
  Het nog-niet-betaalde aardgas is niet opgestookt door Janoekovitsj, maar door alle Oekraïners, inclusief Jatsjenjoek, Klitsjko en Timosjenko. Het zijn gewoon aardgasjunkies.

  De Duitsers en Chinezen willen overigens graag Russisch gas kopen en kunnen dan de rekening gewoon betalen.
  Gelukkig is de pijpleiding naar China nog niet klaar.

 31. 39

  @36:

  Je vergeet dat Saoedi-Arabië Poetins bloed op dit moment wel kan drinken omdat hij Assad in het zadel houdt

  1. zoveel meer kan Saoedi-Arabië helemaal niet produceren.
  2. en zelfs al kunnen ze dat, er zijn niet genoeg olietankers wereldwijd om dat gat op te vangen (en die varen er ook nog eens lang over), het meeste van de Russische olie komt via een pijpleiding naar Europa.

 32. 40

  @37:

  Ja, net zoals die drommen Grieken die hierheen zijn gevlucht. Die arbeidsmobiliteit wordt zwaar overschat

  Dan heb jij niet echt opgelet, heel veel jonge Grieken zijn richting Duitsland vertrokken.

 33. 41

  Russian News Service (RSN) put one of the “self-defense” commanders who seized the Donetsk administrative building on the air:

  -Can you present yourself?
  -Paramonov Pavel Vladimirovich
  -Are you a resident of Donetsk?
  -Of course not, I live in Yefremov, Tulska Oblast [Russia].
  -What are you doing in Donetsk?
  -Helping a fraternal people defend their rights.

  http://euromaidanpr.com/2014/04/11/self-defense-commander-seizing-donetsk-buildings-comes-from-tula-russia/

  Russia’s deep ties to Donetsk’s Kremlin collaborators

  http://www.kyivpost.com/content/ukraine/russias-deep-ties-to-donetsks-kremlin-collaborators-342833.html

  Geschiedenis herhaalt zichzelf maiden 1917:

  https://twitter.com/assreactor/status/454737259028172800/photo/1

  Polen vraagt zich steeds meer af of een vliegtuig ongeluk wel echt een ongeluk was:

  http://www.thedailybeast.com/articles/2014/04/11/did-putin-blow-up-the-whole-polish-government-in-2010-a-second-look.html

  Foto van een stelletje voor Putin:

  https://twitter.com/andersostlund/status/454513421573054464/photo/1

 34. 42

  Rusland wil dat Oekraïne voortaan het gas vooruit betaalt en heeft alle kortingen teruggedraaid, waardoor de prijs met zeventig procent is gestegen.

  De gasprijs is met terugwerkende kracht 70% gestegen en is nu voor de Oekraïne bijna 2 keer zo hoog als die voor Duitsland.

  Altijd wel idioten te vinden die dat soort maffia praktijken weten goed te praten.

 35. 43

  @42: eerst effe checken, gbh.
  Oekraïne moet $485 per 1000 kuub gaan betalen. http://rt.com/business/russia-gas-price-ukraine-113/

  De gemiddelde prijs die Europese klanten in 2012 betaalden was $385 voor 1000 kuub Gazprom-gas. http://www.bloomberg.com/news/2013-12-30/gazprom-s-european-gas-exports-rise-to-record-as-price-reduced.html.

  Oekraïne betaalt dus 26% meer dan andere Europese klanten.
  Niet helemaal hetzelfde als ‘bijna 2 keer zo hoog’ .

  Ik denk niet dat de Europeanen in een referendum mogen stemmen of de Europese Unie de gasrekening van de Oekraïne moet betalen.

 36. 44

  @42: overigens kan Europa via ‘reverse flow’ Oekraïne alsnog voorzien van goedkoop Gazprom-gas.
  Via Nordstream en Southstream komt er Russisch gas naar Duitsland en Oostenrijk en dat kan dan tegen inkoopprijs ($385 per 1000 kuub) aan de BV Jatsenjoek worden verkocht. http://www.reuters.com/article/2014/03/05/us-eu-ukraine-support-idUSBREA240V020140305

  Maar ik vrees dat die $385 per 1000 kuub ook nog te duur is voor de gemiddelde Oekraïner.(gemiddeld maandloon = $230) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

 37. 45

  @43: Ik heb in berichten hierover gelezen dat Duitsland $250 per 1000 kuub betaalde (ik had het niet over andere Europese klanten) en Wit-Rusland iets van $180 per 1000 kuub.

  Maar al is het 26% meer, de prijsverhoging is met terugwerkende kracht en geld voor alles waarvan Rusland claimt dat er niet betaald is en het blijven maffia praktijken.

 38. 47

  De EU kan natuurlijk geld geven zodat de (niet democratisch gekozen) regering Jatsjenjoek een LNG-terminal kan bouwen in Odessa om vloeibaar aardgas te importeren uit het bijzonder klantvriendelijke Qatar of Iran.
  Een pijpleiding naar Azerbeidjan of Turkmenistan wordt moeilijk over Russisch grondgebied.

 39. 48

  EU/US wisten precies dat dit zou gebeuren toen ze de legitieme regering omver wierpen. Waarom loopt men hier toch zo te huilen, en verbaasd te doen? jullie linkse big state oorlogs voorstanders willen dit toch? Het wordt nog veel erger.

 40. 53

  @gbh die paratrooper in de tweet lijkt een Oekrainse vlagdrager die een bezet gebouw ongedaan wil maken (zal wel Academi of Greystone huurling zijn)

  Lavrov: “Russia Tells Ukraine It Won’t “Accept” Force Against Demonstrators”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren