Mbo’ers worden officieel studenten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Minister Ingrid van Engelshoven kondigt aan dat mbo’ers wettelijk ‘studenten’ gaan heten in plaats van ‘deelnemers’. “Deze verandering is geen woordspelletje. De wetswijziging gaat er hopelijk toe leiden dat mbo’ers terecht van dezelfde voordelen kunnen genieten als alle andere studenten”, aldus JOB.

De NOS rapporteerde onlangs over uitsluiting van mbo’ers bij bijvoorbeeld kroegen en clubs, zorgverzekeringen, sportclubs, introductieweken en kamers.

Open artikel

Reacties (12)

#1 Bismarck

Het wachten is op de (even oude) VWO-ers…

#2 AndreSomers

Dus die MBO instellingen mogen zich (in het buitenland) nu ook “university” gaan noemen, net zoals de HBO’s? En waarom zouden we stoppen bij de MBO-ers? Waarom niet de VMBO-ers? De VWO-ers? De havisten?

#3 Janos

Nou ja, het verschil tussen voortgezet onderwijs (zoals het vwo), waar nog wat na moet komen, en een vervolgopleiding, waarna je aan de slag kan (wo, mbo, hbo) lijkt me duidelijk toch?

#4 Bismarck

@3: Nou die duidelijkheid valt tegen: In Nederland gelden diploma’s van HAVO en VWO net als die van MBO als startkwalificatie. Er “moet” dus niet nog wat na komen. In die zin is een onderscheid tussen VWO’ers en MBO’ers een stuk meer arbitrair dan tussen MBO’ers en HBO’ers.

Niet dat ik dit nu een megabelangrijk dingetje vindt, het gaat maar om de naam die je ergens op plakt. Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld raar om mensen die een beroepsopleiding doen studenten te noemen. Wat mij betreft vallen daarmee dus ook de scholieren van HBO (en sommige universitaire opleidingen) af voor de kwalificatie student.

#5 Frank789

Na sommige zeer schoolse universitaire opleidingen heeft het woord studeren definitief zijn glans verloren.
De mensen die echt nog hun vakgebied onderzoeken en “bestuderen” op een universiteit moeten op zoek naar een nieuw woord.

#6 Co Stuifbergen

Dit is een prachtige maatregel van onze regering, want het veranderen van een naam geeft geen permanente kosten.

Ik denk dat MBO’ers grotere zorgen hebben dan toelating tot een kroeg.
Een goede leerling kan al naar het MBO gaan als hij/zij 16 is en heeft dan geen studiefinanciering, maar soms flinke reiskosten.
Boeken en materialen kunnen ook duur zijn.

Uitsluiting van een zorgverzekering vind ik wel ernstig.
Want het principe dat iemand met meer risico op ziekte, meer betaalt, vind ik onfatsoenlijk.

#7 Co Stuifbergen

Overigens hoop ik op een reactie van kacebee, zoiets als
dat sommige groepen nou eenmaal een reputatie hebben, en dat de gemeenschap dan de hand in eigen boezem moet steken, en dat het niet de taak van bedrijven is om verschillen in de samenleving op te heffen.

En natuurlijk
dat niet alle verschillen door discriminatie komen.

#8 Bismarck

@6: “Uitsluiting van een zorgverzekering vind ik wel ernstig.”
Daar is dan ook geen sprake van. Het feit dat studenten en HBO-scholieren een collectieve korting hebben bedongen, ligt met name aan hun organisatiegraad (of je zou kunnen zeggen aan het onderhandelingstalent van studentenorganisaties). Zo zijn wel meer van de vormen van “discriminatie” uiteindelijk terug te voeren op heel andere redenen (dat studenten bijvoorbeeld goedkoper kunnen sporten, komt omdat universiteiten in sportfaciliteiten investeren, de MBO’s hebben op dat vlak blijkbaar gewoon keihard verzuimd en als MBO-scholieren zelf MBO-kroegen zouden beginnen, konden ze ook goedkoop zuipen, zoals de studenten in studentenkroegen).

#9 Joop

Mbo startkwalificatie is niveau 3. Want dan doe je net wat meer met de hersenen. Alleen krijgen de scholen pas geld voor de scholier als het diploma binnen is. Dan snap je hoe de toetsen en beoordelingen gaan. Spreek uit ervaring.

Vergelijkingen met HBO en universitair. Het zal allemaal wel.

#10 Co Stuifbergen

@8:
Ik ben met u eens dat studenten beter georganiseerd zijn.

Maar het is ook een feit dat zorgverzekeraars graag hoger opgeleiden als klant hebben.
Er is een zorgverzekeraar (promovendum) die probeert zich uitsluitend op hoger opgeleiden te richten.

Dat kan binnen de wet: voor de basisverzekering mag niemand geweigerd worden, maar een aanvullende verzekering mag wel geweigerd worden (zeg ik uit mijn hoofd).

#11 McLovin

Kunnen we binnenkort dan ook de eerste MBO-promovendus verwachten?

#12 Bismarck

@9: “Alleen krijgen de scholen pas geld voor de scholier als het diploma binnen is.”
Voor HBO en universiteit is dat niet heel anders (al is het daar een split: Een zak geld voor instroom en een zak geld voor diploma’s) en dat heeft ook zijn gevolgen.

@10: “Dat kan binnen de wet: voor de basisverzekering mag niemand geweigerd worden, maar een aanvullende verzekering mag wel geweigerd worden (zeg ik uit mijn hoofd).”
Promovendum accepteert voor zorgverzekeringen iedereen en is vooral een marketingtruc van VGZ (één van de vier kartelverzekeraars die goed zijn voor bijna 90% van de zorgverzekeringsmarkt). Overigens is Promovendum niet de verzekeraar die de studenten aan zich probeert te binden met een collectieve verzekering; dat zijn Zilveren Kruis en De Friesland, beiden merkjes van die andere kartelverzekeraar Achmea.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*