Netanyahu neemt afstand van tweestatenoplossing

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nu.nl:

De Israëlisch premier Benjamin Netanyahu is niet van plan land af te staan, gezien het huidige klimaat in het Midden-Oosten.

De premier lijkt hiermee een tweestatenoplossing voor het conflict met de Palestijnen uit te sluiten.

Want: “elk geëvacueerd gebied [zou] in handen […] vallen van islamitische extremisten en terreurorganisaties, die worden gesteund door Iran.”

Eerder was (bijvoorbeeld) Hamas volgens Netanyahu nog dezelfde organisatie als IS, maar nu zijn het blijkbaar toch weer Iraanse proxies geworden.

Wel vreemd, aangezien Iran en IS elkaar op leven en dood bestrijden.

Open artikel

Reacties (4)

#1 Joost

Prima. Laat het één land worden, waarbij alle inwoners dezelfde rechten hebben.

#2 lapis

Wel vreemd, aangezien Iran en IS elkaar op leven en dood bestrijden.

Dit is toch iets te simpel; Hamas (een soennitische groep uit de ideologische school van de Moslimbroederschap) werd voor de Syrische opstand gesteund door sjiitische machten zoals de Hezbollah, Iran en Assad, maar heeft aan het begin van de opstand in Syrië zijn lot verbonden aan de toenmalige Egyptische president Morsi en de (‘gematigd’ islamistische) Syrische soennitische opstandelingen, wat ze niet in dank werd afgenomen door hun voormalige sjiitische vrienden. Nu Morsi is afgezet en de Syrische opstand grotendeels is gekaapt door ISIS werd er pas in het midden van vorig jaar weer toenadering gezocht tussen de Hamas aan de ene kant en Iran en Hezbollah aan de andere (Assad en Hamas lijken nog steeds ruzie te hebben).

De vergelijking tussen Hamas en ISIS die Netanyahu maakte had betrekking op de uiteindelijke doelen van de twee groepen, en daar kun je het wel of niet mee eens zijn, en je kunt grote vraagtekens zetten bij de beweegredenen van Netanyahu om die vergelijking te maken, maar dit argument van inconsistentie snijdt niet zoveel hout. Vooral omdat de uitspraken van Netanyahu op verschillende momenten zijn gedaan en je zou kunnen betogen dat de diplomatieke verhoudingen in de regio intussen enigszins zijn veranderd; in september vorig jaar was de toenadering tussen Hamas en de sjiieten nog pril.

#3 Krekel

MinBuZa Avigdor Lieberman wil ondertussen Saudi-Arabië gaan en mensen onthoofden: http://www.timesofisrael.com/liberman-calls-for-arab-israeli-terrorists-to-be-beheaded/

#4 Dehnus

@1: Dan is het geen Joodse staat meer, en dus krijg je weer ellende.

Maar goed meneer gaat nu zijn agenda dus gelijk trekken aan Hamas, nu erkennen ze elkaar niet meer als land en is het cirkeltje weer rond. Whoopee dit gaat echt helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*