Opnieuw mislukte executie VS

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nou ja, mislukt… uiteindelijk ging de veroordeelde toch dood:

De executie van een Amerikaanse gevangene heeft in de staat Arizona bijna twee uur in beslag genomen.

oseph Wood (55), veroordeeld voor een dubbele moord, kreeg om 13.53 uur plaatselijke tijd een dodelijke injectie. Volgens zijn advocaat begon de gevangene te hijgen en snuiven voor hij bezweek, en heeft hij onnodig geleden.

Het lokale azcentral.com meldt dat het hijgen en naar adem happen twaalf minuten na toediening van de cocktail begon. “Ik telde ongeveer 660 keer gehijg,” aldus een verslaggever van azcentral.com. “Dat stopte geleidelijk rond 15.33 uur. En de dood werd vastgesteld om 15.49 uur.”

De achtergrond van dit alles is dat Amerika’s favoriete executiemiddel, sodium thiopental, niet meer in de VS wordt gemaakt en Europese fabrikanten niet aan Amerikaanse gevangenissen willen leveren. En daarom slaat men nu maar aan het experimenteren met onbekende stoffen van onbekende leveranciers.

En dan krijg je dus dit.

De (uiteraard) Republikeinse gouverneur van Arizona reageerde als volgt:

Gouverneur Jan Brewer wil dat het gevangeniswezen onderzoekt hoe het zo mis heeft kunnen gaan. Tegelijkertijd zei Brewer dat de executie “wettig” is en dat Wood, afgaande op medische verslagen en ooggetuigen, niet heeft geleden. ”Dit staat in schril contrast met het gruwelijke lijden van zijn slachtoffers, en het levenslange lijden van hun families”, zo reageerde Brewer in een verklaring.

Ofwel: gewoon kop in het zand omdat je pro-doodstraf bent. En de vindicatie van dat politieke standpunt is belangrijker dan de real life-consequenties. Kortom: Republikeinen in een notendop.

Open artikel

Reacties (9)

#1 Jules Vismale

Het is al eeuwen bekend dat sommige executies, dus niet eens perse in de VS, oftewel onbedoeld of opzettelijk konden mislukken. In nazi-Duitsland had men als belangrijkste executiemethode de guillotine en later ging men over tot ophanging aan de galg of aan een vleeshaak met een strop van pianosnaar in de Plötzensee-gevangenis van Berlijn! Bij zulk soort executies duurde het soms vele minuten voordat het slachtoffer dood was door verstikking en met de guillotine maar een paar seconden. Sommige beulen in die gevangenis werden zelf al bijna psychisch gestoord van de executies die ze moesten uitvoeren en moesten talloze glazen cognac drinken om hun zenuwen zo te kalmeren!
Pas geleden ontdekte ik zelfs in geschiedenisboeken dat het vergassen in gaswagens (dat was meer een moordmethode!) met koolmonoxide niet eens door de nazi’s of de SS was uitgevonden maar meer door de communisten in de Sovjet-Unie! Zij hebben daar ongetwijfeld ook Duitse en andere Europese communisten mee vergast die zij met mooie beloften naar Moskou lokten omdat zij zo aan de nazi’s zouden ontkomen. Maar het had hen veel beter voor een besneeuwd trottoir bij het hoofdkantoor van de NKVD moeten opvallen dat talloze voetstappen van mensen, die hen voorgingen, alleen maar naar binnen liepen en géén enkele daaruit!
En dat was ook de wijze les die een vos in een fabel aan een jakhals leerde dat zij beiden beter niet bij een “zieke” leeuw op bezoek moesten gaan daar zij talloze voetsporen diens hol zagen binnen gaan terwijl er niet één spoor naar buiten kwam! De leeuw had namelijk alle dieren die hem opzochten geëxecuteerd om hen daarna zo te kunnen verslinden!

#2 Dehnus

De waanlink werkt niet meer, kan dat kloppen?

#3 Joost

Hier doet hij he gewoon…

@1 !

#4 Dehnus

Ah nu wel weer, kleine hicup dus :).

#5 Stronkel

Beetje een azijnpisser misschien, maar de titel klopt niet: de executie is geslaagd, want de gevangene is dood. De uitvoering liet te wensen over, maar het mislukken van een executie zou het enkel zijn als er niemand dood zou zijn gegaan.

#6 Inca

@5, lees even de eerste regel van het stukje zelf…

#7 Stronkel

@6: ik heb het toch ook specifiek over de titel van het stuk? Aan die onjuistheid doet zo’n eerste regel helemaal niets aan af.

#8 Knorretje

Hoezo mislukt? De veroordeelde is toch dood?

PS: ik zie dat Stronkel me voor is.

#9 weerbarst

Ik hou niet zo van dit soort villerij door de staat. AUB gewoon vuurpeloton weer invoeren, of drone schietkast als soldaten niet meer durven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*