1. 1

  Volgens de raad mogen de “historische banden en verbondenheid met Israël geen reden zijn Israël te ontzien op het punt van het schenden van rechtsregels.”

  Welke historische banden en verbondenheid zijn dat eigenlijk? Israël was geen kolonie van Nederland en de twee landen zijn nooit samen opgetrokken in een of ander internationaal conflict.

 2. 2

  @1: Nederland heeft Israel altijd bovenmatig gesteund, dus in die zin heeft Nederland altijd aan de zijde van Israel gestaan in de internationale conflicten van dat land. Er zal vast ook een warme handelsrelatie zijn.

 3. 3

  @1: Ze hebben in ieder geval een keer een heel slecht lied van ons twaalf punten gegeven op het Eurovisie Songfestival. En waren wij niet samen met de VS het enige land dat in ’73 een olieboycot opgelegd kreeg van de Arabische staten vanwege Israël?

 4. 5

  De islamitische verzetsbeweging Hamas staat nu nog op de zwarte lijst van terroristische organisaties gehanteerd door de Europese Unie met een verbod op het voeren van gesprekken met de Palestijnse organisatie Hamas.

  Om de diepgekoesterde status van braafste jongetje in de EU-klas niet in gevaar te brengen moet nu snel werk worden gemaakt van handhaving van dit verbod met strenge sancties.

 5. 7

  @5:

  De islamitische verzetsbeweging Hamas staat nu nog op de zwarte lijst van terroristische organisaties gehanteerd door de Europese Unie met een verbod op het voeren van gesprekken met de Palestijnse organisatie Hamas

  Inderdaad. Dat is zo. Erg goed gekopieerd.

  Om de diepgekoesterde status van braafste jongetje in de EU-klas niet in gevaar te brengen moet nu snel werk worden gemaakt van handhaving van dit verbod met strenge sancties

  Dat is nu jammer. Als je zelf wat moet verzinnen, suggereer je meteen de grootst mogelijke onzin.

 6. 8

  Anna Lyndh, vrijwel zeker Zweeds eerste minister, werd ‘toevallig’ vermoord.
  Zij wilde een EU economische boycot van Israel.

 7. 11

  @10: Het heeft er mee te maken met dat een Joodse geschiedenis wordt gekoppeld met de geschiedenis van Israël. Zo heeft Duitsland ook vrij sterke betrekkingen met Israël, juist omdat de Duitse politiek het ook zo ziet. Dat zal ook niet zo gauw veranderen, omdat voor Duitse politici de Duits-Israëlische betrekkingen symbool staan voor de breuk met het Nazisme en de DDR (die anti-zionistisch was) en het begin van democratie en de Duitse rechtstaat.

  Overigens zijn in Nederland de Christelijke partijen om ideologische redenen ook altijd geneigd om zich gebonden te voelen met Israël. En tegenwoordig is het politiek gezien voor Rechtse partijen handig om Pro-Israel te zijn omdat je dan punten kunt scoren bij mensen die anders voor de PVV waren gegaan.

 8. 12

  @11:

  Overigens zijn in Nederland de Christelijke partijen om ideologische redenen ook altijd geneigd om zich gebonden te voelen met Israël.

  Ook pas sinds het einde van WWII, toch? Of hadden de vooroorlogse christenen ook al zoveel op met Israël? Joden waren toch vooral vieze Jezusmoordenaars?

 9. 14

  @12: Het gaat nog veel verder terug dan WOII. Nederland was tijdens de Gouden Eeuw een van de meest tolerante landen tegenover Joden. En als ik mij niet vergis was Abraham Kuyper een van de meest enthausiaste medestanders van het Zionisme. Er heerst een vrij sterk historisch belang tussen het Joodse en Nederlandse volk. Één die bijna net zo sterk is als die van het Verenigd Koninkrijk (Brits mandaat in Palestina) en Duitsland (Holocaust).

  Het klopt natuurlijk wel dat anti-semitisme voorkwam onder Nederlandse Christenen voor het begin van WOII. Vooral binnen de Katholieke zuil was het raak. Maar dat doet niet weg dat binnen de Nederlandse cultuur een vrij oude sympathie aanwezig is naar het Joodse toe, en dat het – terecht of niet – doorklinkt in het Nederlandse beleid naar Israël.

 10. 15

  Likoed Nederland die over martelingen van de Palestijnen door de PA jammert, is als een fanclub van de Konserwatiewe Party, die de aandacht af probeert te leiden van de methoden van de Zuid-Afrikaanse overheid om de Apartheid in stand te houden door de vinger te wijzen naar mensenrechtenschendingen door zwarte overheden van de thuislanden.

  Alsof de PA niet gewoon zetbaasjes zijn die het vuile werk voor Israël en de VS opknappen en de eigen bevolking zoveel mogelijk in het gareel houden.

  Er worden al decennialang Palestijnen gefolterd in Israëlische gevangenissen. Zelfs kinderen. Indien Likoed NL werkelijk begaan was met het lot van de Palestijnen, zou hij daar wel een keer z’n mond over open hebben gedaan. Doet ‘ie niet, propagandistje dat ‘ie is.

  Volslagen ongeloofwaardig dus, deze zoveelste poging van Likoed NL om de aandacht af te leiden van de structurele misstanden die Israël pleegt om de overhand over de Arabische bevolking te houden.

 11. 16

  Heeft iemand uberhaupt dat advies gelezen? Daar staan toch wel een paar eyeopeners in(vooral voor de grote groep verstokte Zionistenknuffelaars in Nederland) .Dat gelul over die zogenaamde historische banden is bullshit,het zijn vooral hysterische(emotionele) en zakelijke banden niet ouder dan 65 jr.
  En Lik. gaat vanzelfsprekend ook volledig voorbij aan de inhoud(of zouden ze het ook nog niet hebben gelezen?).

 12. 17

  @14:
  Nederland was tijdens de Gouden Eeuw een van de meest tolerante landen tegenover Joden.

  Tja.
  Ze kwamen met geld en handelscontacten.
  Er was nauwelijks contact tussen ‘echte’ Nederlanders en joden.
  Baruch Spinoza werd uit de joodse gemeenschap gestoten vanwege zijn contacten met niet joodse Nederlanders.
  Onze tolerantie was er één van als er geld te verdienen valt maken we ons niet druk over de rest.

 13. 19

  @14:
  Verenigd Koninkrijk (Brits mandaat in Palestina)

  De joodse minister van koloniën in toen nog Groot Brittannië was tegen de Balfour verklaring omdat die, naar zijn mening, geassimileerde joden vreemdelingen maakte in hun land.
  De zionistische oorlog in Palestina begon met het verdrijven van de Britten.

 14. 21

  Voor zover ik weet bestaat onder evangelische christenen het geloof dat het bestaan van Israël een voorwaarde is voor de wederopstanding van Jezus en de Opname van de Gemeente (Rapture).

  In Amerika is dat zeker een factor, en aangezien er hier ook wel een paar van dat soort figuren in machtsposities te vinden zijn zal dat vast ook meespelen in de betrekkingen met Israël.

 15. 23

  @20: Ik zei ook ik niet dat de twee onafscheidelijk zijn. Ik zei alleen dat er in de Nederlandse politiek een houding heerst waarin de twee wel worden verwoven en dat de Nederlands-Joodse geschiedenis om die reden de houding van Nederland tegenover Israël verklaart.

  Ik zie dat ik nu een hoop haat heb gekregen voor wat blijkbaar wordt opgevat als een verdediging van de status quo wat betreft Israël-Nederland betrekkingen, maar zo wil ik het allerminst opgevat zien worden.

 16. 25

  @24: Israël als moderne staat bestond inderdaad nog niet voor 1948. Maar als concept (“het Volk Israël”) bestond het natuurlijk al wel.

 17. 26

  @22: @23: Op de opmerking over religieuzen die niet snel de staat Israel zullen ontkennen heb ik geen kritiek.Die zijn idd dun gezaaid.

  De streng religieuzen waren overigens fel tegen de oprichting van het “Land Israel”,pas toen de oprichting een feit was accepteerde deze groep het maar dan ook superfanatiek en begerig naar de gebieden die volgens dat sprookjesboek van ze hen toebehoorde.

 18. 27

  @25:
  Shlomo Sand, ‘The Invention of the Jewish People’, London, New York, 2009, 2010 (Tel Aviv, 2008, hebrew).
  Sand legt uit dat de nazaten van Aziatische Kharzars de nazaten van joden uit Palestina hebben verdreven.
  Het strekt overigens Israel tot eer dat zulke boeken daar kunnen verschijnen, en lang op de hitlijst staan.
  Helaas zie je geen praktisch gevolg, vandaag nog zag ik Netanyahu weer zeuren over de aanval op Iran.
  Het land zou atoombommen hebben.
  Het uitverkoren volkje heeft die al tientallen jaren.

  @26.
  Volksstammen orthodoxe joden wijzen Israel nog steeds af, helaas niet uit humanitaire, maar uit religieuze gronden.

 19. 28

  @6: Nee, hoor. Binnen Europa (maar niet binnen de EEG toen) was dat verder alleen Portugal. Vandaar dat er wel Duitse en Belgische auto’s reden op autovrije zondagen.

 20. 29

  @28:
  Ik heb nog ergens de ongebruikte benzinebonnen, ondanks dat wij toen per auto op wintersport gingen.
  De olieaanvoer was ten tijde van Den Uyl’s truitjes verhaal zo enorm, dat de olietankers op de Noordzee voor de Waterweg voor anker lagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren