Oekraine-referendum is karikatuur van democratie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (41)

#1 Sjap

Belachelijk. De kiezer is dom is het hoofdargument. En zo iemand werkt zijn hele leven voor D66.

#2 beugwant

Is de huidige uitvoering van de democratie niet ook een karikatuur van zichzelf geworden?
Ik kan me een Kamerdebat voor de geest halen waar kabinetsvoorstellen werden afgebrand, maar die koste wat kost, desnoods met een Algemene Maatregel van Bestuur, er doorheen gedwongen zouden worden.
Eigenlijk had de oppositie toen moeten opstappen, omdat ze er blijkbaar toch niet toe doet.
En eigenlijk zou voor het percentage kiesgerechtigden dat niet gaat stemmen ook een gelijkwaardig percentage van de zetels leeg moeten blijven.

Maar eigenlijk is dan ook een heel katholiek woord, als ik acteur Joost Prinsen mag aanhalen.

#3 Joop

@1.

Zo denken ze bij Geenstijl ook over de burger, u bent dom, wij zullen het even vertellen. Dus een non-argument.

#4 beugwant

@3: Dus zodra GS een argument aanhaalt of een redeneerschema volgt, is dat daarom gediskwalificeerd voor verder gebruik?
Dan kunnen we ook geen thee meer drinken, want de ergste dictatoren gebruikten daar ook water voor.

#5 Henk van S tot S

@4:
Geef mij eens een argument om GS serieus te nemen.

Ik bedoel dus als bijdrage voor een prettige samenleving.
Daar draagt dat stel geschuffelde egotrippers absoluut niet aan bij.
;-)

#6 Joop

Niemand in de politiek kan een burger 100% serieus nemen, omdat ze zijn gebonden zijn aan een partijprogramma, een regeringsakkoord, of een ander compromis. Dat maakt niet dat ze de burger dom vinden, wel dat de burger daar geen rekening mee houdt.

#7 Lutine

Gaat het weer eens over dat nep-referendum? Bob van den Bos bezigt wijze taal. Maar verlos ons dan eens van die referenda, Bob! Als ik mij niet vergis heeft D66 hier mee ingestemd.
Het is geen schande om op je schreden terug te keren.

#8 Le Redoutable

Een commerciële partij die een referendum organiseert, dit heeft veel weg van Berlusconi achtige praktijken. Feitelijk is dit nep democratie, waar een echte regering snel een einde aan zou moeten maken.

#9 Thierry (niet Baudet)

@8: Was het niet Donner die zei dat democratie niet voor mensen met een zwak gestel is? Dat was in het kader van de discussie over islamisering van Nederland. Ma.w. als de meerderheid zou beslissen voor een islamitische regering dan so be it. Dit zou natuurlijk ook kunnen gelden voor referenda.

#10 Bolke

@1: Werkt?

#11 Nietingelogd

Over een jaar of wat, na de val van de Euro/dollar/financieel systeem een uitzending van Tegenlicht. Over hoe Washington 9-11 en de Euro heeft aangegrepen om Europa helemaal klem te zetten.

#12 Lutine

@11

Dat complot ken ik nog niet….

#13 Hans Verbeek

Waar is Bob van den Bos eigenlijk bang voor?
Als het associatieverdrag zoveel goeds betekent voor Nederland, dan zullen de kiezers in overweldigende meerderheid toch voor het verdrag stemmen.
En als Oekraïne net zoals Griekenland een bodemloze put blijkt, dan is het toch veel beter dat het associatieverdrag getorpedeerd wordt.

#14 okto

@13:

Als het associatieverdrag zoveel goeds betekent voor Nederland, dan zullen de kiezers in overweldigende meerderheid toch voor het verdrag stemmen.

Ben je echt zo naief? Nou deze dan:
Als roken daadwerkelijk zo slecht is, dan zullen de consumenten toch wel in overweldigende meerderheid de sigaret laten liggen?
Als overgewicht daadwerkelijk zo slecht is, dan zullen de consumenten toch wel in overweldigende meerderheid hun overgewicht kwijt raken?
Als klimaatverandering werkelijk zo erg is, dan zullen mensen toch wel in overweldigende meerderheid niet meer met het vliegtuig gaan?

#15 Joop

@10.

De enige die echt werkt is Bolke, bij D66 doen ze dat niet volgens zijn eigen maatstaven. Azijnpisser!

#16 Lutine

@13

Waar hij bang voor is, is uitholling van de democratie. Nu is er eens een keer een (raadgevend) referendum en dan gaat Geen Stijl er mee vandoor. Met een onderwerp waar niemand zich in verdiept. Ik denk dat men de kracht van het populisme i.c.m. het internet heeft onderschat.

En straks gaat die hele GS meute weer klagen dat ze niet serieus genomen worden.

#17 Hans Verbeek

@14: appels en peren, okto.
Maar dat terzijde.
Vind je dat we de regelgeving over internationale handel maar moeten overlaten aan de banken en multinationals omdat wij gewone burgers waarschijnlijk toch de foute beslissing zullen nemen?

#18 Joop

@16.

De GS meute neemt zelf ook niemand serieus, dus dat is zoals altijd slap gejank.

#19 Joop

@17.

Duizenden opgehitste gefrusteerde GeenStijl sympathisanten zijn geen gewone gemiddelde burgers. De gemiddelde burger ligt niet wakker van dit soort verdragen.

#20 HenkdeWaal

@19:
De gemiddelde burger bestaat. En dat de mense die daar een gefrustreerde reactie plaatsen verder worden beschouwd als een meute, terwijl het net zo goed studerende jongeren kunnen zijn, of werkende vaders die zich in politiek interesseren weet niemand. Je kunt niet bijna een half miljoen stemmers, vele vrijwilligers en een forum zo kwalificeren op basis van wat reacties. Anderen vinden ons wellicht zeer dom en naief. Zou daarom dan niet met ons gesproken hoeven te worden? Ook niet als ee gebruik maken van onze rechten?

@16

De hele informatie-campagne en publieke debat moet nog losbarsten. Je loopt dus op de muziek vooruit. Daarnaast hoop ik dat er meer referenda komen. Waarom zeurt iedereen hier zo over? Waarom start de VARA geen referendum over de invulling van de PO bijv? Of een referendum of de zorg moet worden genationaliseerd?

@8:
Een echte regering frustreert de uitvoering van haar eigen wetgeving niet. Jouw oproep is er een van een bananenrepubliek.

#21 Joop

@20.

Ze mogen wel zo gekwalificeerd worden want dat doen ze zelf ook. Dus geen respect voor de ophitsers en meelopers op dit vlak.

#22 HenkdeWaal

@21:

Het mag wel, want Jantje doet het zelf ook!

PS: Een referendum is groter dan Geenstijl. Je kunt toch inhoudelijk een debat voeren. Niet alle voor stemmers zijn geenstijlers, en niet alle geenstijlers zijn domme haters omdat ze in de pauze een grove reactie plaatsen. Ze reageren zelfs anoniem, dus op tv, radio en in de kroeg kun je ze niet zomaar herkennen om vervolgens je vingers in je oren te steken en heel hard lalalalala te roepen.

#23 Henk van S tot S

@22:

Niet alle voor stemmers zijn geenstijlers, en niet alle geenstijlers zijn domme haters omdat ze in de pauze een grove reactie plaatsen.

Je hebt een punt:
“Domme haters” is een vriendelijk eufemisme.
Voor betere typeringen zie:
http://www.taalkabaal.nl/scheldwoorden/indexa.php
;-)
N.B.:
Een rondje lopen in de pauze is gezonder.

#24 Nietingelogd

Er spelen veel meer dingen dan alleen een handelsverdrag waarmee Rutte het af wil doen.

De Amerikanen hebben met de zoon van vice-president Biden en een goede vriend van minister Kerry al twee mensen binnen de directie van het Oekraïense gasbedrijf Burisma Holdings.

http://www.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303851804579560542284706288?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702303851804579560542284706288.html

En Verhofstadt heeft persoonlijk voordeel omdat zijn vriendjes graag naar schaliegas willen boren in de Oekraïne.

http://925.nl/archief/2015/07/08/vvd-d66-en-guy-verhofstadt-werken-samen-met-moldavische-maffiabankier-om-grexit-te-stoppen-en-ttip-te-pushen-3/

#25 Joop

@24.

Poeh, he, wat een argumenten om tegen dat verdrag te gaan stemmen. Ik ben compleet overtuigd! hahaha

Jippie, we gaan een discussie voeren met mensen die met gelegenheidsargumenten komen.

#26 Nietingelogd

Geenpeil heeft wel degelijk een punt dat dit een eerste stap kan zijn/is op weg naar een EU lidmaatschap. Eventueel afgedwongen door Washington.

#27 Amateur Commenter

Het referendum is een karikatuur?
Deze regentencultuur is een karikatuur van de democratie! Hoeveel blunders kan men in 1 regeerperiode maken?! Om vervolgens gewoon weer ergens anders brokken te mogen maken.

#28 Joop

@26.

Oh, en daar waren die eerdere argumenten voor van stal gehaald? Net zoals de Turken … die komen ook bij de EU.

Geenpeil is niets anders dan sensatie en onrust stoken. Dat jij ervan houdt moet je zelf weten. Ik had niets anders verwacht.

#29 Joop

@27.

Brokken maken is menselijk, jij bent een heilige die geen brokken maakt. In ieder geval een amateur. Dus dan zegt die kritiek van jou niet zoveel lijkt me.

#30 Amateur Commenter

@29: Beste Joop, als een burgerlul gigantisch faalt in zijn loopbaan dan zal hij niet snel weer een baan op een gelijke positie kunnen vinden. Onze regenten worden zowaar directeuren bij grote instituten, burgermeester, of worden gevraagd om bij de EU te komen werken. Of ze blijven gewoon lekker lang aanhouden. En mompelen dan iets over emoties, overhaast beslissen of dat ze ervan geleerd hebben.

Maar goed, je moet ook wel een echte Joop zijn als je die scheve verhouding niet wil inzien.

#31 Joop

@30.

Je wilt het graag zien. Ik ken zat mensen die bij bedrijven werken en het gaat niet goed, en een goede afkooppremie krijgen. Ga maar lekker zeiken op de mensen boven je. Ik houd niet van dat negatieve gekanker, dan zal er bij jezelf ook vast enige frustratie zijn.

Niet dat ik voorstander ben van dat banencarousel, en gelukkig is dat mislukt bij Loek Hermans. Hoewel het niet zijn fout was, hij mocht solliciteren, maar van de fractievoorzitters daar ten plaatse. En dan blijkt dat de burger meer invloed heeft dan zij denkt.

#32 Nietingelogd

@28: Washington en Brussel hebben onrust gestookt in de Oekraïne. Daardoor is het land compleet verdeeld geraakt. Het is spelen met vuur. Dat valt in een heel andere categorie dan wat GS doet. Je denkt toch echt niet dat door een ‘nee’ op zo’n referendumpje de EU uit elkaar gaat vallen (Juncker)?

#33 Joop

#34 Joop

@32.

O ja, dat is het populaire spelletje van GS. Die heeft de schuld, en die heeft de schuld. Ik zag de naam Verhofstadt al weer langs komen. De zogenaamde eurofiel, en alleen daarom al fout. Ach. Hoeven we niet serieus te nemen.

#35 Henk van S tot S

@32:
Poetin niet?

#36 Amateur Commenter

@31: Mijn frustratie is dat incompetentie afgekocht wordt doordat je in het goede netwerk valt. Dus in mijn ogen lees je niet of je begrijpt simpelweg niet wat een regentencultuur inhoudt en waarom het schadelijk is voor een maatschappij.

Jij mag het allemaal gekanker vinden maar ik maak mij oprecht zorgen. Nederland loopt echt keihard achter op duurzaamheid, faalt met vele grote infrastructuur projecten, weet steeds meer lasten af te schuiven op kleinere inkomens en weet keer op keer geen vooruitgang te boeken op sociaal maatschappelijk vlak. Nu is dat niet aan 1 persoon te wijten maar de schaal van deze problemen toont wel aan dat er op systematische wijze slecht wordt omgegaan met de problemen. Een reden is omdat de macht niet kan verschuiven en er geen daadwerkelijke verandering kan ontstaan zolang dit netwerk van regenten in huidige vorm blijft bestaan.

#37 Joop

@36.

‘Regentencultuur’ is een concept waar je het mee eens kan zijn of niet. Ik vind zoals je in de tweede alinea aangeeft dat het meer het systeem is. En dat zit een stuk complexer in elkaar dan alleen de ‘regenten’ die daarin fungeren. De ‘regenten’ zijn daarom of ze het daarmee eens zijn of niet figuranten.

Schaal van deze problemen, tja, gelukkig gaan er ook heel veel zaken goed. Hoor je weinig mensen over, want niet in de mode.

#38 Nietingelogd

@34: wat is er mis met het bloot leggen van bepaalde belangen? Je raakt er wel erg geïrriteerd door. Als je als kiezer een keuze wil maken is het wel prettig om kritische informatie te hebben.

Verder wat Amateur Commenter zegt: iemand hoeft niet erg competetent te zijn om EU commissaris te worden.

#39 Amateur Commenter

@37: Mooi, geef eens wat concrete voorbeelden!

#40 Thierry

@34: In het licht van jou reactie is het wellicht leuk te melden dat Harry van Bommel bij GS zijn praatje doet. Misschien zou het een idee zijn dezelfde van Bommel bij Sargasso uit te nodigen?

#41 Thierry

Ik zal als simpele burger voor het associatie verdrag stemmen.
Niet omdat ik het verdrag heb gelezen, maar omdat ik flarden van conversaties hoor die voorstemmen de EU mede vorm geeft die ik voor ogen had. Terugdringen van dictatoriale invloedssferen for better and worse.
Dit gezegd hebbende had ik zonder dat referendum niet eens geweten wat a: een associatie verdrag is en b: met welke landen we dergelijke verdragen hebben gesloten. Op zich geen ramp. Daar hebben we parlementariërs voor die in goed vertrouwen zijn gekozen. In Nederland althans.
Het referendum legt wel een open zenuw bloot ook bij mij.
Ik maak mij zorgen over hoe serieus de EU de democratische waarden die zij denkt te verspreiden neemt. In samenhang met alle EU naties die er andere waarden op na houden.
Associaties met de FIFA dringen aan mij op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*