‘Kiev en separatisten bereid tot gesprekken’

Zo meldt de Volkskrant:

De Oekraïense regering en pro-Russische separatisten in Donetsk zeggen beide bereid te zijn met elkaar in gesprek te gaan. Via het ministerie van Buitenlandse Zaken liet Kiev weten overleg te willen, behalve met ‘terroristen’. Een leider van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk in het oosten van het land zei tegen Russische staatsmedia bereid te zijn om met de regering te onderhandelen.

Wat ongetwijfeld te maken heeft met Poetins nieuwe strategie (voor zolang deze duurt):

De leiders van de pro-Russische opstand raakten gisteren in diepe verwarring nadat de Russische president Poetin woensdag een diplomatieke bom op hen had laten vallen. Hij riep de separatisten op het geplande referendum voorlopig te laten varen.

Open waanlink

 1. 1

  Dat duurde (weer eens) niet lang:

  Pro-Russische separatisten zetten hun referendum over onafhankelijkheid van Oekraïne zondag door.

  Dat meldden Russische media donderdag. De activisten gaan daarmee niet in op een oproep van de Russische president Vladimir Poetin om het referendum uit te stellen. Poetin deed de oproep woensdag onverwachts.

  Want ik geloof er dus helemaal niets van dat de separatisten tegen de zin van Poetin zouden handelen.

 2. 2

  @1:

  Want ik geloof er dus helemaal niets van dat de separatisten tegen de zin van Poetin zouden handelen.

  Ik heb er minder moeite mee om er in te geloven. Poetin kan ook fouten maken. Voor zijn machtspolitieke spelletjes vond hij het nuttig om dat stelletje heethoofden nog wat verder op te stoken. Maar nu hij om tactische redenen even wat uitstel wil merkt hij dat hij ze niet op commando kan laten afkoelen.

 3. 3

  @2: Dat lijkt me toch niet helemaal geloofwaardig. Het deel van de milities dat goed getraind en zwaar bewapend is, bestaat uit Putin’s expendables en hun leider is een “voormalig” GRU-officier. Als Putin iets echt wil, dan kunnen zijn mannen in oost-Oekraïne de lokale zelfbenoemde leiders die voor hun machtsuitoefening volledig van hen afhankelijk zijn echt wel “overtuigen”. Vergeet niet dat Putin’s tactiek voor een groot deel bestaat uit “mist” (uitspraken doen in tegenstrijd met andere uitspraken en/of handelingen).

 4. 4

  De bevolking in het Oosten heeft zelf niet zoveel zin in een opstand, deze wordt nu vooral geleid door Russische troepen, Kozakken en de lokale maffia:

  http://pressimus.com/Interpreter_Mag/press/2683

  Nieuwe troepen uit Rusland Kozakken en Tsjetsjenen:

  https://www.youtube.com/watch?v=A2Ux-I_EDlw

  Putin’s approval ratings:

  https://twitter.com/KevinRothrock/status/463778436222574593/photo/1

  Poetins nieuwe strategie :

  http://www.newrepublic.com/article/117686/putin-calls-de-escalation-ukraine-will-anyone-listen

  http://www.thedailybeast.com/articles/2014/05/07/a-putin-climb-down-on-ukraine.html

  Laatste acties van Putin zijn waarschijnlijk een poging sancties tegen Gazprom, waar Putin zelf nogal wat belangen bij heeft, te voorkomen door er zogenaamd geen grip meer op te hebben.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gazprom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren