Kwijtschelden Griekse schulden lijkt enige oplossing

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De kans dat de Europese Unie Griekenland een groot deel van zijn staatsschuld kwijtscheldt, lijkt aanzienlijk toegenomen. In Europa zien steeds meer politici en economen dit als enige oplossing om Griekenland in de eurozone te houden.

No shit.

Zie ook hier.

Open artikel

Reacties (25)

#1 Stronkel

Ik kan nog helder de voorspellingen herinneren van diverse mensen die zeiden dat dit de uiteindelijke uitkomst zou zijn. Toen bezweerden de eurofielen dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen en dat het allemaal wel zou meevallen. Well, they told you so.

#2 zazkia

Ik zag wel wat in Rutte’s plan van een Grieks eilandje. We kunnen Boskalis Vlieland wel laten loshouwen en dan aanmeren voor de Adriatische kust.
Als ze nou pakketreizen voor de Nederlandse scholieren op Torremolinos aanbieden in ruil voor die schulden. Dan hebben we t toch weer mooi voor elkaar.

#3 Stronkel

Je zou bijna spontaan een complottheoriegekkie worden die beweert dat die aanslag een vooropgezet plan van de diverse inlichtingendiensten was.

#4 Hans Verbeek

Je kunt het woordje Griekse gewoon weglaten, Jeroen.
Alle nationale schulden in Europa zijn te groot geworden om terug te betalen. De Nederlandse staatsschuld loopt ook gewoon verder op. Ik geloof niet dat er nog Nederlanders zijn die de staatsschuld willen gaan aflossen en verlagen.

#5 zazkia

Net of je een wereldprobleem oplost met het inlossen van de staatsschuld. Ceaucescu dacht dat. Ik wacht de massa-emigratie naar El Dorado Roemenië geduldig af.

#6 Stronkel

@3: mijn reactie hoorde in een ander draadje. Oeps.

#7 Anton

Er is een partij in die wel kritisch is over de ongebreidelde Europese integratie met de bijbehorende uitholling van de democratie en afbraak van onze welvaart.

#8 zazkia

Inderdaad, de partij die je elke mogelijkheid op met je eury goedkoop nazomeren op je eigen Grieks eilandje ontneemt. Alsof die Limburgse nagelkaas nou zo lekker is in de sla. Geef mij maar Feta.

#9 Stronkel

@7: de Partij voor de Dieren inderdaad. De PVV kun je niet bedoelen, want die hebben democratie nu niet bepaald hoog in het vaandel staan.

#10 Spam

@1: Mag ik ook eurofiel zijn EN dit hebben zien aankomen? Als je geld uitleent, loop je het risico dat het nooit wordt terugbetaald. Hoe groter dat risico, hoe hoger de rente.

Veel staatsschulden komen voort uit herfinancieringen van eerder aangegane leningen. Als je ook nog moet lenen voor het betalen van je rente, loopt het helemaal hard op. Met kwijtschelden kan je die vicieuze cirkel eens een beetje doorbreken.

En uiteindelijk denk ik dat het weinig uitmaakt of schulden worden kwijtgescholden of gewoon nooit terugbetaald. Denk je dat de VS nog van hun staatsschuld afkomen? Of Nederland?

En zoals altijd bij discussies over schulden: Lees ‘Debt’ van David Graeber.

#11 Dante

Ik vind kwijtschelden van de schulden op zich de beste keuze. Verlies nemen is beter dan doormodderen.

Maar gaan we vervolgens door met Griekenland te voorzien van nieuwe leningen? Stel je voor je scheld de schulden kwijt. En dan? En waarom dit land wel en andere niet?

#12 Hans Verbeek

Na Griekenland komen er verkiezingen in Spanje.
Ook daar dreigt een partij aan de macht te komen, die geen zin heeft in terugbetalen van de schulden.

@10: of lees The Big Reset van Willem Middelkoop

@11: mee eens, waarom zouden we nog onbetaalbare schulden terugbetalen.
Helaas ondermijnt dat het vertrouwen dat zo nodig is voor internationale handel en betrekkingen. Als je te vaak in gebreke blijft, dan eisen de leveranciers boter bij de vis.

#13 Bismarck

@1: Ik zal me als “eurofiel” maar aangesproken voelen. Maar zoals je met wat zoekwerk op eerdere Griekenland topics (en zelfs daarbuiten) had kunnen terugvinden, heb ik nooit gepropageerd dat het mee zou vallen met die leningen aan Griekenland, in tegendeel zelfs.

#14 Spam

Ik snap de reactie van #1 wel een beetje. Politici als Rutte en Dijsselbloem hebben dat verhaaltje van de Grieken die alles gingen terugbetalen natuurlijk wel regelmatig verteld. En Rutte zal daar ook nog wel even mee doorgaan. In ieder geval tot de verkiezingen. Hij gelooft het zelf niet, maar je moet wat om niet al je kiezers naar de populisten van de PVV te laten lopen. Ik betwijfel ook of Geert Wilders wel echt gelooft dat ‘geen cent naar Griekenland’ de beste oplossing is. Eigenlijk denk ik dat hem geen moer interesseert wat de beste oplossing is. Hoe meer ellende hoe beter natuurlijk voor een populistische partij in de oppositie.

#15 Dante

@12 als ik het goed heb is het in de VS gebruikelijk de sleutel bij de bank in te leveren als je de hypotheek niet meer op kunt brengen. Je blijft dus niet zitten met restschulden. Ik zag daar altijd wel wat in. Immers schulden maken mensen en landen slaaf van schuldeisers en je komt moeilijker weer vooruit. Oké je bent ook jouw huis kwijt.
Als Griekenland besluit de spreekwoordelijke sleutel in te leveren, zou dat misschien een mooie testcase zijn om te zien wat er eigenlijk gebeurd. Ergens denk ik dat het niet slechter kan dan nu het geval is. Maar het lijkt me dus beter dat Griekenland zelf besluit haar schulden af te schrijven dan dat andere landen besluiten de schulden kwijt te schelden.

#16 Spam

@15 Je eigen schulden afschrijven? Klinkt interessant. Je leent een ton en haalt ieder jaar 10.000 euro schuld van de balans. Na 10 jaar zeurt er niemand meer ergens over.

En verder: Griekenland heeft helemaal geen sleutel om in te leveren.

#17 Hans Verbeek

@16:

Griekenland heeft helemaal geen sleutel om in te leveren.

En wij kunnen niet als een incassobureau de Griekse inboedel in beslag gaan nemen. Vandaar dus: kwijtschelden Griekse schulden lijkt de enige oplossing

De olifant zit nog altijd in de kamer… wat betekent het kwijtschelden van schulden voor het vertrouwen dat nu de Europese Unie, de gezamenlijke munt en de internationale handel nog overeind houdt.
Niet over praten, misschien gaat de olifant wel weg. #primedirective

#18 Dante

@17 Ik ben eigenlijk ook voor kwijtschelden, maar juist door geen sneeuwbal effect te veroorzaken zou ik liever zien dat Griekenland gewoon in gebreke blijft… en dat de rest dat dan accepteert. Ik weet klinkt omslachtig maar het zou ook voorkomen dat nieuwe riskante leningen uitblijven. Ik vrees namelijk dat het kwijtschelden betekent dat de andere landen of de ECB de schulden gaan overnemen.

#19 Dante

16 Griekenland kan als ze bijvb uit de munt stappen besluiten haar schulden in drachmes te waarderen. Dus afschrijven door inflatie. Misschien is afschrijven niet het juiste woord. Noem het failliet gaan zoals Argentinië.

#20 Jules Vismale

Wijlen Wim Duisenberg had bij de intree van de euro toch, samen met zijn EU-vriendjes zoals Gerrit Zalm, getoeterd dat deze munt voor vrede, welvaart en een sterke economie zou gaan zorgen? Welnu, in Europa en Griekenland is gewoon precies het omgekeerde gebeurd en het lijkt haast of Duisenberg voor zijn hooghartigheid, leugens en bedrog vreselijk werd gestraft daar hij in een zwembad verdronk. Hij was tenslotte ook geen Dagobert Duck daar deze grootkapitalistische eend letterlijk in geld zwemt als een dolfijn, er gangen in graaft als een mol en het als regen op zijn hoofd laat kletteren.
Het zou beter geweest zijn als Duisenberg in een soort verhaal als ‘A Christmas Carol’, terugkeerde als de geest van de uitbuiter Jacob Marley. Deze moest dan op bezoek gaan bij zijn vroegere vrienden, gelijk aan Marley’s oude en gierige vriend Ebenezer Scrooge, om hen te waarschuwen voor hun gruwelijke lot als zij niet verlost werden van hun hebzucht. gierigheid en minachting voor hun medemensen. Hij stuurde natuurlijk hierna de drie tijdsgeesten van het verleden, heden en toekomst op hen af in de vorm van een klein kind, een weldoorvoede reus en een soort Magere Hein, om deze personages met zichzelf en hun omgeving te confronteren. En als al deze Ebenezers Scrooges niet tot inkeer kwamen van hun zonden dan werden hun kettingen beslist nog langer dan die van Jacob Marley!
Niettemin lijkt het me het beste als de schulden van alle Europese landen werden kwijtgescholden en we allemaal voorgoed uit de euro en EU stappen daar ze niets anders dan rampspoed, verdeeldheid en ellende veroorzaken.

#22 Hans Verbeek

Finland verzet zich tegen het kwijtschelden van schulden.
http://www.bloomberg.com/news/2012-11-29/finland-rejects-speculation-of-new-aid-to-greece.html

Benieuwd wat Rutte en Dijsselbloem er van vinden.
#oorverdovendstil

#23 Bismarck

@22: “Benieuwd wat Rutte en Dijsselbloem er van vinden.”
Dat staat in het artikel waar je naar linkt.
#Oostindischdoof

#24 zazkia

De ratio van mijn middelvinger ten opzichte van de rest van mijn vuist is toch zeker 7 cm.

#25 Hans Verbeek

@23: touché

Maar wat zouden Rutte en Dijsselbloem ervan vinden als Finland gaat dwarsliggen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*