NAVO: ‘Oekraïne heeft militaire strijd in het oosten nu al verloren’

Dankzij de sterk opgeschroefde Russische betrokkenheid van de afgelopen dagen:

Die Nato hat ihre militärische Einschätzung der Lage in der Ostukraine grundlegend geändert. Noch vor einer Woche gingen die Strategen der Allianz davon aus, dass Russland die Separatisten mit verdeckt operierenden Truppen nur deshalb verstärkt hat, weil die prorussischen Rebellen unter Druck der ukrainischen Armee zurückweichen mussten.

Als die Generäle der Allianz dann aber Ende der vergangenen Woche zu einer Krisensitzung über die Lage des Militärs des ukrainischen Präsidenten Petro Poroschenko zusammen kamen, zeichneten sie ein düsteres Bild. “Militärisch ist der Konflikt für Kiew bereits verloren”, konstatierte ein ranghoher Nato-General. Poroschenko, so das Urteil, blieben “eigentlich nur noch Verhandlungen, um seine Männer lebend aus der Zange der Russen abzuziehen”.

Open artikel

Reacties (31)

#1 weerbarst

Sja een guerilla valt militair niet te winnen. Dat lukt zelfs de amerikanen niet met top klasse materieel, Chokochenkos vraag om militaire hulp slaat daarom ook nergens op. De Kiev en tiblisi bedriegers moeten koste wat kost buiten nato gehouden worden, en nato moet ontbonden worden wegens mensenrechten schendingen, en de veranderde geostrategische belangen van europese vastelandsburgers.

#2 Bismarck

@1: Waarom heb je het over een guerrilla? Daar is hier geen sprake van. Dit is een relatief ouderwetse oorlog, met zware wapens aan beide zijden (en sinds kort meer aan de zijde van de Russen), de plaatselijke bevolking speelt in de oorlog vrijwel uitsluitend als slachtoffer een rol. De reden dat Oekraïne verliest is overigens de steeds grotere en meer openlijke inzet van Russische reguliere troepen in de oorlog. Putin heeft juist ingeschat dat hij daar prima mee weg komt, want Europa wil geen oorlog om Oekraïne vechten en blijft (zoals het al de hele tijd doet) bij vooral mondelinge steun aan Oekraïne.

#3 L.Brusselman

Fijn hè,die westerse betrokkenheid bij de Kiev kliek?Hebben we er weer een onoplosbaar conflict bij
De wapenindustrie wrijft zich in de handen.

#4 Olav

Uit het artikel:

“Militärisch ist der Konflikt für Kiew bereits verloren”, konstatierte ein ranghoher Nato-General.

Die naamloze generaal zal in zuiver rationele, militair-technische zin vast volkomen gelijk hebben. Maar het is wel een opmerking van iemand die aan de zijlijn staat. Ik zou me kunnen voorstellen dat de Oekraïners nog steeds vinden dat terugtrekken geen optie is. Dat aan Putins expansiedrift niet mag worden toegegeven.

#5 Fred

@3: En voor wat? Rivaliserende Oekraïense gangsterbendes vermomd als politieke partijen die elkaar de tent uit vechten. Waarom moet Europa zich daarmee bemoeien? Als er nul steun was geweest voor de staatsgreep vanuit de EU en de NAVO, was de boel niet zo geëscaleerd, zat Rusland nu niet in de Krim (en in het oosten van Oekraïne) en was een diplomatieke oplossing wel mogelijk geweest.
Nee, Poetin is geen lieverdje, natuurlijk niet. Maar de EU en de NAVO zetten wel erg weinig druk op Kiev om het conflict op te lossen. Kiev zet raketwerpers en artillerie in op steden, een vergelijkbare tactiek die Milosevic in Kosovo gebruikte. En wat gebeurde er met hem? Die werd weg gebombardeerd door het Westen.
Elke keer als Poetin gebiedsuitbreiding claimt (Krim, Georgië) is dat na een conflict waar of de NAVO of de EU/VS een rol in spelen. Het wordt tijd dat ook de Westerse inmenging, naast die van Rusland, eens tegen het licht gehouden wordt. Ik lees er iig weinig tot niets over in de kranten/media.

#6 Dehnus

@1: En Rusland haar mensenrechten schendingen laten we dus eventjes buiten beschouwing?

#7 kevin

Wat wordt er hier nu weer gebazeld over de Westerse inmenging? Kan iemand mij zeggen waar die dan uit bestond en hoe dat in verhouding staat tot militair materieel de grens over zetten en gebieden ronduit annexeren?

#8 Bismarck

@7: Die is er niet, maar sommige types hier zijn volledig in de Russische propaganda getrapt en denken dat de EU en de NAVO in Oekraïne een coup hebben gepleegd en daardoor de oorzaak zijn van alle ellende daar nu. Onderwijl treft Putin geen enkele blaam en is hij in Oekraïne geheel legitiem bezig met het verdedigen met de Russische invloedssfeer. Diezelfde personen hebben meestal ook een bepaalde vorm van Oost-Indische blindheid, waardoor ze alleen maar oorlogsmisdaden zien die begaan zouden zijn door het Oekraïense leger (dat net als de legitieme regering van het land steevast Kiev, of Kiev Junta genoemd wordt), maar een blind oog voor het feit dat Rusland dezelfde misdaden begaat en de Russische huurlingen nog ergere. Je herkent ze meteen, ze komen als vliegen op elk topic met trefwoord Oekraïne af (ik tel er hierboven al drie en ik mis er nog eentje).

#9 L.Brusselman

@8:

ze komen als vliegen op elk topic met trefwoord Oekraïne af

Net als een zekere Bismarck Kevin Dehnus ghb en nog een paar andere zendelingen die ik nu vergeet

#10 frankw

Ik heb het gevoel dat er eind deze week weer zalvend zal worden gesproken door EU en NAVO. Zou er een Chamberlain moment aan zitten te komen?

#11 bolke

@8:

Die is er niet, maar sommige types hier zijn volledig in de Russische propaganda getrapt en denken dat de EU en de NAVO in Oekraïne een coup hebben gepleegd

Alsjeblieft verlicht ons dan eens over die 5 miljard die Victoria Nuland in Oekraine heeft gestoken en als je toch bezig bent, praat dan het afgeluisterde telefoon gesprek van diezelfde Victoria Nuland dan even goed waarin besproken wordt wie er op welke politieke post terecht moet komen.

#12 Amateur Commenter

De usual commie suspects hebben zich alweer gemeld, comrads Bolski & Brusselmужчина

#13 L.Brusselman

Toen iemand in dit draadje durfde te beweren dat het Westen zich niet met de Oekraine heeft bemoeid moest ik onwillekeurig aan het volgende fragment denken.
Absurd dat wel,maar dat is die bewering ook.

#14 Hans Verbeek

@2: de Oost-Oekraïners zijn wel degelijk in het voordeel op hun eigen terrein. Ze wonen er en kennen het terrein en de weg. Ze krijgen steun (voedsel, brandstof etc) van de lokale bevolking. En ze vechten om hun eigen vrienden en familie te verdedigen.
De indringers uit het Westen krijgen geen enkele steun en bevinden zich op vreemd terrein en hun positie en sterkte wordt door verklikkers aan de vijand doorgegeven. Hun familie en vrienden zitten ver weg, hoog, droog en veilig.

Bovendien krijgen de separatisten steun van ‘vrijwilligers’ of huurlingen uit Rusland, met veel gevechtservaring in Tsjetsjenië (en Georgië)

#15 Hans Verbeek

@2: onderstaand filmpje uit Mariupol van mei 2014 laat zien waarom het Oekrainse leger de hearts and minds van de lokale bevolking niet meer kan winnen.

Een filmpje dat David-Jan Godfroid liever niet laat zien…
Nog meer intimidatie uit Kiev

Ook Mariupol wil liever bij Novorossija horen dan bij de miljardairs die het land willen verpatsen aan schaliegasboeren en landbouw-multinationals.

#16 Bolke

@15: Nee joh, da’s allemaal in scene gezet door Rusland.
#blameputin

#17 L.Brusselman

@15: Dat zijn natuurlijk geen burgers maar door Moskou ingevlogen,vermomd als gewone mensen, provocateurs en huurlingen.

Het is in iig wel duidelijk dat we aan die academisch gevormde geindoctrineerde schaapskudde niets hebben ,die laten zich met een natte vinger een gewapend conflict aansmeren/inlokken.(Zoals dat altijd al is geweest trouwens,de massa loopt altijd achter degene met de grootste bek aan.Die steevast de verkeerde kant opgaat)

#18 AltJohan

@Bolke: LOL “iedereen” is zo blij met de Russen, de Anschluss** is er niks bij.

** http://histclo.com/essay/war/ww2/camp/eur/ea/eag-anc.html

#19 bolke

@18: nee het gaat er om dat de situatie niet zo zwart-wit is als men hier in de media brengt dat er geen steun is voor de opstandelingen, dat is dus domweg niet waar.

Er is ook maar 1 echte oplossing, een referendum houden die gewaarborgd wordt door een neutrale partij (en dan vallen Oekraine, Rusland en het westen dus af).

#20 De echte Rob

@19:

nee het gaat er om dat de situatie niet zo zwart-wit is als men hier in de media brengt dat er geen steun is voor de opstandelingen, dat is dus domweg niet waar.

Vreemd. Via de media heb ik juist geleerd dat veel mensen daar niet zoveel met Kiev hebben en graag zouden aansluiten bij Rusland.

#21 Bismarck

@14: Tja, als die steun vanuit de burgers zo overweldigend is, dan zijn praktijken als deze toch helemaal niet nodig?

@19: Mij valt juist op dat de media het steeds hebben over pro-Russische rebellen, in plaats van Russen, of het Russische leger. Waar toch steeds duidelijker wordt dat dit een pure invasie is.

#22 Hans Verbeek

@21: het zijn geen lieve jongens de harde kern van de separatisten, ik ben geen voorstander zuiveringen en wraakacties.

Met de filmpjes wilde ik alleen maar laten zien dat Kiev de zaak compleet verkeerd heeft aangepakt door met tanks en militairen Oost-Oekraïne binnen te trekken.
Die filmpjes van tanks tegen ongewapende burgers zul je nooit op TV zien. Zoals je ook alleen maar foto’s van een norse of boze Putin zult zien. In het Westen hebben we een vijand nodig om de wapenfabrieken te laten draaien en de dienstplicht opnieuw in te voeren.
Het staat je vrij om mee te blijven werken aan de oorlogshitserij. De wapenindustrie zal je belonen voor je inspanningen, Bismarck.

#23 Joost

@Hans: Nee, want Rusland is niet in staat zulke filmpjes te maken, als het echt grootschalig gebeurt. Ik geloof er al niets van dat als die beelden er zouden zijn onze media ze niet zouden tonen, en al helemaal niet dat RT et al. dat niet zou doen als ze er zouden zijn.

Tot nog toe hebben we vooral veel acteurs gezien op die zender overigens.

#24 gbh

Mariupol met al die burgers die volgens Putin propagandist Hans niets van de Oekraïne moeten hebben

https://twitter.com/hashtag/Mariupol?src=hash

#25 Hans Verbeek

@23: Joost, de filmpjes uit #15 zijn niet uit Rusland. Ze zijn opgenomen in Mariupol (Oekraïne). Het zijn Oekraïnse burgers en Oekraïnse tanks. (<3000 views, dus waar hebben we het over)
Als je denkt dat dit Russische propaganda is, dan ben je net zo'n complotdenker als ik.

@24: ongeveer 25% van de bevolking van Mariupol stemde op Tymoshenko en niet op Janoekovitsj. In het verleden konden ze prima opschieten met de 75% die op de pro-Russische kandidaat stemde. In NL stemt ook niet iedereen PVV.

Die intimidatie met tanks en militairen drijft de mensen uit elkaar.
Onderhandel met elkaar en zorg dat je net als vroeger ook Russisch mag spreken als je dat wilt.

#26 gbh

@25: Jij zit gewoon een vuil spelletje te spelen Hans.

Die intimidatie, tanks, zogenaamde separatisten komen uit Rusland en daar heb jij het met geen woord over.

Er mag gewoon Russisch gesproken worden, ook weer een vuil spelletje van jou door te doen net alsof dat niet kan.

Dit alles gebeurd omdat Putin de Oekraïne wilt hebben voor zijn EUroAzie en een flinke vinger in de Oekraïnse pap wilt hebben.

Een invasie van Russische tanks en Russische soldaten en jij hebt het er met geen woord over:

https://www.youtube.com/watch?v=lz3Fwf0DYDw

http://www.youtube.com/watch?v=rAI97U5xcsI

Dit is allemaal al lang van te voren door Rusland voorbereid met 20 jaar infiltratie en uitgelokt door Putin:

http://perspectives.carnegie.org/us-russia/a-tale-of-two-russian-narratives/

#27 gbh

Nieuwe website over Russische soldaten die vermist worden in de Oekraïne:

http://www.lostivan.ru/

Russisch mobiel crematorium om Russische lijken weg te moffelen:

https://twitter.com/Slavyanskman/status/506917956006465537/photo/1

Russian human rights activist: Russia is hiding soldiers KIA in Ukraine, threatening relatives if they speak out

http://www.youtube.com/watch?v=ughrUGgwYr8

#28 Joost

Waarom zou de Nederlandse pers dit in godsnaam niet tonen dan, @Hans? Graag een plausibele verklaring, die geen staatscontrole vereist.

#29 Hans Verbeek

@28: omdat de Nederlandse pers bereidwillig meewerkt aan de demonisering van Rusland en Poetin.
Bij de ramp met de MH17 was dat overduidelijk: het was een Russische raket en de separatisten solden met de stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen van de slachtoffers. Lees de krantenkoppen van eind juli er maar op na.

Bij nader inzien blijkt dat 800 (!!) Oekrainse vrijwilligers uiterst zorgvuldig de rampplek hebben afgezocht… onbezoldigd. Rutte’s verontwaardiging over ‘gesol met lichamen en persoonlijke eigendommen’ , berustte niet op feitelijke informatie, maar valt onder de noemer stemmingmakerij.

Mijn wedervraag aan jou: waarom toont de Nederlandse pers eigenlijk niet het verzet van de Oost-Oekraïners tegen de militaire intimidatie van het Oekraïnse leger?
We herinneren ons allemaal de man die op het Tianamen-plein voor de tanks ging staan. Waarom kwamen deze Oekrainers niet op TV?

#30 Hans Verbeek

@Joost: nog een voorbeeld van de intimidatie van de Oost-Oekrainse bevolking door het Oekraïnse leger:

Een gevechtsvliegtuig scheert gevaarlijk laag over een groep burgers.

Een BBC-filmpje uit april toont dezelfde intimidatie-technieken

#31 gbh

@29: Weer een buitengewoon strak staaltje Putin PR

De westerse pers bagatelliseert meer dan dat het demoniseert, in de media hier wordt nog steeds gesproken over separatisten terwijl deze vrijwel allemaal uit Rusland komen.

http://www.interpretermag.com/ukraine-liveblog-day-201/#4168
http://www.interpretermag.com/russia-this-week-demonstrators-against-war-in-ukraine-arrested/#4163

Bij nader inzien blijkt dat 800 (!!) Oekraïense vrijwilligers uiterst zorgvuldig de rampplek hebben afgezocht… onbezoldigd. Rutte’s verontwaardiging over ‘gesol met lichamen en persoonlijke eigendommen’ , berustte niet op feitelijke informatie, maar valt onder de noemer stemmingmakerij.

Echt schandalig van je: er staat: “In de eerste dagen na de ramp is met behulp van achthonderd lokale vrijwilligers intensief gezocht” en niet wat jij er van maakt. De rampplek was een crime scène en had zo behandeld moeten worden. Rusland heeft een internationaal onafhankelijk onderzoek op elke mogelijke manier zoveel mogelijk tegen gewerkt en bewijs en mogelijk ook lijken weggemoffeld. Putin trol Hans spint het goed.

Mijn wedervraag aan jou: waarom toont de Nederlandse pers eigenlijk niet het verzet van de Oost-Oekraïners tegen de militaire intimidatie van het Oekraïense leger?

Dat is hier ook op tv geweest. Een gedeelte van die paar mensen die in de clip voorkomen zijn opgepakt en hadden vrijwel allemaal Russische paspoorten. Sint Petersburg is geen Oost-Oekraïne en er is onder de lokale bevolking weinig steun voor het landjeroof van Putin.

http://www.interpretermag.com/ukrainians-now-almost-unanimous-in-supporting-independent-ukraine/

Rusland valt de Oekraïne binnen en Putin trol Hans geeft dan de Oekraïne de schuld van alles omdat zij zich hiertegen verzetten. Hans die zogenaamd zo tegen wapens is als hem dat uitkomt heeft het met geen woord over de vele Oekraïense dorpen die door Russische beschietingen compleet van de kaart geveegd zijn.

Hans die het zo dramatisch mogelijk over intimidatie heeft als een Oekraïens vliegtuig laag overvliegt zwijgt als het graf als zijn fascistische maffia helden Polen en de Balische staten dreigen van de kaart te vegen met kernwapens. Hoezo intimidatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*