Klassejustitie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een prachtig gevalletje van Wobstructie. Een prachtig gevalletje ook van meten met twee maten bij Justitie. Lees hoe RTL probeert documenten boven water te halen over strafrechtelijk optreden tegen oud-premier Lubbers, wegens schenden staatsgeheim.

Nederland is meer bananenrepubliek dan we vaak (willen) denken.

Open artikel

Reacties (10)

#1 Anoniem

Ik snap deze rel niet zo, voor wie is het opportuun om twee oud-premiers te gaan vervolgen omdat ze eindelijk een keer gezegd hebben wat iedereen al wist? Waarom zou dat maatschappelijk wenselijk zijn?

Die journalisten zouden blij moeten zijn dat er na al die jaren iemand uit de school klapt over de manier waarop we de koude oorlog ingesmokkeld zijn terwijl dit lijnrecht tegen de publieke opinie inging.

Journalisten die aansturen op de vervolging van een klokkenluider :S

#2 mbmb

de feitelijke situatie past natuurlijk niet bij het klassieke beeld van de klokkenluider. Een eenzame, hardwerkende en integere middenmoter (in termen van hierarchie) die veel weerstand ontmoet bij het onthullen van de waarheid.

Vooral op het gbied van eenzaamheid (veel vrindjes) en integriteit (…) is de afwijking ‘significant’.

#3 Bismarck

@1: Het punt zit hem erin dat het OM liegt: Het komt eerst met drie conclusies uit een onderzoek en ontkent vervolgens na een WOB-aanvraag dat dat onderzoek gedaan is. Voor mij hoeven Lubbers en van Agt ook niet vervolgd te worden (net zomin als elke andere persoon die “staatsgeheimen” openbaart trouwens en wat dat betreft vormt deze conclusie van het Om dan ook een heel mooi precedent).

Maar bij het OM (en vooral onder de daarvoor verantwoordelijke bewindslieden) wordt het wel heel hoog tijd dat er eens koppen gaan rollen. En wie weet dat deze WOB-aanvraag leidt tot openbaring van de rot die aanwezig is binnen het OM.

#4 MrOoijer (Jan van Rongen)

Dus ik zeg nu en hierbij in het openbaar “dat er Amerikaanse kernwapens liggen op vliegbasis Volkel.” Heeft een ex-minister van defensie mij verteld. Hij was een keer gaan kijken en ze zagen er precies zo uit als hem was verteld. Saai.

Toch zal ik nooit vervolgd worden, want wie ben ik? Wat is de waarde van mijn claim? Spreek ik wel de waarheid? Zonder aanvullend bewijs (bijvoorbeeld dat ik een document toon waar het in staat) is er helemaal geen zaak.

Is dan een succesvolle vervolging van Lubbers en Van Agt wel mogelijk? Nee, want er is maar één bewijs voor hun stelling, en dat is hun bewering. Dat is niet voldoende en daarmee is er geen zaak. Dit is juist géén klasse-justitie, dat is een geval van gelijke behandeling.

#5 kevin

@1 @4 Wat een domme reacties. Snappen jullie nou echt niet waar dit over gaat?

#6 qwerty

@5: Nee, ik snap het inderdaad niet.

En als we toch bezig zijn : Vandaar deze oproep: als niet minstens 500 mensen deze column via Twitter of Facebook delen, of niet minstens 100 mensen me mailen met de oproep ‘Ga door’, dan neem ik mijn verlies. Onuitstaanbaar, maar soit. Komt die reactie wel, dan ga ik door – at your service.

Wat is de status?

#7 Grolschje

Bij vervolging zou de overheid officieel toegeven dat er kernwapens liggen.

#8 rj

@7: Ik denk dan ook dat Lubbers zich in allerlei bochten heeft gewrongen om *wel* vervolgd te worden, met zijn wanhoopsbrieven aan dezen en genen. Maar ze willen er niet aan, want dan zou de waarheid die iedereen al weet boven tafel moeten komen en wel zo dat die niet meer ontkend of genegeerd kan worden, namelijk dat we met z’n allen voor Jan Lul hebben lopen demonstreren tegen de Neutronenbom.

#9 Derpjan

@4 & @7

Jullie snappen het. Bij vervolging zou de facto worden toegegeven dat die kernwapens er liggen. Alleen als de beide ministers documenten of ander bewijs hadden gelekt had vervolging zin gehad want dan kon er toch niets meer ontkend worden.

#10 AndreSomers

Of er vervolgd of niet vervolgd moet worden is één, maar je kan natuurlijk niet eerst beweren dat er door het OM wordt afgezien van vervolging op basis van een rapport, en dan in reactie op een WOB verzoek zeggen dat dat rapport niet bestaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*