1. 2

  @1, daar wed ik niet om.

  Uit het artikel:

  Het ministerie van Veiligheid en Justitie herkent zich niet in de suggestie [etc.]

  Het “ministerie van Veiligheid en Justitie” weet het mooi te vertellen. Ze beheersen de sussende toon perfect. Dat de overheid zichzelf steeds meer bevoegdheden geeft staat echter wel vast. Tot waar denken ze eigenlijk te kunnen gaan?

 2. 4

  @2: Tot waar denken ze eigenlijk te kunnen gaan?

  Tot zover de burger het laat komen. En de grote massa boeit het niet, die trapt in dat gedownplay van de overheid. Op dit terrein zal geen pas op de plaats gemaakt worden, want het boeit de burger niet.

 3. 5

  Tot waar denken ze eigenlijk te kunnen gaan?

  Zolang MiniLuv en MiniTrue, de spin-doctors, het mooi weten te brengen, ver.

  Even een doomscenariootje schetsen hoor :P

  Wie is er nu nog tegen camera-toezicht? Dat zijn niet zoveel mensen, en dat zijn bovendien van toch alleen maar van die achterdochtige zeikerds.
  Drones met camera’s, die zijn toch juist handig voor de politie? Denk toch aan Haren!! Dan gebeurt zoiets nooit weer. De wereld wordt er een stukje veiliger op.

  Met drones met camera’s kan de politie bijvoorbeeld goed meekijken bij die hooligans van voetbalclubs elke week wanneer er wedstrijden zijn. Goed voor de veiligheid van ons allemaal: normale burgers, en ondernemers.
  Ook bij andere dingen waarbij veel mensen op de been zijn zoals een demonstratie van links of van rechts, waar normale mensen en ondernemers alleen maar last van hebben, kan de politie drones inzetten – die kunnen die mensen dan mooi in de gaten houden en registreren. Dat voorkomt onrust en is – alweer – goed voor de veiligheid. Bovendien, je hebt toch niets te verbergen?

  Nog meer voordeel voor de politie: warmte-camera’s onder de drones en moet je eens zien hoe de wiethandel in Nederland wordt aangepakt! Het zijn toch zijn alleen maar junks en tuig die dat spul gebruiken. En de kwekers veroorzaken vaak brand en stelen stroom. Dus.. alweer goed voor de veiligheid!

  Ja, af en toe vliegt er een drone over je buurt, over je huis, over je tuin, over je auto. Maar wat hebt toch niks te verbergen?

  De techniek schrijdt voort en met een paar jaar zijn de drones kleiner, fluisterstil en veel efficiënter qua brandstof en electronica. Kleine drones kunnen huizen en auto’s (stilstaande én rijdende auto’s) ongemerkt van dichtbij inspecteren. Ze zijn (net zoals de drones die hoger vliegen en een grotere oppervlakte in één keer real-time in kaart kunnen brengen) onder meer in staat de nieuwe Near Field Communication-chip die vanaf 2018 verplicht in ID-kaarten zit op afstand uit te lezen

  Op die manier weten drones altijd waar iedereen is!
  Denk maar eens aan de demente omaatjes die dan niet eens de kans krijgen verdwaald te raken, er is altijd wel een drone die weet altijd waar ze zijn! Handig!
  Mits ze hun ID-Kaart niet vergeten natuurlijk.
  Want dan krijg je een boete.
  Kleine bijwerking van de wet, maar ja, de wet is nu eenmaal de wet. Terugdraaien kan helaas niet. Onmogelijk. Dus het kán in de kosten lopen als je je ID-Kaart niet altijd bij je hebt.

  Maar, de wereld is er wél veiliger op geworden volgens de media.

  En we hebben nog steeds niks te verbergen…

 4. 6

  Big Brother was eigenlijk nog maar een kleine jongen,blijkt nu.

  @ 2: “Tot waar denken ze eigenlijk te kunnen gaan?”
  Tot waar de techniek hun brengen kan.

  @5: “Maar, de wereld is er wél veiliger op geworden volgens de media.”
  En wie daar anders over denkt krijgt een bezoekje van de geheime dienst

 5. 8

  Denk maar eens aan de demente omaatjes

  Die kun je beter in hun oor chippen. Extra handig omdat de verpleegstertjes daardoor ook minder fouten maken met de dagelijkse medicatieronde.

 6. 9

  Het is absoluut niet zo dat burgemeesters straks willekeurig en ongecontroleerd burgers kunnen bespioneren

  We geven ze de middelen om dat wel te doen, maar gelukkig zijn al onze politici volkomen betrouwbaar en als ze beloven, dat ze dat niet zullen doen, zullen ze dat ook niet doen, natuurlijk.

 7. 10

  @8, sterker nog, je kunt ze gewoon met zo’n voederinstallatie die ook bij koeien gebruikt laten verzorgen. Oorchipje bij het kastje, en er komt precies uit wat je nodig hebt. Meteen zo’n mooie roostervloer implementeren, dat scheelt ook weer luiers, en dan kunnen we nog meer verzorgers ontslaan! Winwin. En dat zijn dan meer werklozen en dus meer mensen die gecontroleerd moeten worden of ze niet frauderen, is weer meer nut voor de drones, is eigenlijk al winwinwin, is een enorme boost voor de economie. (Een wat? Een boost!)

 8. 11

  Hoezo wil kunnen? Drones worden toch al lang en veelvuldig ingezet boven Nederland? Of was dit allemaal illegaal? En zo ja wiens koppen gaan er dan allemaal rollen als gevolg van deze illegale activiteiten?

 9. 12

  Volgende stap is bewapening om vluchtende bankrovers te neutraliseren, oh en om zichzelf te beschermen tegen de katapult vandalen die zich vrijheidsstrijders durven te noemen.

 10. 13

  http://www.metronieuws.nl/nieuws/onbemand-vliegtuig-is-brokkenpiloot-in-lucht/SrZmhu!ivjzuLkMyqv52/

  Met de Raven, een drone van 1,37 meter en 2,1 kilo, waren vijf ongelukken. Drie keer was er sprake van een bedieningsfout en twee keer van een technisch mankement. Eerder al blijken er vijf incidenten te zijn geweest met de Nederlandse Sperwer in Afghanistan. In Duitsland zijn er dertig ongelukken met onbemande toestellen van de overheid geteld.

  dan moet je er toch helemaal niet aan denken dat straks iedere boa (Bijzondere Opsporingsambtenaar, TdV) met een afstandbediening dat soort vliegtuigjes boven het publiek laat vliegen

  We hebben geen bewijzen, maar we weten dat drones zelfs al zijn ingezet om te controleren of mensen geen schutting hadden neergezet zonder vergunning

  Ivo is weer eens vergeten zijn huiswerk te maken.

 11. 15

  De drones worden al ingezet tegen stropers en bij evenementen.

  Verschillende mensen hoor ik er over hoe ze die drones uit de lucht willen halen.

  Ook privé kan je de dingen aanschaffen voor weinig geld.

  Binnen korte tijd zijn we er aan gewend.

  Want ja, als je niets te verbergen heb. En je hebt toch ook niets tegen een patrouillerende politie in de stad of in het dorp?

 12. 16

  @14:

  @13: Dure grap dan. Volgens Wikipedia hebben die Ravens ruim $3 ton per stuk gekost en de Sperwers zelfs €2,5 miljoen.

  Dat is één van de gekmakende aspecten van die drones. Zo’n “Raven” is hardwarematig helemaal niets meer dan een doodsimpel modelvliegtuigje met een camera, wat elektronica (GPS, communicatie) en computerbesturing. De echte kosten zitten natuurlijk in het ontwerp van de software. Een groep hackers in een open source project zou makkelijk in staat moeten zijn om ook zulke spullen te bedenken. En als je gaat zoeken op “open source drone” dan blijkt dat dus ook inderdaad te bestaan. Als er al een legitieme noodzaak bestaat voor de overheid om zulke spullen aan te schaffen dan kan het dus ook goedkoop.

  Maar nee, we moeten hebben wat de Amerikaantjes ook hebben. Want dan tellen we mee.

 13. 17

  @16: Sorry hoor, maar de echte kosten zitten in de winst, die het bedrijf maakt. Al zijn dat boekhoudkundig en economisch natuurlijk geen kosten… Maar dat is wel wat die dingen zo duur maakt.

 14. 18

  @17: Ik was misshcien niet voldoende duidelijk. Wat betreft de kostprijs van dat ding van die Amerikaanse firma heb je uiteraard gelijk. We worden dan ook gewoon afgezet. Maar ik bedoelde eigenlijk de echte kosten van het maken van zo’n dinges.

  Zet een modelbouwer en een hacker een week lang samen in een werkplaats en er rolt vast al iets bruikbaars uit.

 15. 19

  @18: Dat leek me ook al zo, gezien de rest van je reactie, maar door het ‘ontwerp van de software’ te noemen, lijkt het er bijna op, dat het geen woekerprijs is…

  Ontwerp van de software, en meer van dat soort onzin, wordt op vele plaatsen door het bedrijfsleven al gebruikt om woekerprijzen te rekenen voor producten, die veel minder zouden kunnen kosten. Soms kunnen ze dat doen omdat de prijzen door patenten beschermd worden, soms komt het gewoon door een onvolkomen markt, maar altijd betalen we te veel.

 16. 20

  Lijkt mij ook niet zo wenselijk. Echter, ik hou wel van een beetje structuur en probeer alvorens een meer definitief standpunt in te nemen te bedenken waar nou precies de grens ligt tussen surveillerende politieauto’s, surveillerende al-dan-niet bemande luchtvaartuigen en surveillerende sattelieten.

  Ok, een drone kan in uw achtertuin kijken. Maar dat kon toch al lang, alleen ziet u die sattelieten hoogstens in de schemering een keer schitteren en denkt u niet “goh kijk daar meneer 200 gigapixel kijkt mij aan”.

  Die drones zijn het punt niet. Het is ook niet alsof men nu niet met grote regelmaat met politiehelikopters boven mijn wijk vliegt op zoek naar voortvluchtigen of wietkwekerijen. Het is ook niet alsof Cyclomedia niet met grote regelmaat door mijn ramen foto’s maakt. Het is ook niet alsof defensie niet eens per maand overvliegt om veranderingen in het stralingspatroon van huizen te detecteren op zoek naar wietkwekerijen.

  Die drones boeien dan ook niet per se. Ze doen maar (als ik ook maar mag rondvliegen!:-)). Maar wat doet men met bewaard videomateriaal? Daar zou ik me veel eerder zorgen om maken.

  Overigens kan ik mij een toekomst voorstellen waarbij het stikt van de drones, wellicht veelal particulier, die alles in de gaten houden. Of het nou legaal is of niet, wat doe je eraan?:-)

 17. 21

  @12:
  Beetje bankrover heeft zelf iemand in dienst die met een joystick zijn drones de drones van Ivo uit de lucht haalt; helaas zullen daarbij onschuldige burgers de brokstukken op hun kop krijgen ;-)
  N.B.
  Misschien ook leuk voor een videospelletje.

 18. 23

  @21 Ik vond het voostel van Fons (@7:) erg praktisch; je zit gewoon te springen van verlangen om het uit te proberen.

  Er moeten toch legio mensen in Nederland rondlopen voor wie het gewoon een hobby is om die dingen neer te halen?

  Drone wars!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren