Pacifische landen overwegen verbod op kolenmijnen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Veertien Pacifische landen overwegen het eerste internationale verdrag dat zich ten doel stelt om de winning van fossiele brandstoffen uit te faseren. De 14 landen richten zich in eerste instantie op verplichte doelstellingen voor duurzame energie en op een verbod op nieuwe kolenmijnen en op de uitbreiding van bestaande kolenmijnen. Naar verwachting staat het verdrag op z’n vroegst in 2018 op de internationale agenda.

Een verdrag dat nieuwe kolenmijnen en de uitbreiding van bestaande kolenmijnen verbiedt zou een enorme opsteker betekenen voor de wereldwijde ‘keep it in the ground‘ beweging, die aangevoerd wordt door 350.org.

Open artikel

Reacties (6)

#1 Bismarck

Ik wil niet het feest bederven, maar de enige twee Pacifische landen met serieuze kolenreserves doen niet mee, waardoor het verdrag toch wel een erg symbolisch karakter krijgt.

#2 Le Redoutable

Hebben die eilandjes überhaupt wel kolenmijnen? De enige die daar kolen gebruiken zijn volgens mij barbecueënde toeristen.

#3 Bismarck

@2: Ik had zelf verwacht dat er op Papua-Nieuw-Guinea wel kolen zouden zijn (er wordt daar immers ook olie uit de grond gehaald), maar ik kan er niets over vinden. En zoals gezegd, Australië (een topproducent van kolen) doet niet mee.

#4 su

@2 Barbecueën doe je niet met steenkool, maar met houtskool(briketten).

#5 Krispijn Beek

@1 absolute symboolpolitiek. De betekenis daarvan kan echter groot zijn. Het waren dezelfde 14 landen die achter de schermen jaren aan het vormen van de high ambition coalition hebben gewerkt, die uiteindelijk de doorslag gaf bij het het aanscherpen van de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs naar ruim onder de twee graden Celsius, met zicht op 1,5 graden.

@4 zeker af te raden bbknoeien op steenkool. Ooit een keer geprobeerd en finaal uitgelachen door de buurman, die na uitgelachen te zijn de bbq voor zijn rekening nam op zijn houtskool.

#6 roland

Amsterdam gaat nog een stap verder, vergroot de eigen kolen- benzine haven mede door de versnelde aanleg van een grotere sluis en vraagt van anderen om niet te investeren in fossiel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*