Klokkenluider brengt ernstige misstanden aan het licht, misstanden worden aangepakt, klokkenluider vervolgens ontslagen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Uit het NRC

De ambtenaar die wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke documenten over illegale en onveilige moskee-internaten, is per direct ontslagen door zijn werkgever, de gemeente Rotterdam. […]

Minister Asscher (Integratie, PvdA) heeft na de berichtgeving kwaliteitseisen opgesteld voor alle Nederlandse private internaten. Gemeenten worden sindsdien geacht op de naleving ervan toe te zien. Verantwoordelijk wethouder Karakus (PvdA) erkende dat de gemeente “fouten” had gemaakt in de naleving van de brandveiligheidsvoorschriften. […]

De gemeente verwijt de Rotterdamse ambtenaar nu dat hij zijn “geheimhoudingsplicht” heeft geschonden door de zaak in de media te brengen. In de ontslagbrief staat ook dat de ambtenaar een “gevoel van onveiligheid” heeft gecreëerd bij de gemeentelijke organisatie, vanwege het opnemen en verspreiden van een intern overleg.

Verder commentaar lijkt me overbodig.

Open artikel

Reacties (7)

#1 Bernard Weiss

Dit is volstrekt normaal P&O beleid bij gemeenten: zelfs als een ambtenaar terechte kritiek uitsluitend binnenskamers ventileert dan nog eindigt dat vaak in ontslag, of op een zijspoor zetten, dan wel wegpesten.

En dan nog willen sleutelen aan de ambtenarenstatus…

#2 Niet JeZus

Dat is traditie in deze wereld, de misstanden bedek je met een mantel van vaagheden, degene die het aankaart moffel je weg: probleem opgelost!

#3 MrOoijer (Jan van Rongen)

“Per direct” nog wel. En de gemeenteraad pikt dat zomaar?

#4 Joost

Bureau Integriteit (BING) deed in juni dit jaar een integriteitsonderzoek en concludeerde dat de deelgemeente zich schuldig heeft gemaakt aan onbehoorlijk bestuur.

Echt. Hoop dat die gast gaat procederen.

#5 tigger

Het vervelende van overheden is dat degene die verantwoordelijk is voor dit ontslag, zelf natuurlijk niet aan gepakt kan worden…

#6 mulato

“dat de ambtenaar een “gevoel van onveiligheid” heeft gecreëerd bij de gemeentelijke organisatie, vanwege het opnemen en verspreiden van een intern overleg”

De werkgever heeft blijkbaar een gevoel van onveiligheid gecreerd waarbinnen normale kritiek niet meer als optie wordt gezien voor werknemers. Door dit ontslag is dit gevoel van onveiligheid alleen maar vergroot – niemand gaat nu meer kritiek leveren want dan zet je je baan op het spel.
Helaas is dit niet een typisch voorbeeld van de ambtenarij, maar van organisaties in het algemeen.
Misbruik van macht heet het.

#7 roland

Asscher al gehoord,of keek die toevallig de andere kant op?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*