Kantar voorspelt winst voor VVD, PvdA, FvD en GL

Uit de slotpeiling van Kantar (v/h Nipo) blijkt dat de PvdA ook mee doet voor de grootste delegatie naar het Europarlement.

In totaal heeft Nederland 26 zetels in het Europees Parlement. Op basis van deze laatste peiling gaan er daarvan 5 naar de VVD, maar lijken er ook 5 naar de PvdA te gaan. Frans Timmermans, Europese ‘spitzenkandidat’, lijkt de PvdA uit een diep dal te trekken. Volgens veel respondenten is hij met zijn ervaring de beste keuze voor een Nederlandse vertegenwoordiging in Europa. Ook het FvD lijkt zich met 4 zetels duidelijk te (gaan) manifesteren.

[persbericht Kantar]

Open waanlink

 1. 1

  Dat zijn inderdaad mooie winstcijfers.
  Morgen eens kijken of deze peiling een beetje bewaarheid wordt.

  Als de foutmarge beneden de 50% ligt wil ik wel van een succes spreken.

 2. 2

  Overigens is de PvdA bij Kantar wel heel hoog. Bij de andere peilers doet de PvdA het niet slecht in vergelijking met bijvoorbeeld de laatste tweede kamer en provinciale statenverkiezingen, maar ook niet zo goed als bij Kantar: 3 zetels bij IPSOS en I&O, 4 bij No Ties (=Maurice de Hond)).

  Overigens vond ik in het “Volledig Rapport” van de peiling bij IO (https://ioresearch.nl/Home/Nieuws/zowel-vvd-en-forum-kans-grootste-te-worden-bij-europese-parlementsverkiezingen) interessant om te lezen waarom kiezers overstappen. Natuurlijk zijn dat uitspraken van slechts een paar mensen, maar het laat zien hoe vaak het klimaatstandpunt bepalend is bij mensen die overstappen naar FvD.

 3. 3

  Gisteravond werd er op tv behoorlijk slag geleverd.
  Daarmee zou de stand in de peilingen wel eens een forse zet hebben kunnen krijgen.
  Nieuwe peiling !

 4. 7

  Knappe revival van de PvdA, bijna het verlies van 2009 goedgemaakt. D66 doet het slecht Jetten heeft niet de uitstraling van Klaver op links en Rutte op rechts, nieuwkomer Volt kost ze waarschijnlijk ook net een zetel. De winst van de VVD is bescheiden, maar gezien de linkse koers van het kabinet en de criminele asielzoekers affaire zijn ze waarschijnlijk al blij dat ze er net als het CDA niet 1 verloren zijn. Denk, PVV en SP doen het dramatisch slecht, de volksbuurten zijn massaal thuis gebleven of naar FvD verhuisd.

 5. 8

  @7: revisiting het café van de 19e. Cos’ I can.

  Ik zei toen:

  Oh en je vergeet te vertellen dat de partij van Timmerfrans even de grootste “linkse” hoek uitdeelt. En D66 de grootste klappen incasseert. Die obsessie met FvD toch. Je zou zomaar de meest belangrijke verschuivingen over het hoofd zien…

  Waarop jij stelde

  Timmermans wint ook 0 zetels met kans op 1 zetel, niet echt enige hoek van betekenis in mijn ogen. FvD daarentegen komt met stip binnen van 0 op 4 a 5, dus van welke politieke kant je ook bent, is het toch een partij om op te letten.

 6. 9

  @7: “Denk, PVV en SP doen het dramatisch slecht, de volksbuurten zijn massaal thuis gebleven of naar FvD verhuisd.”

  Zie ook:
  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/23/wilders-zegt-wat-mensen-willen-horen-a3961294

  “In dit stembureau koos vier op de vijf stemmers bij de Provinciale Statenverkiezingen eerder dit jaar voor Forum voor Democratie (FVD) of PVV. Nergens in Nederland kregen deze twee partijen samen procentueel zoveel stemmen als hier.”

  “Als je hier drie zonnestralen krijgt, zit iedereen voor de deur. De Zeehavenbuurt is een echte volkswijk.”

 7. 11

  @10
  Dat misschien wel, maar terzijde: een ‘linkse op/terugkomst’ zie ik er niet in, ook geen ‘progressieve terugkomst’. Ik zie twee voorname lichtpuntjes: de opkomst van ca. 41% ten opzichte van de vorige 37% is mooi. Het verschil lijkt hem er ook niet in gaan zitten in enige winst voor anti-EU-partijen.

 8. 12

  AntiEU stemmers bleven N A T U U R L I J K thuis, te ver van hun bed.

  Zo ging het ook met de Brexit overigens.

  O, zo’n balletje, hoe dat toch kan rollen hè ?

 9. 13

  Dezelfde antiEU-stemmers die het verraad van Frans “Bescherm klokkenluiders!” Timmermans jegens klokkenluidster Roelie Post (die het adoptieschandaal met derdewereldkinderen naar Europa) blootlegde
  W E L B E S T vonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren