1. 1

  Als dat echt de laatste Vietnamese neushoorn was maakt het weinig uit, want zonder een tweede neushoorn van de andere sekse is het sowieso einde verhaal.

  En als WWF wist dat het om het laatste exemplaar in Vietnam ging, waarom hebben ze het beest dan niet overgevlogen naar een ander neushoornbedreigd gebied? Dat zou ook nog eens de “gene pool” hebben verrijkt, aangenomen dat het dier in de nieuwe omgeving kan aarden.

 2. 2

  omdat het allemaal niet zo eenvoudig is zoals jij hier even voorstelt.

  Rhinoceros sondaicus annamiticus uit Vietnam was een subspecies van de Javaanse neushoorn, een unieke soort dus, die laat je niet zomaar even fokken met Rhinoceros sondaicus op Java, het dient geen doel en het is bovendien nog verboden ook.

  – Javaanse neushoorns zijn uitermate schuwe dieren. Vangen en transporteren zal ze veel stress geven en hun leven in gevaar brengen.

  – De laatste populatie Vietnamese Javaanse neushoorns waren niet voor niets al eerder uitgestorven gewaand, ze zijn lastig op te sporen.

  – Naleving van de bescherming van hun leefgebied was het enige wat deze soort had kunnen redden. Maar als stropers uit encroachende gemeenschappen niet effectief worden tegenhouden kan je erop wachten totdat de laatste wordt abgeknallt.

  Maar als je gewoon even wil bitchen over WWF moet je dat gewoon zeggen.

 3. 4

  Bitchen over WWF was het niet eens. Maar toegegeven: ze zijn wel lekker bezig. Eerst uitgestorven gewaand, toen een populatie herontdekt in 1988 van naar schatting een dozijn, en dat weer laten uitsterven. Een episch falen in natuurbescherming, en zowel schuld als verantwoordelijkheid wordt uiteraard afgeschoven. Maar ja: fouten erkennen en algemener mismanagement binnen de organisatie verminderen doet het niet goed voor de PR. Mijn jaarlijkse gift naar natuurbescherming gaat exact om deze reden sinds enkele jaren naar een natuurbeschermingsorganisatie die transparanter georganiseerd is en waarbij minder inkomsten aan de PR en managementstrijkstok blijven hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren