Onderzoeksjournalist De Winter intensief in de gaten gehouden door de overheid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo meldt nu.nl:

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter heeft wederom voorbeelden gevonden waaruit blijkt dat hij door de overheid nauwlettend in de gaten wordt gehouden. […]

Uit nieuwe door De Winter opgevraagde informatie van de politie blijkt onder meer dat de journalist in januari door een beveiliger van de Dienst Bewaken & Beveiligen is waargenomen voor de deur van het pand van de dienst in Den Haag, waar melding van is gemaakt.

“De beveiliger herkende de man als Brenno de Winter uit vorige briefingen”, zo valt in de informatie van de Landelijke Eenheid te lezen. […]

In de informatie wordt bovendien vermeld dat De Winter op 28 januari is gezien nabij station Driebergen. De Landelijke Eenheid wenste niet te reageren op de kwestie.

De reden van dit alles?

De verspreidde gegevens die in maart aan het licht kwamen, zaten bij een waarschuwing aan medewerkers van politie en aan beveiligers van het ministerie. Daarin stond dat De Winter “vermoedelijk werkt aan een artikel c.q. reportage over de beveiliging van instanties en overheidsdiensten”.

Voor zijn onderzoek zou hij “mogelijk proberen om met niet-correcte legitimatie terreinen of gebouwen binnen te komen”.

En vanwege dat ‘vermoedelijk’ en ‘mogelijk’ houdt de overheid je vervolgens intensief in de gaten.

Open artikel

Reacties (11)

#1 Raaskal

En vanwege dat ‘vermoedelijk’ en ‘mogelijk’ houdt de overheid je vervolgens intensief in de gaten.

Dus al zou De Winter daadwerkelijk aan een dergelijk artikel werken, dan zou dat in de gaten houden door de overheid wel oke zijn? Het gaat er niet om of hij dan al of niet aan zo’n artikel werkt, het gaat erom dat hij überhaupt in de gaten wordt gehouden. Punt.

#2 Bismarck

@0: Helemaal verrassend mag dat niet zijn. Brenno zou in het geval hij zou “mogelijk proberen om met niet-correcte legitimatie terreinen of gebouwen binnen te komen” een recidivist zijn. Hij is inmiddels een bekende identiteitsfraudeur, die zich al meermaals toegang heeft verschaft zonder geldig identiteitsbewijs waar dat wel van hem gevergd werd.

#3 Prediker

@2 – Jij gaat er klakkeloos van uit dat wat de overheid beweert wáár is.

#4 Inca

@3, Ik meende bij Bismarck een licht ironische ondertoon te bespeuren…

Binnenkomen met z’n hippe lichtbildausweis heeft hij zelf in elk geval gedocumenteerd – en pas nadat dat uitkwam (en de overheid zich erg in z’n hemd gezet voelde) is De Winter ineens een Groot Gevaar waar de diverse balies voor gewaarschuwd worden.

(De hordes terroristen en andere mensen die werkelijk met fake id’s rondlopen, die worden er nog steeds niet uitgepikt, maar Brenno de Winters die lijken op de foto op Nu.nl worden inmiddels behoorlijk herkend na de recente veiligheidsbulletins! Dat voelt toch een stukje veiliger.)

#5 qwerty

…een licht ironische ondertoon…

ironie en reaguren gaat slecht samen.

#6 Bismarck

@3: Nee, ik ga er klakkeloos van uit dat wat Brenno eerder gepubliceerd heeft waar is. En dat is niet zo gek want hij heeft bewegende beelden als bewijs.

#7 Christian Jongeneel

@6 Helemaal eens. Als je je profileert als iemand die probeert door de beveiliging heen te breken, is het toch niet zo gek dat je belandt op de lijst van mensen die proberen door de beveiliging heen te breken?

Eerlijk gezegd vind ik het nogal hypocriet van De Winter om hierover te klagen. Zij eigen reportages zijn erop gericht aan te tonen dat de overheid zijn beveiliging niet goed op orde heeft. Zo moedigt hij die overheid aan de beveiliging op te voeren. Vervolgens wordt hij zelf het slachtoffer van die verscherpte beveiliging en klaagt hij daar weer over.

*mompelt nog iets over heat en fire

#8 Inca

@7, hij wordt niet het slachtoffer van ‘verscherpte beveiliging’ maar van een persoonlijke hetze. Alleen Brenno de Winters die eruit zien als Brenno de Winter (‘zoals op de foto van Nu.nl’) worden beter herkend. Alle andere mensen met vervalste identiteiten lopen nog zo binnen want er is structureel niet zoveel veranderd.

De pro-tip voor alle terroristen en criminelen: als je een fake identiteit aan wilt nemen, neem dan niet die van Brenno de Winter.

#9 Christian Jongeneel

@8 Ik heb liever een veiligheidsbeleid dat zich richt op mensen die zich in het verleden misdragen hebben dan dat iedereen meteen maar als verdachte aanmerkt.

Voor alle duidelijkheid: Ik vind de acties van De Winter journalistiek vakwerk, maar hij moet niet gek opkijken dat dat consequenties heeft. Wat in dat nu.nl artikel staat kan ik toch onmogelijk een hetze noemen. Hij is gesignaleerd en dat is gerapporteerd.

#10 Prediker

@6 – Thanks. Goed punt. Heb er maar even een zelfstandig Klik-TV itempje van gemaakt. Dit is namelijk wel een nuance die ik her en der zie ontbreken.

#11 Inca

@9, ten eerste is het helemaal geen keuze tussen de twee opties die je schetst (richt op mensen die zich in het verleden misdragen hebben vs iedereen meteen maar als verdachte aanmerken), een schoolvoorbeeld van een vals dilemma,

en ten tweede kloppen je opties ook nog eens totaal niet met de werkelijkheid
1. het veiligheidsbeleid richt zich niet op mensen die zich misdragen hebben maar uitsluitend op Brenno de Winter (de veiligheidsbulletins gingen namelijk niet om ‘hoe herken ik een nep identiteitsbewijs’ noch om andere identiteitsfraudeurs maar uitsluitend om ‘hoe herken ik Brenno de Winter’), en dat is een journalist waarvan bekend is dat hij dit soort dingen uithaalt maar waarvan ook behoorlijk bekend is dat hij geen terroristisch oogmerk heeft.

2. de identificatieplicht als zodanig behandelt iedereen nou juist wel als verdachte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*