Komiek wint Oekraiense presidentsverkiezingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Volodymyr Zelenskiy speelde tot nog toe al de president in een bekende Oekraiense tv-komedie.

Zijn voorganger Petro Porosjenko waarschuwde dat Zelenskiy geen enkele politieke ervaring heeft. ‘Het kan even grappig zijn, maar de pijn komt later.’

Toch stemde bijna driekwart van de Oekraiense kiezers op de komiek. De bevolking is ontevreden over stijgende prijzen en een stagnerende economie. Zelenskiy belooft de corruptie uit te bannen en de oorlog in de Donbas te beëindigen.

Open artikel

Reacties (6)

#1 Raymond Horstman

Wat is er mis met de Wereld dat de mensen behoefte voelen om komieken tot president te kiezen. Het lachen zal ze, vrees ik spoedig vergaan. Waarom denken steeds meer mensen dat een totaal gebrek aan geschiktheid een aanbeveling is voor een premier of president? Geen idee. Wie het weet mag het zeggen maar het is verontrustend deze tendens.

#2 Hans Verbeek

Toch stemde bijna driekwart van de Oekraiense kiezers op de komiek. De bevolking is ontevreden over stijgende prijzen en een stagnerende economie.

Dat heeft mogelijk te maken met het dalende energieverbruik per Oekraïner. Dat is gehalveerd sinds 1991.

dat Zelenskiy geen enkele politieke ervaring heeft.

Het lijkt wel een beetje op de verkiezing van Donald Trump, die ook geen enkele politieke ervaring had. Maar misschien is dat ook niet nodig en zijn presidenten slechts marionetten, die het beleid van het establishment uitvoeren.

#3 Bismarck

@2: “Dat heeft mogelijk te maken met het dalende energieverbruik per Oekraïner. Dat is gehalveerd sinds 1991.”
Je draait oorzaak en gevolg om. Omdat de Oekraïner steeds minder te besteden heeft, stookt ie noodgedwongen minder (en koopt minder/goedkoper eten in en minder kleren etc.).

#4 Hans Verbeek

@3: mwaoh, de Oekraïnse bevolking kromp tussen 1991 en 2017 van 50 miljoen naar 45 miljoen inwoners.

Omdat de Oekraïner steeds minder te besteden heeft, stookt ie noodgedwongen minder

Het GDP per hoofd van de bevolking steeg tussen 1995 en 2017 met 70%, van $1750 tot $2990 per Oekraïner.

#5 analist

@4: Dus het inkomen is bijna verdubbeld maar toch leidt de daling van het energiegebruik tot onvrede? Of verbruikt een land dat haar huizen niet meer met kolen maar met gas verwarmt vanzelf minder energie? Vragen, vragen.

#6 Basszje

@4: Dat zegt ook niets. De lonen liggen ergens tussen de 60 euro en 6000 euro. En dat zijn dan de mensen die niet bijgraaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*