1. 3

  Ach en zometeen is het weer rede en redelijkheid. Geisoleerd incident van geestezieke man die je niet als voorbeeld voor de overige mensen in zijn groep kan nemen.

  Ik vind het prima rechtsmensen. Maar OF we gaan nu accepteren dat kogels niet van een politieke kant komen en dat je een groep niet verantwoordelijk kunt stellen voor het individu, OF we gaan accepteren dat dit /wel/ zo is en dan ook onafhankelijk van politieke voorkeur of religie. Deal?

 2. 4

  Het is toch wat…

  Zou een meerderheid van de schietpartij daders uit de VS ook republikeins stemmen? We praten hier over het hebben van een fatsoenlijke dataset he?

 3. 5

  @Arjan; Er is natuurlijk *wel* een verschil tussen deze moordpartij en de aanslagen op Theo en Pim (afgezien van de geestes-gesteldheid van de dader, en daar kunnen we nu nog niks over zeggen – hij heeft tenslotte een evaluatie door het PBC nog niet geweigerd) en dat is – ik heb het al weggegeven – het feit dat het niet een gerichte moordaanslag op een publiek persoon, die voor sommige mensen onwelgevallige dingen heeft gezegd, is.

 4. 6

  @3 Als ik het goed begrijp wil je een deal maken met “de rechtsmensen” over het niet verantwoordelijk stellen van groepen voor het individu? * zucht*

 5. 7

  Eens met Arjan!
  Ik vraag me af wat de nieuwswaarde is van dit soort berichten. Net zoals afkomst van de dader en kleur haar. Het kan nog relevant zijn als de dader nog voortvluchtig is. Maar wat heeft de PVV ermee te maken? Kogels kwamen van Rechts! dude waarom?

  @1
  Wanneer komt Hij? uw heiland?

 6. 8

  @KJ Het behoort natuurlijk nog steeds tot de mogelijkheden dat deze aanslag politiek gemotiveerd was. Daarnaast zou het iets kunnen zeggen over dat PVV’ers gefrustreerde individuen zijn.

  Wel ben ik het ermee eens dat dit soort praktijken van individuele kenmerken uitlichten van een dader en dat misbruiken om een hele groep te stigmatiseren, bij rechts thuis hoort en daar zou moeten blijven. Dus nee, kwaliteitsjournalistiek van Joop en NRC kan ik dit niet noemen.

 7. 9

  @Herman; Het behoort natuurlijk nog steeds tot de mogelijkheden dat deze aanslag politiek gemotiveerd was.

  Eh ja. Maar ik zet er even niet mijn spaargeld op, goed ?

  Daarnaast zou het iets kunnen zeggen over dat PVV’ers gefrustreerde individuen zijn.

  Daar zijn ook andere metrics voor. En wat wou je doen zodra je die had ? Mensen preventief opsluiten ?

  Wel ben ik het ermee eens dat dit soort praktijken van individuele kenmerken uitlichten van een dader en dat misbruiken om een hele groep te stigmatiseren, bij rechts thuis hoort en daar zou moeten blijven.

  Kijk kijk. Kwaliteits-sarcasme op Sargasso. Never mind dat de enige echt volkomen aan alle criteria voldoende politieke moord (dader lucide, dader links, slachtoffer rechts, voorbedachte rade) in de linkerhoek plaatsvond. Never mind – doorlopen burger. Niets te zien hier.

 8. 10

  @5: Maar je moet toegeven dat als de dader links danwel moslim was geweest het allang breeduit door de usual suspects was uitgebuit.

 9. 11

  @3

  Als jij kan aantonen dat:
  -De slachtoffers allochtonen of herkenbaar linkse mensen waren, en uit kan sluiten dat ook maar 1 slachtoffer rechts of PVV stemde.
  -De man uberhaupt PVV stemde, en dat niet basseerd op geruchten als nota bene Joop.nl, een site die bekend staat om zijn haatzaaierij tegen Wilders.
  – De PVV uberhaupt rechts is, tegenwoordig zijn ze op veel punten dikke maatjes met PvdA en SP. Zelfs als de PVV een onmogelijke motie indient steunen deze de PVV door dik en dun.

  Dan heb jij een deal, ok?

 10. 12

  – systeemhater: check
  – wapenfetsjist: check
  – xenofoob: check
  – bedreiger: check
  – loser: check

  ..en toch zal ik nooit iemand opgeven. Ook deze jongen had alle zorg en aandacht van de maatschappij moeten hebben. Daarnaast had restrictiever wapenbezit veel ellende kunnen besparen.

  Het bloedbad in Alphen a/d Rijn was geen politieke daad, maar een resultaat van slecht beleid op wapenbezit in combinatie met sociale corrosie. Het feit dat de dader PVV stemde is dus niet zozeer een motief maar helpt wel bij de duiding van de situatie waarin de dader zat: financieel gemarginaliseerd en sociaal gefrustreerd, hate driven. Had de ‘beste man’ een vrouw en een baan gegeven en hij was die zaterdagochtend gewoon naar het tuincentrum gegaan om viooltjes te kopen.

 11. 13

  Had de ‘beste man’ een vrouw en een baan gegeven

  Waar delen ze vrouwen uit? Ik meld me ook graag aan voor de wachtlijst. ;)

 12. 14

  @5, @11, zie Carlos @12

  Er zijn echt /voldoende/ manieren om een lijn te trekken van de groep naar het individu en weer terug. Het punt is hier echter niet zozeer of je een groep, of een leider daarvan, (gedeeltelijk) verantwoordelijk kan stellen voor de daden van een individu, maar dat we deze discussie gelijk houden.

  Wanneer een allochtoon iemand neersteekt is dit een teken dat integratie als geheel niet is geslaagd. Wanneer Volkert Pim Fortuyn neerschiet is het de linkse kongsi die samen heeft gezworen, maar wanneer een autochtone man die in vele opzichten het toonbeeld van de PVV principes is een bloedbad van ongekende proporties aanricht dan is dit een incident?

  Het enige wat ik zeg is dat de realiteit wellicht wat minder zwart-wit is dan sommigen doen voorkomen.

 13. 15

  @13 Ik herinner mij dat het journaliste Karin Geurtsen, die eind 2009 undercover bij de PVV-fractie heeft gezeten, nogal opviel hoeveel allochtone vrouwen die PVV’ers hadden.
  Halen ze uit niet-westerse landen. Collega en jeugdvriend van Wilders heeft een NWA geïmporteerd en zelfs kinderen bij haar.

 14. 18

  Zoiets zou je ook kunnen zeggen voor Volkert. Desondanks plenty rechtse huilies die maar blijven jammeren over kogels van links.

 15. 19

  Als zogenaamd ‘links’ weblog heeft Sargasso nu al bijna tien jaar last van allerlei idioten die ons de moord op Fortuijn en van Gogh in de schoenen schuiven. Ik zal dan ook nooit de daad van een gestoorde eenling verbinden aan een partij. Dat doet het NRC ook niet, Joop stelt het wel wat explicieter maar ook zij stellen de PVV niet verantwoordelijk voor de moordpartij.

  Maar ook al is dit geen politieke moord, de politieke kleur van de dader is wel van belang om een beeld te krijgen van de context waarin deze heft plaats gevonden. Niet in de laatste plaats omdat de PVV hoofdzakelijk teleurgestelde, gefrustreerde kiezers trekt.

 16. 20

  Wat zou het inderdaad mooi zijn als er eens een einde komt aan het gezeik over kogels die van links of van rechts komen.

 17. 21

  @19 Wellicht dat Volkert dan ook een teleurgestelde, gefrustreerde linkse rakker was?

  Stiekem denk ik namelijk dat je die moorden helemaal niet zo erg vond / vindt

 18. 22

  @20. Dat zeg je omdat de meeste kogels van links komen/kwamen. Daar komt jou opmerking vandaan, omdat vanuit links meer geweld komt dan van rechts, in de geschiedenis herhaaldelijk gebleken.

  *theodor mood off*

 19. 23

  Misschien heeft deze moordpartij niets met xenofobie te maken, -ik betwijfel dat- het is wel wachten op het onvermijdelijke. Daarom wil ik ook weg, het gaat gebeuren, ZEKER weten.

 20. 24

  @22
  Aha, zit het zo in elkaar. Dank u wel, mijnheer Theodor. Ik hoop dat het mij vergund zal zijn om mij ook in de toekomst veelvuldig aan uw kennis en inzicht te mogen laven.

 21. 27

  @21: Haal dat stiekem er maar vanaf, je hebt het zonet de hele wereld verteld. Jij denkt dat Carlos moorden niet zo erg vindt (als het maar de moorden op Pim Fortuyn betreft).

 22. 28

  @18,19
  Wat een onzin. Het lijkt me evident dat Tristan niet lekker in zijn vel zat. Zijn politieke kleur is hiervan hoogstens van zeer marginaal belang om zijn daad te begrijpen. Alsof de feiten ineens heel anders kunnen worden geinterpreteerd als hij GL of D66 zou hebben gestemd.

  Ik ben het er overigens ook niet mee eens dat de PVV hoofdzakelijk gefrustreerde kiezers trekt. Ik heb vooral het idee dat PVV stemmers wat meer moeite hebben het overzicht over hun leven en omgeving te bewaren. Hierbij gaat het meer om angst voor de toekomst dan frustratie over het heden.

  @21
  wat een domme comment

 23. 29

  linkse mensen die iedere dag hun haat en frustratie over de PVV spuien en vervolgens doodleuk weten te vertellen dat de PVV uit haters en gefrustreerden bestaat. Oh oh, jullie leren het nooit.

 24. 33

  @KB,

  Inkoppertje……

  PVV-ers die iedere dag hun haat en frustratie over linkse mensen spuien en vervolgens doodleuk weten te vertellen dat links uit haters en gefrustreerden bestaat. Oh oh, jullie leren het nooit.

 25. 34

  het verbaast mij nu wel een beetje dat vd Vlis niet in de moskee is gaan schieten.. die staat maar een paar honderd meter verderop tenslotte

 26. 35

  33: Ik hoor PVVers niet iedere dag zeggen dat links uit haters en gefrustreerden bestaat.
  Beide zijn misschien haters en gefrustreerden, maar het zijn de linkse haters die schaamteloos hypocriet zijn. Geef gewoon toe dat je een linkse hater bent, maar beschuldig de ander niet van wat je zelf bent.

 27. 36

  Het is in principe wel een relevant feit als je een schets wil maken van wat voor een persoon die schutter eigenlijk was. Maar ook niet meer dan dat. Het oorzakelijk verband is natuurlijk ver te zoeken. Anders zouden we hier te weinig mogelijke slachtoffers hebben om 2 miljoen PVV-stemmers aan hun trekken te laten komen.

 28. 37

  heb jij je lesje niet goed geleerd KB? links = goed en rechts = fout. Knoop dat nu eens in je oren.. morgen overhoring.. begrepen?

 29. 38

  @KB | 12 April 2011 | 14:18
  Het ene kamp maakt het andere kamp uit voor alles wat vies en voos is. Daarbij doet het ene kamp niet onder voor het andere kamp. Kortom, met z’n allen zijn ze een zielig zootje.

 30. 39

  @34,
  Het was zaterdag, dus die moskee was niet zo druk vrees ik. Dan maar second best: een nabijgelegen winkelcentrum dat frequent door de allochtone bevolking van Alphen bezocht wordt.

  @35
  Ik hoor PVVers niet iedere dag zeggen dat links uit haters en gefrustreerden bestaat.

  Nee? Op welke planeet zit jij dan?
  Tip: Lees de dagelijkse comments onder een willekeurig Telegraaf/Elsevier-artikel maar even door.

  Geef gewoon toe dat je een linkse hater bent

  Nee, helaas, dat plezier gun ik je niet. Ik ben doorgaans een vrij beminnelijk en liberaal individu. Ik doe niet erg aan haat. Verbazing over de pathetische verheerlijking van de PVV is echter wel iets waar ik last van heb.

  Maar als je voor jezelf dat onder “linkse hater” schaart, dan ben je daar vrij in.

 31. 42

  Ja, de PVV heeft inderdaad een hekel aan autochtone blanke bejaarde winkeliers.
  5 autochtone en 1 Syriër als slachtoffer op dit druk door allochtonen bezochte plein wijst duidelijk op racisme.

 32. 44

  Men legt wel heel snel de koppeling tussen het aardse gezwerf van de PVV en deze dolende ziel met een wapenvergunning (probeer een genuanceerd beeld te creëren of het lukt is 2). Kijk, er is zoals u misschien wist wel al 10 jaar een herschikking van het Politieke Landschap gaande natuurlijk hè. Veel van de kiezers maar ook veel partijleden van de PVV (het democratiseren gaat ook nog ff met lange tanden) zijn óók nog steeds zoekende naar een juiste vorm waarin deze Beweging definitief te kunnen gieten. Als de PVV b.v. aan de ene kant met de borst vooruit opteert onze straten terug te veroveren en aan de andere kant heel sociaal hamert op meer zorg voor ouderen en zegt op te komen voor onze pensionado’s/ AOW- ers en scootmobielers…ja, dan kan dat bij een getormenteerd jongetje als Triestan allemaal wat extra verwarring opleveren natuurlijk. Ratatata: 3 x turkey shoot, daar zit je dan met je 91 jaar en dat ding wou maar niét harder:

  …en verder een beetje zuur dat uitgerekend die volledig geïntegreerde ex- Syrische politieke vluchteling hinderlijk in de weg liep. Nee, dat de PVV óók nog steeds in een groeiproces zit…

 33. 45

  Bij het NRC kun je nog zeggen dat ze gewoon berichten wat ze over de dader hebben vernomen, en daarmee een nieuw puzzelstukje van het beeld aanreiken.

  Dat ze het op de redactie best wel mooi vinden, dat die jongen een PVV-sympathisant was, dat kun je vermoeden. Maar als het een SP’er of dierenbeschermer was geweest, hadden ze het ook gemeld.

  Bij Joop ligt het er echter zwaar dik op, en grijpen ze de gelegenheid maar wat draag aan om met het beschuldigende vingertje te wijzen. Dit was een PVV-moord!!!

  Niet zo chic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren