“Poetin start Russische terugtrekking uit Syrië”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“Objectives achieved”. Ho, wacht. Was het doel niet het uitschakelen van IS? En nu maar hopen dat ze er beter in zijn dan terugtrekken uit Oekraïne.

Open artikel

Reacties (8)

#1 Bismarck

“Was het doel niet het uitschakelen van IS?”
Nee, het doel was altijd “het uitschakelen van terroristen”. Aangezien Putin Assad steunt, mag aangenomen worden dat hij ook zijn zienswijze deelt over de definiëring daarvan (iedereen die tegen zijn regime strijdt). Daar is Putin goeddeels in geslaagd; De tegenstanders van Assad staan er nu aanmerkelijk slechter voor dan in september. Bovendien is er inmiddels door de indirecte steun van Putin en Assad aan de Koerden ook flink wat verdeeldheid gezaaid onder de coalitie die (een deel van) de tegenstanders van Assad steunt.

#2 Lutine

Ik mag toch hopen dat niemand (buiten de rechtspopulistische hoek) dat uitschakelen van IS serieus heeft genomen.

Poetin heeft zijn haven veilig gesteld, Assad weer in het zadel geholpen. En nu wil hij eerst weer een tijdje de kaarten tegen de borst houden. Gokje mijnerzijds: hij dringt aan bij Assad om een rompstaat te vestigen aan de kust en de rest van Syrie te laten voor wat het is.

#3 Krekel

Dit zei Poetin in oktober:

Our goal: to stabilize the lawful authorities and create conditions for a political compromise

#4 Hans Verbeek

Syrië is veranderd in een smeulende puinhoop en de strijdende partijen kunnen nu heel voorzichtig beginnen aan het opruimen van die puinhoop.
Nu is buurland Turkije aan de beurt om te vervallen tot een failed state. Erdogan speelt de rol, die Assad in Syrië had. Hij gaat verwoesten wat Atatürk opbouwde. Ik denk niet dat Putin hem komt helpen. Ik hoop dat de EU en de NAVO zich niet voor Erdogans karretje laten spannen.
De strijd tegen IS zal zich verplaatsen naar Libië (olie !!).

#5 Le Redoutable

Waarschijnlijker is dat door de ineenstortende economie de bodem van Putins oorlogskas in zicht komt. Nu nog terugtrekken uit Moldavië, Georgie en Oekraïne en dan kunnen we weer gaan praten met het Kremlin over het opheffen van sancties e.d.

#6 Cerridwen

Laatste geruchten melden dat er inderdaad Russische vliegtuigen worden teruggetrokken, en brengen dit in verband met beschikbaarheid van manpads bij de rebellen (met andere woorden, Rusland is bang dat haar vliegtuigen uit de lucht worden geschoten).

Daadwerkelijke terugtrekking zou betekenen dat de Russische interventie is uitgedraaid op een grote mislukking.

#7 Micowoco

@0: Terugtrekken uit Afghanistan was ook niet zo’n succes indertijd. Poetin zal niet te diep het moeras in willen.

#8 Bolke

@6: De Russiche toestellen die daar actief zijn kunnen ruim buiten het bereik van manpads opereren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*