5 september 2008. Shreveport, Louisiana. Een politieagent in burger benadert twee mensen, een ervan de 41-jarige dakloze Fate Vincent Winslow, en vraagt hen of ze wiet voor hem kunnen regelen. Winslow kan dit inderdaad, en onderhandelt voor zichzelf 5 dollar voor de bezorging van twee zakjes wiet van 10 dollar.
De deal wordt gesloten en uitgevoerd. Winslow wordt even later gearresteerd en zes maanden later schuldig bevonden aan de handel in drugs. Omdat Winslow al eerder veroordeeld is geweest (voor niet-gewelddadige misdrijven, inbraak en bezit van drugs) krijgt hij hiervoor een levenslange gevangenisstraf, zonder kans op vervroegde vrijlating.
Dit verhaal haalde de kranten niet, maar werd per steekproef in 2012 ontdekt door de ACLU toen deze onderzoek deed naar de levenslange gevangenisstraffen van niet-gewelddadige veroordeelden.
“Why did you get involved in this crime?” one survey question reads. “To get $5 dollars to get something to eat,” he writes.
Lang verhaal (ca. 4000 woorden) achter de waanlink, korte verhaal hier.
Reacties (25)
Compleet gestoord.
Nu heeft de dakloze een gegarandeerde dak boven z’n hoofd voor de rest van zijn leven én elke dag te eten. Win-win, zou ik zeggen.
/sarcasme
Wat moet je hier nou op zeggen? OMG?
Volslagen krankzinnig.
Via http://www.alternet.org/ kan je meer van dit soort zeer schrijnende situaties terugvinden.
En met de huidige VVD/ PvdA politiek, waar men je al als verdacht ziet wanneer je enkel een zak met 20ltr potgrond in bezit hebt en gevangenissen geprivatiseerd worden, gaat Nederland dezelfde kant op. Opstelten en Teeven wrijven zich in de handen van genot.
Hoog tijd voor volledige legalisatie van Cannabis (producten).
@2: Sommige mensen zullen daar ongetwijfeld zo over denken, maar dan hebben ze waarschijnlijk een Nederlandse cel in gedachten, waarvan je misschien inderdaad kan denken dat het wel went. De gevangenis waarin Winslow terecht is gekomen (Louisiana State Prison, ook wel ‘Angola’ genoemd) schijnt echter nogal gruwelijk te zijn.
Dit is uit een bespreking van een boek uit 2010, van een gedetineerde die er van 1961 tot 2001 heeft gezeten (het is dus niet duidelijk of deze praktijken nog steeds zo bestaan):
Dan klinkt een leven op straat zo slecht nog niet.
Jongens, het is wel afschrikwekkend allemaal, zowel de tijdsduur als de locatie. Ik denk dat dit beleid wel werkt. En ziet er naar uit dat het plan Lubbers uitgevoerd wordt: een gevangenis op het IJ waar hard gewerkt dient te worden. Want werk is de oplossing, daar worden mensen gedisciplineerd van en zorgen ze beter voor hun gezin, die ze anders in de steek laten.
@6: Je bent de sarcastische smileys vergeten, neem ik aan?
@5: Van slavernij is hoe dan ook sprake, want Winslow heeft levenslang met dwangarbeid gekregen. Je gaat de VS bijna met Rusland verwarren van dit soort nieuws.
@8
Het gaat over de situatie in de gevangenis, niet over de opgelegde straf(maat). Krekel citeert het zelfs..
“Slavery was commonplace in Angola, etc…”
@6
Lulkoek. Een straf werkt afschrikwekkend als de dader vooraf zorgvuldig alle voors en tegens afweegt, en de pakkans er ook in betrekt. Het gros van de delicten wordt echter uit impuls gepleegd, dus niks vooraf zorgvuldig afwegen, en dus is er niet of nauwelijks een afschrikwekkende werking van strenge straffen.
Daarnaast is het zo dat flink een deel van gevangenisvolk juist een verlaagde impulscontrole heeft. Ook nog eens een reden dat strenge straffen niet afschrikwekkend werken.
Wat er bij wordt vergeten is dat dit soort krankzinnige straffen niet alleen mensen verwoesten, maar tegelijkertijd de maatschappij per gevangen handenvol geld kost. Aan alle kanten volkomen krankjorum.
@5 Ook dan nog. #2 is weliswaar sarcastisch bedoeld, en de meeste daklozen en anderen aan de onderkant van de samenleving willen niet de gevangenis is, maar het is ook maar een afweging.
Als die mensen daar door zouden hebben dat de American Dream een leugen, en dat vooruitgang voor die mensen een illusie is, en ze in de onzekerheid zouden blijven, dan zouden ze wel nog een keer nadenken. Vóór de Affordable Care Act waren er mensen met chronische, maar niet terminale ziekten, die alleen voor de gezondheidszorg levenslang de gevangenis in wilden.
Binnen de muren heb je een onvrij bestaan, mag je niet stemmen, maar ben je wel zeker van minimale zorg, voedsel en onderdak.
Buiten de muren ben je vrij, je mag stemmen, maar aangezien dat toch niks uithaalt… En dan ben je -als (werkende) arme- nog steeds onzeker over je zorg, voedsel en onderdak.
Buiten de gevangenis kun je echter nog wel reppen over je vrijwillige, ongedwongen bijdrage aan de samenleving, en je eer. Al mag je je afvragen hoeveel dat laatste waard is, in een maatschappij, waar alles om geld draait.
Dit alles betekent natuurlijk niet dat ik het eens ben met ‘levenslang voor $20 aan wiet’.
Ach ja, War on the Poor enzo :).
@8 & vooral #12:
Ik weet het niet 100% zeker, maar dat citaat uit #5 gaat volgens mij (ook) over seksuele slavernij. Onder dat kopje kwam ik die bespreking op de wiki van die betreffende gevangenis in elk geval tegen. Wat dus zou betekenen dat die mensen niet alleen als vee, maar ook als opblaaspoppen verhandeld en gebruikt worden.
Die cijfers (“a quarter of the population”) zouden dan wel extreem zijn, maar volgens mij heeft Rideau (de ex-gedetineerde auteur) het daar ook over een andere periode (jaren zeventig).
Maar toch, ook in 2001 schreef Gore Vidal nog dat “rape is penal policy.” En recente cijfers geven aan dat nog altijd zo’n 10% van Amerikaanse gedetineerden elk jaar slachtoffer wordt van seksuele misdrijven, en dat is op de totale gevangenispopulatie van 2,2 miljoen. Voor een extra beveiligde (en extra beruchte) gevangenis als ‘Angola’ zou dat cijfer waarschijnlijk dus wel hoger (dan 10%) uitvallen.
En natuurlijk, het blijft altijd een overweging … en gratis medicijnen tegen reuma zijn inderdaad erg aantrekkelijk, maar ik weet niet hoor … je moet wel heel zelfverzekerd in je judokunsten zijn (en dat met reuma!) zou je je kansen in een gevangenis als ‘Angola’ willen wagen.
Op straat is er bovendien ook wel enige zorg voor daklozen te vinden. Wel verbonden aan allerlei voorwaarden waarschijnlijk (doen alsof je in God gelooft, geen alcohol, etc.) maar toch iets.
Dit soort “strenger dan streng” wetgeving is natuurlijk precies wat je kan verwachten in een land dat tot het uiterste gepolariseerd is, waarin gevangenissen geprivatiseerd zijn en de bedrijven erachter tot in het oneindige mogen lobbyen en politici mogen funden om hun belangen te behartigen.
Als het je bedrijfsmodel is om gevangenissen uit te baten, dan is het natuurlijk van belang om te zorgen dat je zo veel mogelijk gevangenen krijgt die zo lang mogelijk moeten blijven. Of het ricidive voorkomt is juist niet van belang, want de gevangenis heeft er alleen belang bij dat hun klanten snel weer terug komen.
#NeedsJohnOliver
https://www.youtube.com/watch?v=_Pz3syET3DY
Schokkend dat de gevangenispopulatie in de VS 8 keer groter is geworden sinds 1970, terwijl tegelijkertijd de gevangenissen geprivatiseerd zijn.
Zou er een verband zijn?
@17:
Je kan ook zeggen dat mensen die in drugs handelen of verslaafd eraan zijn niet meer handhaafbaar bleken maatschappelijk. Nixon en zijn opvolgers vonden dat. Een soort maakbare samenleving. Nog altijd wil ik in verband hiermee verwijzen naar het boekje van Straf de armen! van een Franse hoogleraar aan Berkeley.
@Joop
Het is niet alleen drugs hoor, dit is een”three strikes” casusje. Iets waar ze in NL ook zo voor zijn in een bepaald politiek spectrum. Het klinkt heel stoer en “Opstelten Krijmfijter” achtig, maar het is eigenlijk niks meer dan en “War on the poor”. Want deze man is gepakt voor kleine diefstalletjes die eigenlijk niks te maken hebben met fysiek geweld.
Maar goed het bekt zo lekker om stemmen te krijgen :P.
Dat was de reden waarom ik het bookje van Straf de Armen! erbij noemde.
“Herziene opiumwet leidt tot invallen bij growshops””
http://www.volkskrant.nl/binnenland/herziene-opiumwet-leidt-tot-invallen-bij-growshops~a3878023/
“Growshop De Tevreden Rookster in Groningen stort zich vanaf maandag op de verkoop van apparatuur voor de verbouw van ‘paprika’s’ of ‘witlof’.”
http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=145867
Offtopic, ja. Evengoed relevant.
http://www.rawstory.com/rs/2014/12/noam-chomsky-reagan-was-an-extreme-racist-who-re-enslaved-african-americans/
Hmm.. Softdrugs illegaal houden en er vervolgens een hele industrie omheen uit de grond stampen met goedkope arbeiders. 50% van de gevangenen zit daar vanwege drugsgerelateerde delicten in de VS.
En Dan zien dat hier ten lande eerst gevangenissen worden gesloten vanwege een overschot aan capaciteit, om ze vervolgens uit te huren aan andere landen, en dan ineens binnenkort ook hier privatisering van gevangenissen(?klopt dit?) terwijl gelijkertijd de wet en de roep op strengere straffen wordt uitgevoerd en beantwoord?
Ligt het aan mij of zie ik hier een patroon ontstaan?
Je kunt tegenwoordig zelfs door de regering worden gegijzeld vanwege onbetaalde verkeersboetes.
En dan besluit men nu, met een geschat aantal van 60,000 thuiskwekers in Nederland, alle growshops te sluiten, waardoor men de facto en doelbewust meer criminele delicten genereert.
Het is net als met de snelheidsbekeuringen men schroeft net zolang de duimschroeven aan totdat ER een bepaald bedrag wordt gegenereerd. Houdt men zich aan de snelheid, worden de boetes verhoogd.
Steeds weer een klein beetje meer vrijheden afpakken. Is dat de taak en het mandaat van de overheid? Komen deze maatregelen en beslissingen op democratische wijze tot stand? Stonden dit soort zaken ooit in verkiezingsprogramma’s?
Scope creep, me dunkt.
@23: Nope, het heet War on the Poor. Zoek het maar eens op, gewoon de hele klasse arbeiders terug naar “People belong to the land, and the land belongs to me, so the people belong to me” maatschappij van de middeleeuwen terugbrengen.
De tijd waarin je niet van je land mocht ontsnappen op straffe van dood ;). Waarom denk je dat ze kek zijn op Dwang arbeid in te voeren ;).
Ongelofelijk dat iemand levenslang krijgt voor 20$ aan wiet