Overleg: wat als Trump niet vertrekt?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

ANALYSE - Een groep van specialisten en politici, waaronder Democraten en Republikeinen is samengekomen om diverse verkiezings-scenario’s te bespreken: hoe om te gaan met verkiezingen waarbij Trump weigert op te stappen of waar de resultaten heel dicht bij elkaar liggen?

“All of our scenarios ended in both street-level violence and political impasse,” said Rosa Brooks, a Georgetown law professor and former Defense Department official who co-organized the group known as the Transition Integrity Project. She described what they found in bleak terms: “The law is essentially … it’s almost helpless against a president who’s willing to ignore it.”

Aangezien Trump recent nog heeft laten weten een verlies niet per definitie te accepteren, deze week opperde om de verkiezingen uit te stellen, en hij bij grote regelmaat onterecht claimt dat stemmen per post fraudegevoelig is, is het allemaal niet ondenkbaar.

“He doesn’t have to win the election,” said Nils Gilman, a historian who leads research at a think tank called the Berggruen Institute and was an organizer of the exercise. “He just has to create a plausible narrative that he didn’t lose.”

Het wordt een hete herfst.

Open artikel

0

Reacties (14)

#1 Krispijn Beek

Leest niet als een hoopvol document over de staat van de Amerikaanse democratie. In combinatie met Trump’s proefballon om de verkiezingen uit te stellen, de inzet van paramilitairen tegen demonstranten en de enorme economische impact van het coronavirus op de Amerikaanse economie wordt het zeker een hete herfst.
Bijzonder ook weer hoe trefzeker sommige analisten zijn in het verzinnen van scenario’s die op het moment zelf volslagen idioot lijken.

#2 Martijn Tonies

Toen Trump aan de macht kwam, was men nog heel erg van ‘er zijn allerlei checks & balances’.

Trump trekt zich daar niets van aan. Z’n halve familie heeft-ie naar binnen gewerkt, inclusief zakelijke contracten.

En de Republikeinen zitten hem nauwelijks dwars.

Het is een wankele democratie.

#3 Co Stuifbergen

Op zich kan de beveiling van het Witte Huis natuurlijk makkelijk Trump naar buiten brengen als Biden tot president gekozen wordt.

Het probleem is niet wat Trump besluit, maar of de Republikeinse politici hem blijven steunen.

Geweld op straatnivo valt waarschijnlijk niet helemaal te voorkomen, maar een burgeroorlog wel.

#4 Le Redoutable

Ook de Republikeinen zelf zijn niet voor een uitstel, dus het zal allemaal wel meevallen:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/republikeinen-vallen-trump-af-nee-we-gaan-verkiezingen-niet-uitstellen~b69349a6/

#5 beugwant

@2: Een districtenstelsel mondt uiteindelijk altijd uit in een tweepartijenstelsel, waarbij de kiezer enkel nog maar kan kiezen tussen kwaad of erger.
Dat is op zijn best een schijndemocratie.

@3: Een oorlog op eigen bodem zou wel heilzaam zijn voor Amerika’s gewapende We-bring-Freedom-&-Democracy-mentaliteit, die de wereld nu al ik weet niet hoe lang teistert.
Maar of de wereld gediend is met een hegemonie van het huidige China en/of Rusland?

En ondertussen probeer ik me voor te stellen wat voor rare sprongen nr.45 maakt in de tijd tussen verkiezingen en beëdiging van zijn opvolger. Twee maanden Pence lijken me dan ineens heel verteerbaar.

#6 stoic

can the president cansel the election & what would happen? https://www.youtube.com/watch?v=yQLbNekBU1A
Hier wordt verteld hoe het scenario is volgens de wet.
eerste vraag 2.26-3.30: no!, tweede vraag 14.15 -19.00: …

#7 Ronzhu

Deze interessante kwam ik gisteren ook nog tegen op Twitter: https://threadreaderapp.com/thread/1288882406536228866.html

Een scenario waarbij Trump de verkiezing niet uit weet te stellen maar succesvol oproept tot een boycot onder zijn stemmers.

#8 Co Stuifbergen

@6: Ik vind het vervelend om filmpjes te bekijken over vragen die gewoon op papier beantwoord worden kunnen.
Ik ga dus niet kijken.

#9 Co Stuifbergen

@7: Oef! Een kort artikel, maar het scenario klinkt overtuigend.
Met een paar suggesties voor een oplossing, gelukkig.

#10 Cerridwen

@7 en @9: laten we niet op de zaken vooruit lopen. Trump mag de datum van de verkiezingen niet veranderen, en kan dat ook niet, want ze worden georganiseerd door de staten. Er is dus heel wat meer nodig dan een Trump tweet om de verkiezingen daadwerkelijk te verplaatsen. Bovendien willende Republikeinen die overal in het land op allerlei niveaus verkozen willen worden niet het risico lopen dat ze verliezen door een boycot van Trump stemmers. Het is dus een nogal risicovolle move, waarbij de kans veel groter is dat het zoals meestal met boycots averechts uitpakt (de Democraten winnen met een nooit vertoonde overmacht) dan dat het uitpakt zoals beschreven.

#11 Co Stuifbergen

@10: Ik had in #9 niet “overtuigend” moeten gebruiken, maar zwakkere term, om aan te geven dat het scenario niet helemaal denkbeeldig is.

En onze discussie heeft niet veel invloed op de verkiezingen in de VS, maar het is natuurlijk goed dat mensen nadenken over de slechtste scenario’s, vóórdat het te laat is om gevaren af te wenden.

Er is natuurlijk ook de mogelijkheid dat Republikeinen niet oproepen tot een boycott van de verkiezingen, maar dat menig Republikein die verliest (er zijn vaak tegelijk verkiezingen voor de president en allerlei lokale parlementen) gaat roepen dat er fraude gepleegd is.

#12 beugwant

Op het (kleuter)schoolplein was een veelgehoord antwoord op een belediging: “Wat je zegt ben je zelf!” en wat de acties van Trump cs. betreft is het helemaal een treffende analyse, omdat dat kamp de tegenpartij consequent beschuldigt van hetgeen het zelf doet.

#13 Hans Custers

@12

omdat dat kamp de tegenpartij consequent beschuldigt van hetgeen het zelf doet.

Dat heet projectie. Trumpachtingen kunnen zich simpelweg niks voorstellen bij zoiets als integriteit, omdat het hen helemaal vreemd is. Ze denken dat iedereen net als zij alleen maar opportunistisch het eigenbelang najaagt. Ik zie dergelijke beschuldigingen dan ook niet als uitgekiende strategie, maar veel meer als inkijk in het Trumpiaanse mensbeeld.

Het zo veel mogelijk opjutten van de fanatieke achterban zou wel voor een deel strategie kunnen zijn. Niet zozeer bedoeld om alsnog te verkiezingen te winnen, maar wel om de consequenties van alle bewijzen voor corruptie en zelfverrijking die na een verlies naar buiten zullen kunnen komen tot een minimum te beperken. Mogelijk hopen ze aan strafvervolging te ontkomen omdat dat tot teveel onrust kan leiden. Het nog kunnen werken ook.

#14 Frank789

@11: [ maar dat menig Republikein die verliest … gaat roepen dat er fraude gepleegd is. ]

En om te zorgen dat die hulpkreet straks aanslaat zou ik als Republikein of de supportgroep nu alvast de zogenaamde fraude ten voordele van de democraten in scene zetten.

Als je nu al zonder spatje bewijs kunt roepen dat er stemfraude is gepleegd terwijl je gewonnen hebt en dat bij je aanhang inprenten, dan wordt het nog krachtiger als er snel na de verkiezingen veel (vals) bewijs opduikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*