Iran wil geen dollars meer voor olie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Iran wil geen dollars meer voor olie

President Ahmadinejad says the dollar is a “worthless piece of paper”.

0

Reacties (19)

#1 Abhorsen

Ahmadinejad’s redenen en anti-Amerika houding zijn in mijn ogen niet correct. Maar gezien hoe slecht het met de dollar gaat, en het onverantwoorde economische (of sowieso politieke) beleid van Amerika is het misschien wel tijd geworden de olie prijs los te koppelen van de dollar.

Het is natuurlijk een kans voor Europa als bijv. de Euro de plek van de dollar overneemt.

#2 Joost

@1: Die koppeling is een belangrijke pijler voor de dollar-stabiliteit. Als die wegvalt denk ik dat het geen kans voor Europa is, maar een ramp.

#3 Abhorsen

Ik denk eerlijk gezegd juist dat dat wel mee zal vallen. De dollar is op dit moment al alles behalve stabiel, en volgens mij is de olieprijs ook niet altijd iets dat het goed doet.

#4 Bismarck

@1: Is de reden van Iran om de olie niet meer in dollars te verkopen niet juist de zwakke dollar (staat zo toch wel in het persbericht)? Doet hij het dus wel om de goede reden. De houding van Ahmedinejad jegens amerika vind ik overigens wel heel correct, gezien amerika’s voortdurende dreiging Iran aan te vallen, terwijl al jaren bekend was dat de reden daartoe ontbrak.

Overigens opvallend dat Iran het wel doet, terwijl Venezuela zich vooral bij woorden houdt, maar ondertussen zijn olie wel in dollars en voornamelijk aan de VS verkoopt.

#5 Abhorsen

@4, Ja hij zegt ook dat er geen homo’s in Iran zijn. Als er nu eens ding is dat ik niet geloof is het wel het officiële standpunt van die regering. Het is natuurlijk voornamelijk een manier om Amerika aan te vallen.

#6 Robert

[email protected]
Als prof. Yousoef Halacoglu verklaart dat er 116.435 Armeense doden zijn gevallen tussen 1915 en 1920 heeft hij formeel gelijk. Hij heeft de documenten bestudeerd, zegt hij, en kan niet tot een hoger getal komen. Hij heeft het over de geregistreerde doden. Er is echter een gat van meer dan 800.000 Armeense inwoners. Die heten dan vermist; kunnen het land ongemerkt verlaten hebben enz.
Homo’ s zijn in Iran niet geregistreerd. Formeel bestaan ze dus niet. De regering hoeft dan ook niet op aandringen van de Ayatollahs op homojacht: ze bestaan niet. De homo’s moeten er vervolgens voor zorgen niet op te vallen.

#7 Bismarck

@5: Dus eigenlijk gaat het om de reden die jij denkt dat Iran heeft, die niet overeen komt met hun officiele reden, die je dan weer wel een goede reden vindt, die je dus niet goed vindt?

Verder vind ik je arguemntatie wat labiel. Waar zegt Ahmedinejad dat er geen homo’s zijn Iran en is dat ook het officiele regeringsstandpunt? En zo ja waarom zou een leugen omtrent religieuze principes (want daar gaat het om bij homovraagstukken) betekenen dat Iran ook zou liegen over financiele vraagstukken?

Is het niet gewoon heel plausiebel dat Iran gewoon echt geld voor zijn olie wil en gezien haar relative onafhankelijkheid van de VS (itt Saudi Arabie en Venezuela bijvoorbeeld) ook daadwerkelijk in staat is om te zeggen dat ze geen dollars meer hoeft?

#8 Roy

@7, laatste alinea: ik denk het wel. De OPEC had laatst toch ook zo’n nota laten uitlekken over het inwisselen van de dollar voor de euro? Ik denk dat het past bij het scenario van een vallende wereldmunt.

#9 Abhorsen

@6, Wat de hell hebben Armeeniers hier nu weer mee te maken? Jij weet echt wel ELK onderwerp in iets over Armeeniers te veranderen zeg. Obsessie? :p

@7, Ik kan je eerste alinea niet eens volgen. jij wel? Sorry hoor Bismarck, maar ik begin een beetje het gevoel te krijgen dat je gewoon graag tegen mij ingaat om het ingaan. Ook weer geweldige argumenten van jouw kant als “labiel”. Als je een persoonlijk probleem met mij hebt stuur me een mailtje. Maar hou aub op met het oneens zijn om het oneens zijn waarbij je argument eigenlijk vooral bestaat uit “ik vind je argument niet goed”.

Als iemand anders had gezegd dat hij de uitspraken van Iran wantrouwde dan had je niet zo gereageerd. Of je bent gewoon extreem dom. Sorry om het zo direct te zeggen. Maar officiële uitspraken van Iran blind vertrouwen geeft voornamelijk aan dat er misschien bij jouw iets minder labiel is ;) Als je denkt dat er geen politieke overwegingen achter zitten ben je bijzonder naif. Je lijkt ook te denken dat het een het ander uitsluit. Maar ja, dat zal ook wel weer “labiel” zijn. Serieus…

#10 Roy

@9: Robert woont in Armenië en is, als ik hetgoed heb, getrouwd met een Armeense. Hij woont bij Ararat en vindt dat hij goed geïntegreerd is in de Armeense cultuur. :-)

#11 Abhorsen

@10, daarom hoeft nog niet bij elk onderwerp ineens Armenie er bijgesleept te worden.

#12 Joost

@7, Bismarck: Amadinedinges heeft weldegelijk gezegd dat er geen homo’s zijn in Iran.

En dat Iran als eerste overgaat op de Euro lijkt me ook niet toevallig. Daar zal best wel een stukje anti-VS politiek bij zitten.

#13 Bismarck

@9: Ik geloof dat je een beetje iets ziet wat er niet is. Ik ging tegen je in omdat ik je argumentatie niet sterk vond (en omdat je eigenlijk gewoon ongelijk hebt: Iran heeft duidelijk aangegeven dat de zwakke dollar de reden was om er vanaf te stappen en dat is ook een buitengewoon goede reden, geef je zelf toe). Als iemand anders precies jouw post had gemaakt, was ik er precies zo tegenin gegaan.

@11: Ik vermoed dat dat hier grootschalig is mis geinterpreteerd. Hij zei dat ze in Iran geen homo’s hadden zoals ze die in de VS hadden (het staat zelfs in je link, alleen foutief met een comma er tussen, incorrect geciteerd). Het publiek noch de media hebben door gehad dat dat ook een heel andere betekenis kan hebben dan het ontkennen van homofilie in Iran. In de VS lopen homo’s namelijk met grote protestborden over straat om het homohuwelijk te eisen (dat is iig. wat Ahmedinejad ervan op TV ziet).

Daarnaast denk ik dat mijn verklaring toch plausiebeler is: Iran (in tegenstelling tot de andere grote olieleveranciers) kan het zich veroorloven om zonder consequenties van de dollar af te stappen. Anders zou Venezuela het toch ook al lang gedaan hebben (Chavez is verbaal veel meer anti-amerika dan Ahmedinejad)?

Let ook op het tijdstip, precies een paar dagen nadat voor de wereld amerika’s “legitmatie” (ook al een dubieuze, naar mijn mening) om Iran aan te vallen, en daarmee het laatste beetje invloed dat de VS over deze Iraanse belsissing kon uitoefenen, weg is gevallen.

#14 Robert

[email protected]
Leuk dat je me verdedigt, maar Abhorsen is prima op de hoogte. Die professor is echter een Turk en wat hij verkondigt wordt tevens uitgedragen door Erdogan en Gul als regeringsstandpunt. Alle 3 weten dat het niet klopt. Halacoglu heeft laatst nog een poging gedaan het gat te dichten. Hij verklaarde officieel dat de Alewieten (vrijwel geheel) bekeerde Armeniers waren. Hij kreeg heel de wetenschappelijke wereld op zijn dak en krabbelde terug. Ik gaf het aan als voorbeeld hoe de werkwijze van de top is. Dezelfde werkwijze geldt ook voor de gehele Kaukasus, Iran + een groot aantal landen in het Midden Oosten. Dus ook van de financien, budget enz. klopt niets.

#15 Bismarck

@14: Maar de relevantie van je #6 als reactie op #5 ontgaat me desondanks nog steeds volledig. Zat me eerst al af te vragen of je misschien in het verkeerde topic (of zelfs het verkeerde venster) zat te posten.

#16 Robert

[email protected]
Ik wilde enkel aangeven dat Ahmedinejad een formeel standpunt weergeeft. Hij weet wel beter, maar kan niets anders verklaren. Het voorbeeld van die Turkse professor geeft het volgens mij goed weer. Formeel heeft hij gelijk, maar de werkelijkheid is anders. Wat deze professor ook weet. De woorden van beiden moeten wij (Westerlingen) niet serieus nemen, ze zijn vnl. voor de binnenlandse markt bedoeld.

#17 Robert

[email protected]
Wat de dollarkwestie betreft: al lange tijd dreigde hij de dollar in te wisselen voor de euro. Dat was al voor de val van de dollar. Ik ben het met Spuyt eens dat als het gebeurt het niet alleen een ramp is voor Europa, maar voor de gehele wereld. Tenminste als het niet heel geleidelijk gaat.

#18 pedro

“Die koppeling is een belangrijke pijler voor de dollar-stabiliteit. Als die wegvalt denk ik dat het geen kans voor Europa is, maar een ramp”. Verruiling van dollars voor euro´s is slechts een teken, dat de euro meer vertrouwd wordt en stabieler is dan de dollar. Het wegvallen van de dollar stabiliteit heeft zodoende imho geen directe invloed op Europa of de rest van de wereld (economisch gezien). Het wordt wel een politiek probleem, wanneer die dollar instabiliteit voor instabiliteit in de regering van de VS zorgt. Dat kan rampzalig voor de wereld zijn, zoals de Weimar republiek ons zou hebben moeten leren.

#19 Abhorsen

@13, Het gaat wel steeds beter met je argumentatie he? Zeggen dat iemand het fout heeft is niet echt een argument opzich. Maar ik ben blij dat je alles wat Iran officieel naar buiten brengt klakkeloos gelooft als zijnde de waarheid.

Ik vind je argument vooral zo goed omdat Iran al voor de val van de dollar zoals Robert aangeeft dit dreigde te doen. Hey, maar maakt niet uit. Als je besloten hebt dat je perse iemand geen gelijk meer wilt geven. Vooral doen.

Ik vind het eigenlijk wel aandoenlijk. Ik vraag me af of ik op meer manieren zo jouw mening kan beïnvloeden? Net een tiener, perse in gaan tegen iemand om het er tegen in te gaan.

Dat de val van de dollar er mee te maken heeft sluit niet uit dat Iran gewoon een hekel heeft aan Amerika en waar mogelijk zaken zal aanpakken om haar te “pesten” als ze er mee denken weg te komen. Maar nee, ik heb dat gezegd, dus dan is dat gewoon onjuist. Iran en iets doen omdat het Amerika irriteert? Nee joh! Dat gebeurd nooit. Bord voor je kop of hoe? Iran houd van Amerika en zou nooit zo iets laten meewegen in haar beslissingen. Als vriend Chavez het niet doet.. dan is het waar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*