Nieuwe vrijhandelsverdragen pakken niet goed uit

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (3)

#1 Bismarck

Jamaar jamaar, TTIP ging de Europese economie toch tientallen miljarden per jaar opbrengen?

Wat ik verder jammer vind is dat er erg gericht wordt op de economische gevolgen van dat verdrag, terwijl er toch ook andere gevolgen zijn. Ging het verdrag niet vooral over veiligheids- en kwaliteitseisen (die in de EU aanmerkelijk hoger zijn dan in de VS)? Dan moet zo’n verdrag toch ook gevolgen hebben voor de volksgezondheid? Waarom hebben we het dan niet over de extra doden en zieken als gevolg van het verdrag (gezien de half miljard inwoners van de EU, spreek je dan al bij heel kleine effecten over duizenden per jaar).

#2 rj

Niet doen dan dus! Om Godswil! Anders krijgen de Monsanto’s het hier voor het zeggen.

#3 zazkia

Op zichzelf is er niet veel mis met een handelsverdrag tussen de EU en de VS en dat zat er ook al jaren aan te komen. Wat je ervan moet vinden staat of valt met de tekst en die is blijkbaar gewijzigd ten opzichte van de laatst bekende publieke versie, aan de hand van de lobby van grote bedrijven. Dat beweert in elk geval Wikileaks.

De bezwaren die op wikileaks staan, gaan vooral over het patentenrecht.

Wikileaks is er duidelijk op tegen.

Wikileaks smurft:

latest leaked version of the draft text shows the United States pushing for measures that would significantly constrain affordable access to vital generic drugs, such as cancer drugs and treatments for communicable diseases such as Ebola.

en Assange zegt:

The selective secrecy surrounding the TPP negotiations, which has let in a few cashed-up megacorps but excluded everyone else, reveals a telling fear of public scrutiny. By publishing this text we allow the public to engage in issues that will have such a fundamental impact on their lives.

Maar er zijn (volgens wikileaks)ook weer een paar dingen weggehaald, en dat zijn onder meer de patenten op chirurgische methoden.
En een evergreen bepaling er waarmee patenten en daarmee monopolies op bestaande medicijnen kunnen worden vernieuwd. Blijkbaar zijn de VS en Japan nogal tegen het goedkoop behandelen van kanker.

Het staat of valt dus met de definitieve tekst en die wordt maar niet bekend. Ik denk dat er in elk geval wel wat te klagen is over de duidelijkheid van publicaties van de EU en de website.

http://eu-secretdeals.info/upload/EU-Investment-Text-TTIP-v_July2nd-2013_v1.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*