Poetin keurde invasie Oekraïne goed voordat regering viel

De Russische krant Novaya Gazeta zegt over overheidsdocumenten te beschikken waar reeds voor de val van de Oekraïense regering wordt overwogen wat te doen indien het kabinet van Victor Janoekovitch uit haar functie wordt ontheven.

Het document zou zijn opgesteld tussen 4 en 15 februari 2014, en voorstellen inhouden hoe de Oekraïne op te breken in autonome sectoren, Zuid-Oost Oekraïne in de Russische belastingeenheid op te nemen, en annexatie op langere termijn voor te bereiden.

De plannen zouden vermoedelijk zijn voorbereid door de oligarch Malofayev, die het document vervolgens aan assistenten van Vladimir Poetin zou hebben doorgespeeld. Deze zou het plan vervolgens goedgekeurd hebben.

Muratov said that the strategy paper contradicts the Kremlin’s claim that it annexed Crimea as a reaction to residents there feeling threatened by Ukrainian nationalists in Kiev. If authentic, the strategy document also would appear to have outlined the precise course of the pro-Russian separatist rebellion in the Donbas, which includes two regions, Donetsk and Luhansk.

Open waanlink

 1. 3

  En dat bevestigt tevens het vermoeden dat het plan dus niet uit de koker van Poetin komt maar uit een van de vele oligarchen, het lijkt wel of die gasten allemaal een prive leger hebben.
  Vraag me dus af wie er werkelijk de baas is in Rusland.

 2. 5

  @3: Malofeev is één van de zetbazen van Putin en in een maffiastructuur is het heel gebruikelijk dat zetbazen ideeën brengen naar de top (kunnen ze scoren en hun invloed vergroten) en dat de Capo daarvoor dan zijn toestemming geeft.

  Daarbij is de rol van Malofeev (naam wordt veel genoemd met betrekking tot wat nu gebeurd in de Oekraïne) volgens Muratov nog speculatie.

  Muratov heeft gezegd dat woensdag meer gepubliceerd zal worden.

 3. 6

  Het document heeft het trouwens over ‘the Kharkhiv region’, wat wel een stuk groter is dan alleen Donetsk en Loehansk (die in dat citaat worden aangehaald).

 4. 7

  @5:

  Malofeev is één van de zetbazen van Putin en in een maffiastructuur is het heel gebruikelijk dat zetbazen ideeën brengen naar de top (kunnen ze scoren en hun invloed vergroten) en dat de Capo daarvoor dan zijn toestemming geeft.

  Het is in maffia structuren ook heel normaal dat capo’s ‘verdwijnen’ als die teveel tegen de haren van de zetbazen in strijken.

 5. 8

  @7: Kan allemaal in zo’n maffiastructuur. Is een machtsspel met steeds wisselende dynamiek. De onderbaasjes proberen enerzijds bij de opperbaas in de gunst te komen, anderzijds willen ze misschien zijn plekje wel. Opperbaas houdt ze klein of laat ze juist groeien afhankelijk van hoe hij ze kan gebruiken voor zijn eigen positie.

 6. 11

  @1 Het is dezelfde krant waar de geliquideerde journaliste Anna Politovskaja voor werkte. Die had voor zover mij bekend een onberispelijke reputatie. Ik ben dus geneigd de krant waarvoor zij werkte eveneens serieus te nemen.

  Verder haalt de krant zich met dit nieuws natuurlijk de woede van het Kremlin op de hals. Dus we mogen aannemen dat ze zorgvuldig is nagegaan of het echt klopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren