Maakte de Britse regering misbruik van terrorismewetgeving bij aanhouding partner Snowden-journalist?

Gezien de kop bij dit artikel: Europese journalistenbond hekelt ‘misbruik’ antiterreurwet, is Nu.nl er in ieder geval nog niet helemaal uit.

Want partner zijn van een journalist die een grootschalig afluisterprogramma blootlegt, kan natuurlijk best op hetzelfde neerkomen als vliegtuigen, treinen en ambassades opblazen, nietwaar?

Naast de ‘War on Terror’, nu ook een War on Journalism?

Open waanlink

 1. 2

  Het lijkt me vrij evident dat de Britse overheid misbruik maakte van de toch al zeer ruim geformuleerde bevoegdheden om terrorisme aan te pakken.

  En als men nu nog aannemelijk kon maken dat het om iemand ging die contact had met radicale groepen die van plan waren om ergens een bom te laten ontploffen, dan zou het gebruik van die bevoegdheden nog enigszins te billijken vallen.

  Maar hier gaat het om het criminaliseren en het terroriseren van journalisten die burgers informeren over hoe de overheid hen bespioneert: de Amerikaanse overheid wil niet dat haar eigen dubieuze praktijken openbaar worden, en daarom misbruikt haar Britse vazal haar bevoegdheden om de tussenpersoon tussen twee journalisten te intimideren en z’n spullen te confisqueren (o en harddrives op het kantoor van een krant die haar werk doet ipv overheidspropaganda te papegaaien kapot te maken).

  Als de politieke controle z’n werk deed in het Verenigd Koninkrijk, dan zou op z’n minst de kop van de minister van Justitie rollen. Maar ik voorspel nu al dat dit niet gaat gebeuren, dat het blijft bij wat publieke verontwaardiging, en dat het daarna ‘business as usual’ zal zijn.

  Ook in de media: want de baby van Pippa, de prammen van een of ander zangeresje en het geblaat van een of andere moslimbaard met een uitkering is veel belangrijker dan de vrijheid om licht te werpen op het doen en laten van de overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren