Merkel belt met Obama over afluisteren van haar telefoon

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Voor de hand liggend grapje is al gemaakt.

Reacties (26)

#1 Krekel

Welk grapje dan? ‘Dit gesprek is ook afgeluisterd’ … ?

Of: ‘Om Obama aan te spreken hoefde ze niet eens zijn nummer in te toetsen’ … ?

#2 Niet JeZus

@Krekel: Eigenlijk belde ze met Hollande maar Obama kwam er ineens tussendoor. Toen heeft ze dat meteen aangekaart.

#3 qwerty

Nog even en de VS wordt volledig uitgekotst door haar voormalige bondgenoten en verslagenen. Gaat lekker zo.

#4 Krekel

@3: Rusland wordt internationaal ook allang uitgekotst, toch laten landjes als Nederland geen kans onbenut om de tong aan Ruslands achterste te bruinen. Dus waarom zou de V.S. daar bang voor moeten zijn?

@2: :þ

#5 Jules Vismale

Ik weet precies waarom veel hedendaagse Duitsers zo kwaad zijn op de VS als het om het afluisteren van telefoongesprekken gaat of over spionage. Tijdens WO II zorgde de Geheime Staatspolitie, de Gestapo, er namelijk voor dat talloze burgers elkaar uit angst, haat, plicht, jaloezie, hebzucht, eigenbelang etc. aangaven wat overigens ook in de Sovjet-Unie gebeurde dankzij de NKVD! Honderdduizenden Duitsers, Russen en andere Europeanen hebben hier hun leven door verloren en in de latere DDR nam de Stasi het bespioneren, afluisteren en aangeven van andersdenkenden over wat in het huidige Duitsland nog steeds kwaad bloed zet. Maar wat heeft de VS er nou eigenlijk aan om in Europa iedereen af te luisteren, inclusief Angela Merkel?
Als ik namelijk naar familieleden of kennissen opbel zijn dit soort telefoongesprekken voor anderen gewoon waardeloos of het moet zo zijn dat de Amerikaanse afluisteraars het verhaal met mijn eerdere reacties over ‘Gebak op het werk bedreigd’ (dat ik tegen de meesten van de eerstgenoemden heb verteld) hartstikke grappig vinden! Degenen tegen wie ik dit vertelden lagen vaak in een deuk van het lachen maar de afluisteraars daar in de VS hebben voor hun geniepige werk zeker géén taart verdiend!

#6 Olav

Kan die Vismale a.u.b. even doorgetrokken worden? Dank u.

Onze eigen minister-president denkt niet dat hij wordt afgeluisterd:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/detail/3532565/2013/10/24/Rutte-Geen-aanwijzingen-dat-ik-word-afgeluisterd.dhtml

Nu mogen we natuurlijk wel hopen dat er binnenkort nog wat naar buiten komt wat dat betreft.

Hij wil ook niet zeggen wat voor foon hij heeft. Zijn daar geen foto’s van? iPhone, Blackberry, Android?

Niet serieus, wel grappig – de smsjes van Angela Merkel:

http://www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/merkels-fiktive-sms-protokolle-a-929813.html

#7 Andy Cap

@6: “Onze eigen minister-president denkt niet dat hij wordt afgeluisterd.”

Dat begint al eerder te lijken op een bekentenis inzake zijn eigen betekenisloosheid. Vroeger konden we dat afmeten aan het feit of een politicus al dan niet werd genoemd in de oudejaarsconferentie van Wim Kan.

Tegenwoordig of hij afgeluisterd wordt door de NSA.

#8 Aesir

@Olav

Kan die Vismale a.u.b. even doorgetrokken worden? Dank u.

Jij hebt echt niet helemaal je dag heh?

#9 Jules Vismale

@6: Ik weet niet helemaal wat je precies bedoelt met dat “doortrekken” maar als het bedoeld is om mij de dood toe te wensen dan hoop ik voor jou dat er dadelijk géén personen jou met de dood gaan bedreigen omdat jij het zo grappig vind om anderen af te kraken! Stel dat jij (bij wijze van spreken dan) een hekel zou hebben aan Zwarte Piet en dat openlijk gaat uitroepen dan vrees ik dat een bepaalde groep liefhebbers (?) van Zwarte Piet in staat zijn om je uit te maken voor SS’er, NSB’er of misschien wel voor fascist! Omdat ik dit persoonlijk liever niét ga uitroepen tegen anderen (want je mag feitelijk bepaalde benamingen uit WO II zeker niet gebruiken voor scheldwoorden en zij die zoiets wel doen kennen schijnbaar ook niet meteen de betekenis die hierachter zit) wens ik dat je dat ook niet tegen mij of anderen gaat doen op Sargasso! En weet je misschien ook wat de SS, SD, Gestapo enz. precies voor organisaties waren die tijdens WO II in staat bleken om degenen die ze afluisterden wél te vermoorden of naar een concentratiekamp te sturen?
Overigens lijk je een Noorse (pseudo)naam van een Viking te dragen maar de vroegere Vikingen hadden alleen geen telefoons of computers beschikbaar om hun bondgenoten of hun vijanden af te luisteren. Volgens een Noorse legende zouden een aantal Noorse goden onder Odin wél proberen om hun aartsvijand, de legendarische reuzenwolf Fenrir, te ketenen met een onbreekbare toverketting! En helaas proberen bepaalde politici in de EU ons ook al jarenlang te ketenen aan het zogenaamde Verenigde Europa wat hen echter nooit en te nimmer zal gaan lukken!

#10 Andy Cap

@9: Ik weet niet helemaal wat je precies bedoelt met dat “doortrekken”

Doortrekken doe je op de plee met de uitwerpselen.

#11 gronk

@9: Doortrekken, IP-bannetje, whatever. Als je maar wegblijft.

#12 gbh

Activist Tweets Former NSA Chief’s ‘Off Record’ Phone Call On Train

http://thinkprogress.org/security/2013/10/24/2835201/hayden-acela-nsa/

#13 Andy Cap

@12: Lachen…..! Ik heb de carriere van die Hayden eens zitten bekijken, oa via het archief van Democracy Now.

Gladjakker.

#14 Kalief

@9 In het plus/min-systeem van Retecool is ‘doortrekken’ het automagisch verbergen van een reactie als het saldo op -6 of lager komt. Het is geen bedreiging.

#15 Andy Cap

@14: Bedankt, wist ik niet.

#16 houtman

Ik vermoed zo dat Duitse IT deskundigen de opdracht hebben gekregen er voor te zorgen dat Merkel in elk geval met een aantal voor haar belangrijke mensen onafgeluisterd kan bellen.
Al in de tijd van Pearl Harbour beschikte de VS, voor zo ver mij bekend als enig land, over scrambler phones, die konden toen alleen afgeluisterd worden als je zo’n ding had.
Afluisteren is overigens niets bijzonders, het eerste wereldoorlog Zimmermann telegram kon alleen worden afgeluisterd omdat Duitsers de Britten de Duitse geheime diplomatieke codes hadden toegespeeld.
Ten tijde van Pearl Harbour hadden de Amerikanen Magic, daarmee konden ze de Japanse berichten ontcijferen.
Zo wist men van de aanval op Pearl Harbour voor die had plaatsgevonden.
Door de scrambler Phone niet te gebruiken, maar de waarschuwing via een gewoon, gecodeerd telegram te sturen, kwam de waarschuwing pas aan in Pearl Harbour nadat de Japanse aanval voorbij was.

#17 Andy Cap

@16: Heel interessant en omdat in oorlogstijd de vijand afgeluisterd word (nieuws!) is dat nu ook heel normaal.

Overdonderende logica!

#18 houtman

@17:
Het nieuwe is dat nu iedereen wordt afgeluisterd, en permanent. VS spioneerders overtuigden VS senatoren en afgevaardigden van de noodzaak daarvan, zo verklaarde een VS politicus op een buitenlandse satellietzender.
‘1984’ van George Orwell, geschreven in 1948, is bijna voltooid, alleen de camera’s in de huizen ontbreken nog.
Maar die komen ook, voor onze bescherming tegen inbrekers, denk ik.
Of nu de gezichtsherkenningssoftware al werkt, ik weet dat niet.
Maar ook dat zal wel lukken, dan worden onze voetgangersbewegingen ook opgeslagen, en krijgen we een verbod op petten, capuchons, en grote zonnebrillen, wed ik.
En dat alles in de strijd tegen het imaginaire terrorisme.

#19 Olav

@15: Ik was daar ook niet van op de hoogte, ken dat hele “Retecool” niet, bedoelde inderdaad gewoon wat je schreef in #10.

#20 Jules Vismale

@19: Misschien dat ik toch niet meer zou moeten reageren op je eerdere reactie van @7 die inderdaad zeker niet erg beleefd was bedoeld en eventueel ook anders had gekund. Het is namelijk totaal onmogelijk om een volwassen man door een wc te spoelen en zeker als hij bijna 2 meter lang is en meer dan 100 kilo weegt! Bovendien heb ik bij mijn vorige reacties nog nóóit iemand anders zoiets toegewenst! Want stel dat we elkaar misschien waren tegengekomen: je zou dit met mij persoonlijk nooit voor elkaar krijgen, tenzij je fysiek supersterk bent.
Helaas heb ik al jarenlang geleerd dat wij mensen allemaal zeer verschillend van karakter zijn, ook wel eens eigenwijs zijn, allemaal fouten maken en dat wat we van onszelf gewend zijn alleen niet gewend zijn van anderen. Jij zou het toch evenmin leuk hebben gevonden als je op een artikel op Sargasso had gereageerd wat een ander niet aanstaat en iemand die het niet met je eens is jou door een toilet wil doortrekken! Wat men een ander toewenst kan diegene eveneens overkomen of anders gezegd: “Wat gij niet wilt dat u geschied, doet dat ook een ander niet!”
En ik zit al helemaal niet in het echt op een soort ‘Big Brother’ maatschappij, zoals @17 heeft geschreven naar aanleiding van het verhaal van George Orwell, te wachten waarbij iedereen elkaar bespioneerd want daar heeft feitelijk niemand iets aan, de desbetreffende politici uitgezonderd.

#21 Kalief

Het door de plee spoelen van iemand van 2 meter en 100 kilo is op zich nog wel te doen mits men beschikt over het juiste gereedschap. Maar er bestaat altijd de kans dat grotere stukken blijven steken. En dan kan je toch mooi niet meer gebruik maken van je eigen toilet! Dus uiteindelijk heb je jezelf er mee.

#22 Marius

Lekker sfeertje weer hier. Maar on topic: het grote gevaar van het afluisteren is dat de bezitter van al die data na een paar jaar IEDEREEN kan chanteren. Met als resultaat dat democratie niet meer werkt en de NSA de facto kan bepalen wie op welke positie terecht komt en welke beslissing er genomen wordt. Speel je het spelletje niet mee dan komt er een man in een zwart pak met een donkere zonnebril waarschuwen dat je dat maar beter wel kunt doen, weiger je nog een keer dan zit je midden in een schandaal of gaat je bedrijf opeens failliet omdat je een mega order misloopt of omdat je intellectueel eigendom is uitgelekt.

In feite is dit nu al op grote schaal aan de hand. Sinds Echelon zijn er al talloze bewijzen en het verklaart ook de crisis waarin ons politieke systeem verkeert. Dit afluisterprobleem is veel belangrijker dan alle politieke discussies hier. Zo lang het blijft bestaan glijdt elk systeem namelijk weg in een autoritaire put.

#23 Hal Incandenza

@22
En dan hebben ze machientje mee waarmee ze in je ogen flitsen en daarna weet je niet eens meer dat ze langs zijn geweest!

#24 felix

@18: die zijn er al lang hoor. In je mobiel, laptop, TV en spelcomputer. Overigens is audio in veel gevallen veel interessanter denk ik, ook beschikbaar via eerder genoemde devices.

Ik weet niet hoever de opsporingsdiensten zijn in het (effectief) besturen van deze devices van een afstandje… ik vermoed dat het op dit moment op individuele basis al mogelijk is je telefoon in een remote microfoon te veranderen.

#25 Marius

@24 Dat kan allemaal al lang en gebeurt ook. Ik schreef het al in een ander topic: de chaos cumputer club heeft jaren geleden al een staatstrojan ontdekt. In Duitsland stond de boel op z’n kop, hier sprak niemand erover. Hoewel bekend is dat ook onze overheid het ding gebruikt. 1x raden waar de server staat. Hint: niet op dit continent. http://www.youtube.com/watch?v=eRFhpmiUwU4

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*