Over ambtenaren en de PVV…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (15)

#1 prometeus

“Op de vraag of een eventuele weigering van een ambtenaar om voor een PVV-bewindspersoon te werken, in strijd is met de ambtseed, antwoordde de minister: “Zoals hun ambtseed aangeeft, dienen ambtenaren immers bovenal de wet te respecteren. Een ambtenaar die zich om andere redenen niet kan verenigen met het beleid dat hij moet uitvoeren, zal ten slotte een andere baan moeten zoeken”.”

Dan moet de wet(of het wetsvoorstel) wel wettig zijn. Ik durf er wel op te gokken dat de rechter een stokje voor ontoelaatbaar PVV-beleid steekt, voordat ambtenaren gaan staken. Maar wel een interessante discussie.

#2 Bismarck

“Ambtenaren die het dienen van het land niet met hun geweten in overeenstemming kunnen brengen omdat de samenstelling van het kabinet hun niet bevalt, moeten opstappen.”

Behalve als ze weigeren om een homohuwelijk te voltrekken.

#3 Bianconero

Ik zou best eens een dagje zonder de PVV willen hier….zucht

#4 DJ

De Nederlandse wet voorziet naar mijn weten niet in het toetsen van een nieuwe wet aan de grondwet. Enige toetsing gebeurt nu door de eerste kamer.

#5 Peter

Even ter verduidelijking: de in het artikel genoemde ARAR is een bestaand reglement, voortvloeiend uit de Ambtenarenwet.
Er is dus geen sprake van een nieuwe wet of een wetswijziging.

#6 Maggi

Dit hele euvel is weer eens een gevalletje “jumping to conclusions”.

De enige vraag die gesteld is (of in ieder geval gepubliceerd) is of je als ambtenaar zou willen werken voor de PVV.

De PVV maakt daar op eigen initiatief meteen van dat de ambtenaar op zijn plek wil blijven zitten om vervolgens niet te werken. Een mooi staaltje stigmatisering weer eens; ik zou in deze context graag de volgende vraag aan dezelfde groep ambtenaren stellen: “Zou je een andere baan gaan zoeken als de bewindspersoon waar je voor werkt van de PVV is?”. Afhankelijk van het percentage ja/nee op deze vraag zou overwogen kunnen worden om kamervragen te stellen, hoewel ik ook daarvan trouwens vind dat het vroeg genoeg is om hier wat mee te doen tegen de tijd dat er in werkelijkheid PVV-bewindslieden zijn.

#7 gronk

“Zou je een andere baan gaan zoeken als de bewindspersoon waar je voor werkt van de PVV is?”.

Nee, maar als die bewindspersoon beleid wil doorvoeren wat tegen de grondwet indruist dan heb ik er geen enkel probleem mee om dat beleid te traineren, te saboteren of zodanig om te vormen dat juist hooggeplaatste PVV’ers er slachtoffer van worden.

#8 Peter

@6
Als je in het artikel goed doorlinkt kom je bij de uitslagen (pdf!) van het onderzoek. Scrollen naar punt 6 = toelichting bij vraag 5, waar 54% verklaarde niet voor een PVV-bewindspersoon te willen werken.
Slechts een miniem deel dere toelichters zegt zijn baan dan op te zullen zeggen. Vrij veel zeggen te blijven werken. Algemene teneur: leuk vindt men het niet, maar het hoort bij het democratische proces.

#9 Maggi

@8
dank voor de link; jammer dat vraag 6 een open vraag is. het beantwoordt mijn vraag daarmee niet. In theorie is het mogelijk dat iedereen die NIET expliciet heeft vermeld te blijven werken van plan is een andere baan te zoeken zodra er een pvv’er zijn/haar baas wordt. aan een teneur hebben we statistisch niets. aan een theorie overigens ook niet, geef ik direct toe, dus nu weten we nog niets, eigenlijk…

#10 Bismarck

@4: Dat is een fabel. De eerste kamer toetst niet aan de grondwet. De Raad van State wel, maar die mag alleen adviseren en er is geen sprake van een bindend advies.

#11 mescaline

Toetst aan grondwet, dat zegt 4 ook niet. Toetsing gebeurt aan andere wetten.

#12 Hiram

Maar jongens en meisjes, even voor de goede orde, wat gaan we doen als de PVV gaat regeren?

#13 Fur

Emigreren natuurlijk!

Waarnaartoe?
Vraag dat maar aan Henk Westbroek.

#14 KJ

@Hiram; we wachten het af. Bepaalde veranderingen kun je van verre zien aankomen. Gelukkig kan ik met mijn tak van sport op veel plekken in de wereld terecht. ’t Is alleen dat huis he ? ’t Is voor potentiele emigratie plannen wel te hopen dat die conjunctuur weer een beetje omhoog gaat tegen 2011. Al verwacht ik niet dat Wilders de grootste wordt, en dat zowiezo een kabinet met Geert erin het langer dan zeg, een maandje of twee, drie volhoudt.

#15 wally groesbeek

Nou Wilders al op voorhand afkraken .
Als je nou eens kijkt wat er een vieze politiek bedreven wordt door de huidigen corrupten bende van Balkenende en Bos daar wordt je helemaal ziek van en hoe ze ons socialen stelsel tot op de fundamenten afbreken . alles verkwanselen wat maar nederlands is en wat de burgers toe behoort
namelijk de energie voorziening . ook liegen en bedriegen corruptie is hun niet vreemd, zaken in de doof pot duwen als zaak Demmink
rechtspraak verkrachtten en velen bekende zaken gewoon de waarheid verdoezelen om te scoren of bepaalden personen te beschermen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*