Onderscheid salaris Amerikaanse wetenschappers bizar groot

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een universiteitsprofessor met vaste aanstelling (’tenure’) verdient in de VS een veelvoud van het salaris van een universitair docent met vergelijkbare ervaring en opleiding, terwijl de werkdruk voor de laatste aanmerkelijk hoger ligt.

NBC komt met voorbeelden die je met de ogen doen knipperen.

Take Kip Lornell: He’s been teaching ethnomusicology at George Washington University since 1992, has his Ph.D., and has published 14 books. As a regular part-timer, his course load is limited to three classes plus service work, for which he receives $23,000 per year. “Those are poverty wages,” he said.

NBC vergelijkt twee professoren van in de zeventig met tientallen jaren ervaring op hun naam. De een is slechts een ‘adjunct’, de ander heeft ’tenure’. Het verschil in beloning is schokkend:

After 26 years, Newfield still only earns $3,622 for each of the two classes she teaches per semester at Borough of Manhattan Community College, hardly a living wage in the most expensive city in the country, but above the average of $2,987 per course for adjuncts nationwide.

At the same time, public records show that CUNY’s distinguished professors, like Petchesky, make around $144,000 a year.

Only in America…

Open artikel

Reacties (2)

#1 Derpjan

Damn, In Nederlandse termen is dat het verschil tussen een 50er met vast contract, leaseauto en ruime secundaire arbeidsvoorwaarden en een 20er met die part time post bezorgt via een uitzendbureau (of straks het UWV), maar dan binnen een onderwijsinstelling.

Wel een paar punten:

– een community college is een soort HBO, kan wel samen met een universiteit een organisatie vormen, maar je kunt docenten van een community college niet zomaar vergelijken met hun collega’s van het universitaire deel van de organisatie

– bij de vergelijkingen wordt niet bij iedereen gezegd waar ze college in geven en op wel niveau (eerstejaars is heel wat anders dan master niveau), het zou wel handig zijn om dat te weten.

Al met al blijft het natuurlijk een enorm verschil.

#2 bolke

After 26 years, Newfield still only earns $3,622 for each of the two classes she teaches per semester at Borough of Manhattan Community College

1. Hoeveel werk moet ze er voor doen (lees als, hoe vaak moet ze les geven in een semester?
2. (2x 3,622) x 2 = 14,5k per jaar, lijkt me stug dat dat een fulltime baan is.

Trouwens het echte probleem wordt verderop duidelijk in het artikel, er zijn te veel mensen voor te weinig banen 1 vaste baan op 4 gekwalificeerden, dan doe je dus als overheid iets niet goed.

Het gaat trouwens niet over wetenschappers maar feitelijk over docenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*