Nog een rapport: Associatieverdrag goed voor natuur in de Oekraïne.

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“Ook natuur- en milieubeleid is onderdeel van het Associatieverdrag. Dit biedt kansen voor verbetering van het natuurbeleid in Oekraïne, zo beschrijft een whitepaper van IUCN NL. Specifiek komt er wet- en regelgeving die bijdraagt aan (1) betere bescherming van vogelsoorten; (2) meer en beter beschermde natuurgebieden; (3) verbetering van de waterkwaliteit; en (4) meer inspraak voor burgers in besluitvorming over hun leefomgeving.”

Open artikel

Reacties (6)

#1 Krekel

Een goede reden om vóór te stemmen.

Extra jammer van die militaire-integratieartikelen in dit ‘handelsverdrag’ dus, waardoor ieder weldenkend mens tóch tegen zal moeten stemmen.

(rapport off? … )

#2 Le Redoutable

Ook dit kan alleen maar beter worden na de Russische overheersing, met Chernobyl hebben ze het milieu al genoeg verziekt daar.

#3 Hans Verbeek

Ik denk persoonlijk dat de modernisering van de Oekraïnse landbouw, die door het associatieverdrag mogelijk gemaakt wordt, heel slecht is voor de natuur.
Nu bepalen de boeren nog zelf wat ze zaaien en verbouwen. Straks wordt dat gedicteerd door Europese subsidieregelingen of multinationals. Te vrezen valt voor monocultures en gebruik van pesticiden en kunstmest. (die komen vroeger of later in het water)
Het woord landbouw komt merkwaardigerwijs niet voor in het white paper, Christiaan. Het is een heel dun rapportje geschreven door mensen, die geen verstand van zaken hebben.

#4 frankw

@4 Te vrezen valt voor monocultures en gebruik van pesticiden en kunstmest. (die komen vroeger of later in het water)

Zeker nooit in de Oekraïne geweest? Alsof daar al niet generaties lang spraken zou zijn van monoculturen en overmatig kunstmestgebruik. Zucht…….

#5 okto

@2:

..met Chernobyl hebben ze het milieu al genoeg verziekt daar.

.
Het ging over de natuur, niet over het milieu. En grappig genoeg was Chernobyl de grootste zegen die er kon gebeuren voor de natuur. Chernobyl is momenteel een van de grootste ongerepte natuurgebieden van Europa.

Fukushima was trouwens ook een zegen voor de natuur. Vanwege het visverbod dat er daardoor ingesteld is. Ga maar na: voorheen had je als vis een 70% jaarsterfte dankzij zware overbevissing. Dat was in een klap over. Je moet wel een heel erg vette radioactieve besmetting hebben wil je het halen bij de sterftepercentages die visserij veroorzaakt.

#6 Hans Verbeek

@4: nee, ik ben nog nooit in Oekraïne geweest.
Ik denk dat de landbouw nog redelijk traditioneel is in Oekraïne; met wisselteelt en combinatieteelt.
In elk geval zonder genetisch gemodificeerde gewassen en de bijbehorende pesticiden. Ik vrees ook dat het associatieverdrag een breekijzer zal zijn om die GM-gewassen te introduceren in Oekraïne, dat tegenwoordig een neoliberale regering heeft.

Jammer dat het rapport, waar Christiaan naar verwijst helemaal zwijgt over mogelijke ongewenst ontwikkelingen in de landbouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*