1. 1

  Vermogen is een beetje een beperkte maatstaf om een sociale kloof aan te geven. Zo gemeten is de “kloof” tussen Groningers en Utrechters wss groter dan ooit.

 2. 2

  Uit het artikel: “Het is ironisch dat onder leiding van de eerste Afro-Amerikaanse president het verschil tussen etnische groepen zoveel groter is geworden.”

  Het is ook knap misleidend om te doen alsof dit onder Obama is gebeurd. De crisis was al ruim op stoom toen Obama werd gekozen.

 3. 3

  @1 – Dat zou me anders niets verbazen.

  Maar ik kan me ook kloven voorstellen die vanuit sociologisch standpunt gezien relevanter zijn, zoals de kloof tussen de bewoners van de verschillende wijken van dezelfde stad.

  Formule: hoe groter de kloof en hoe kleiner de afstand, des te groter de kans op maatschappelijke onrust.

  Wat dacht je van die these, is die de moeite van het onderzoeken waard?

 4. 5

  @4 – Ja, dat krijg je nou eenmaal als je het roer overneemt als het schip stuurloos is en de schroef achteruit draait.
  Als het dan zinkt zegt iedereen gelijk:”Maar het dreef toch gewoon?”

 5. 7

  @6 – Ja, dat het niet de goede kant op gaat, dat wil ik niet ontkennen.

  Ik denk overigens niet dat wij het er samen over eens worden welke kant nu de goede kant is.

 6. 10

  @10 – Dat zou kunnen, maar ik ben er niet zeker van of iedereen daar een probleem in ziet, of sommigen alleen maar een logisch gevolg van die Amerikaanse droom, waar je vooral geen einde aan moet maken, omdat hij zo mooi ios.

  Maar zelfs indien, dan nog rijzen er tussen Tjerk en mij gegarandeerd meningsverschillen zo gauw de vraag beantwoord moet worden hoe je die ontwikkeling kunt stoppen of omdraaien.

 7. 11

  @9
  De kloof tussen rijk en arm neemt toe, daarover zou het moeten gaan. Ook de kloof tussen rijke zwarten en arme zwarten neemt toe. Dat er onder zwarten en hispanics meer armen zitten heeft talloze oorzaken.

 8. 15

  @14. Oh, de van generatie op generatie doorgegeven luiheid, alcoholisme, 1 ouder gezinnen, probeer je dat te zeggen. Het moreel. Racisme speelt geen rolletje, maar een grote rol, vooral in het Zuiden. Dat je dat gaat goedpraten zegt zelf ook wel hoe jij over racisme, discriminatie denkt. Allemaal hun eigen schuld, nietwaar?

 9. 16

  Ik zeg noch racisme noch moreel verval/slechte gewoontes. Het is meer dat als je uit een arm gezin komt, je een kleine kans hebt veel vermogen te verwerven. Dat is overal zo, maar in Amerika is het een gradatie erger. Het basis en middelbaar onderwijs wordt op lokaal niveau gefinancierd, waardoor arme gemeenschappen bijna per definitie slechte scholen hebben.

  @14: Aziaten de eigenschap toedichten van goed kunnen rekenen of zeer gedisciplineerd zijn is natuurlijk ook een vorm van racisme. Die wel beter uitpakt dan dat voor zwarten en latino’s.

 10. 19

  @17. Nog steeds ben je racisme en discriminatie van de zwarten in de VS aan het goed praten.

  Schelden doet geen pijn, maar is een teken van zwakte van jouw kant. Iemand debiel noemen… je weet niet wat je zegt.

 11. 21

  @19. Het speelt volgens jouw maar een ‘rolletje’. Wat stelt het voor, nietwaar? Dan ben je waarschijnlijk niet bekend met de situatie. En ga heel vaag over allerlei oorzaken praten. En vergelijken met Aziaten, die het beter doen in de statistieken. Maar god mag weten wat je daarbij bedoeld, dus vul ik het alvast voor je in. Dan spreekt het gezegde ‘wie zwijgt stemt toe’ voor zich, nietwaar?

 12. 22

  @19 – Ik stel voor dat we naar het eindresultaat kijken:

  “Kloof tussen blanken en zwarten in de VS wordt groter”

  Blijkbaar speelt ras een rol, dus zal op enigerlei wijze rascisme -in wat voor vorm dan ook- wel een rol moeten spelen. Tenzij zwarten werkelijk inferier zijn natuurlijk.

  Of weet jij nog een andere optie?

 13. 23

  @21
  Zoals aangegeven in @11 zou ik ook kijken of de kloof tussen rijke zwarten en arme zwarten, rijke blanken en arme blanken is toegenomen en in welke mate, voordat ik racisme als hoofdoorzaak aan zou geven.

 14. 24

  @22 ea: misschien een idee om niet alleen de titel maar ook het artikel te lezen? Daarin staat expliciet dat er racisme in het spel was: “Bovendien richten de zo desastreuse subprime leners zich bewust op etnische minderheden […] Afro-Amerikanen en Hispanics hadden een veel hogere kans om een subprime lening te krijgen, zelfs als ze eigenlijk kwalificeerden voor een betere lening zo laat het onderzoek van de procureur-generaal zien. De crisis op de woningmarkt heeft Afro-Amerikanen en Hispanics dus disproportioneel hard geraakt.”

 15. 25

  @22. Oh, je was aan het nuanceren. Dat mag je dan de volgende keer wel beter aangeven. Want een beetje in de lucht gooien van opmerkingen is natuurlijk vrij simpel. Wat voor oorzaken bedoel je dan, of ben je nog in onderzoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren