Oproep tot onderzoek naar Shell’s invloed op klimaatbeleid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Drie Amerikaanse congresleden hebben de Amerikaanse openbaar aanklager gevraagd om een onderzoek te starten naar de invloed van Shell op het Amerikaanse klimaatbeleid. Vorig jaar werden soortgelijke oproepen om onderzoek naar de invloed van ExxonMobil op klimaatbeleid gedaan. Openbaar aanklagers in Californië en New York zijn daadwerkelijk onderzoeken gestart, waarbij de vraag is of burgers en /of beleggers misleidt zijn over klimaatverandering en de financiële risico’s.

De oproep om soortgelijk onderzoek naar Shell te starten volgt na publicaties van InsideClimate News, waaruit blijkt dat ook andere olie- en gasbedrijven al in de jaren zeventig bekend waren met de gevolgen van klimaatverandering. Ondanks het wetenschappelijke bewijs financierde Exxon en Shell lobbygroepen die bewust twijfel zaaide, zoals het American Petroleum Institute.

De Amerikaanse congresleden vragen de openbaar aanklager, net als bij ExxonMobil, op om bij het onderzoek gebruik te maken van de RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) wet. Een aanpak die eerder succesvol is gebruikt om een einde te maken aan de twijfel die de tabaksindustrie en aanverwante lobby-organisaties zaaiden over de schadelijkheid van (passief) roken.

Een Shell woordvoerder geeft aan dat Shell al ruim 10 jaar rapporteert over klimaatverandering via haar jaarverslag en duurzaamheidsverslag.

Open artikel

Reacties (5)

#1 Hans Verbeek

Het is een complot.

#2 Herman Vruggink

Tja, Hoe gehaat wil links worden. Amerika verdient een Donald Trump.

#3 Krispijn Beek

@2 de wet is de wet, behalve voor het bedrijfsleven?

#4 Herman Vruggink

@3: Deze misselijkmakende suggestieve vraag is weer zo’n voorbeeld. Hoe gehaat wil links zich maken.

#5 Kacebee

Laat maar komen, dat onderzoek. Wie in de jaren-70 wist wat geen klimaatwetenschapper (bestonden die toen al?) wist, verdient een Nobelprijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*