Illegale schoomaaksters onrechtmatig aangehouden, toch het land uitgezet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (18)

#1 Dimitri Tokmetzis

Dit stinkt dus aan alle kanten. De bewoners zijn gedagvaard of beboet, maar die zaken zijn geseponeerd omdat de aanhoudingen niet rechtmatig waren. De betreffende schoonmaaksters moesten het land uit. Ik begrijp wel het onderscheid: de schoonmaaksters blijven illegaal. Maar het wringt wel. Je wordt aangehouden louter op basis van racial profiling – want dat is het hier, dan zou je toch denken dat de juridische grondslag voor uitzetting ook vervalt? Is er een jurist in de zaal?

#2 weerbarst

Dit bewijst dat het geen slecht criterium was.
De politie kan je ook gewoon zonder reden om je ID vragen (is me wel eens gebeurt, “u doet niets fout maar we willen wel even uw id zien!” savonds in het bos wandelen), dus waar lullen ze over.

nederland, kankerland.

#2.1 pedro - Reactie op #2

Ah ja… Als anderen zonder goede reden aan worden gehouden, zoals de rechter heeft bepaald, vind je dat wel goed. Als jij zelf zonder goede reden aan wordt gehouden, is Nederland een kankerland. Duidelijk.

#2.2 weerbarst - Reactie op #2.1

Ik wilde aangeven dat racial profiling werkt, en al helemaal in illegalen situaties.
Ik ben het verder niet eens met de ID plicht wetgeving vandaar het kanker land.

#2.3 pedro - Reactie op #2.2

Racial profiling… hahah. Mooi eufemisme. In gewoon Nederlands: racisme werkt. Dat is in het verleden ook al bewezen, ja, maar dat is gelijk ook de reden, dat heel veel mensen daar iets op tegen hebben.

“Ik ben het verder niet eens met de ID plicht wetgeving”
Mooi. Maar dat is een andere discussie. Dat gaat over fact free politics.
( https://sargasso.nl/archief/2011/12/15/wetenschap-ook-maar-een-mening/ ).

#2.4 Prediker - Reactie op #2.3

Racisme is de overtuiging dat inherente kenmerken in verschillende menselijke rassengroepen of etnische groepen het rechtvaardigen om leden van die groepen te discrimineren.

Een voorbeeld van racisme zou zijn: ‘Negers zijn van nature lui, en daarom moet je hen met geweld dwingen te werken.’ Of: ‘Negers zijn dom, dus mag je negers uitsluiten van het volgen van een studie.’

Juist daarom gaat achter ‘racial profiling’ wel discriminatie, maar niet noodzakelijk racisme schuil.

De reden achter de discriminatie is immers niet zozeer dat de autoriteiten inherente kenmerken toeschrijven aan verschillende rassengroeperingen. Veeleer schatten ze op grond van een cluster aan praktijkobservaties in dat de kans groter is om x aan te treffen in een groep met uiterlijke kenmerken y.

Laten we bijvoorbeeld eens aannemen dat er op twintig kilometer van Bloemendaal een arbeidersstadje met genaturaliseerde Surinamers en Antillianen zou zijn, en dat de politie zou weten dat de welgestelde Bloemendalers via een uitzendbureautje aldaar een hoop huishoudelijk medewerkers werven.

Zou de politie dan hun toch al beperkte opsporingscapaciteiten richten op zwarte dames die met de bus naar Bloemendaal reizen om daar villa’s schoon te maken om illegale arbeid bloot te leggen? Waarschijnlijk niet.

Ander voorbeeld: stel dat het Boze Bejaarden Collectief blanke bejaarde mevrouwtjes op pad zou sturen om vliegtuigen te kapen. Zou de marechaussee dan blanke bejaarde mevrouwtjes scherper gaan controleren op het meesmokkelen van wapens en explosieven aan boord van vliegtuigen? Antwoord: ja, waarschijnlijk wel. Niet zozeer omdat blanke bejaarden intrinsiek gevaarlijker zijn dan tieners, maar omdat ze aan het profiel voldoen.

#3 Bismarck

@2: De politie kan je ook gewoon zonder reden om je ID vragen

Nietes.

@1: Als ze allemaal hadden geprocedeerd, waren ze waarschijnlijk allemaal weer op vrije voeten in Nederland geweest, zo valt impliciet uit het artikel te halen. Wel vraag ik me af wat het vervolg is. Van zo’n procederende illegale is nu bekend dat ze illegaal is, dus elke agent die haar herkent en op straat tegenkomt zou haar zo weer op kunnen pakken.

#3.1 zmmco - Reactie op #3

Dat kunnen ze wel en doen ze ook. Of het rechtmatig is kunt u toch niet bepalen. U kunt hooguit achteraf klagen.

#3.2 Taco Zip - Reactie op #3

Nietes?
Hoe leg je deze formulering dan uit: “Een ambtenaar van politie aangesteld voor de uitvoering van de politietaak, is bevoegd tot het vorderen van inzage van een identiteitsbewijs […] voor zover dat redelijkerwijs noodzakelijk is voor de uitoefening van de politietaak.”

Dus geheel naar eigen inzicht van de agent die je tegen het lijf loopt.

#4 cor mol

“Die zaken heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem geseponeerd omdat de betrokkenen niet eerder in aanraking waren geweest met justitie. ”

Dit opent perspectieven. Of is het toch klassenjustitie? Kan het OM aangeven vanaf welke WOZ-waarde van de villa deze seponeringsfaciliteit van toepassing is, en of dit landelijk OM-beleid is? Of is dit alleen van toepassing in de gemeenten Bloemendaal, Aerdenhout en Wassenaar?

#5 Cracken

@3
Misschien kunnen ze theoretisch niet zomaar om je ID vragen, maar daar heb je als gemiddelde burger die geen gezeik wil niet veel aan. Ik wil in ieder geval geen boete en zeker niet mee naar het bureau om mijn identiteit vast te stellen. Al sta je dan nog zo in je recht, je bent wel veel extra tijd kwijt om dan je gelijk ook daadwerkelijk te halen.

#5.1 Bismarck - Reactie op #5

Dat is helemaal waar, maar dat betekent nog steeds dat meneer agent alleen met reden naar je ID mag vragen.

Ik begrijp dat jij graag zwicht voor de dreiging met extra moeilijkheden, maar daarmee wordt misbruik nog geen gebruik.

#6 pedro

Uiterst vreemd dat die boetes niet op zijn gelegd, want dat is de enige manier, waarop dit soort illegale arbeid voorkomen kan worden. En waarom lees ik niks over de (disciplinaire) straffen tegen de betrokken politiebeambten?

Ik kan ergens nog wel snappen, dat de illegalen het land uit zijn gezet (dat is een risico dat ze zelf nemen), maar waarom de onterechte opsporingsmethode positieve effecten moet hebben voor de mensen, die willens en wetens illegale arbeiders in dienst hadden, snap ik niet.

#7 Bismarck

@2: Wist je trouwens wel zeker dat het agenten waren? Altijd eerst naar legitimatie vragen voor je je identiteitsbewijs overlegt. Bij twijfel (of weigering van legitimatie) altijd 0900-8844 bellen, om je ervan te vergewissen dat je wel met een echte agent van doen hebt.

#8 berlitz

De politie maakte hier gebruik van kansberekening, en deze wiskundige methode is effectief gebleken.

Of is de wiskunde nu ook al racistisch?

#9 Toko_Senang

Illegaliteit is natuurlijk niet netjes, maar deze dames werken in ieder geval voor hun geld en zorgen er hopelijk voor dat hun kinderen een goede opleiding kunnen volgen en zodat deze kinderen met vader en moeder kunnen opgroeien (of voor sommige culturen in ieder geval met de moeder).

Wat veel erger is, dat er dames zijn die hier legaal verblijven, een uitkering krijgen en er ook nog eens naast illegaal schoonmaken. Nu weet ik nog steeds niet of dit ethnic profiling is of discriminatie, maar het zijn erg vaak dames uit de Hoorn van Afrika.

De vraag die mij bezig houdt is, moet ik hiervan aangifte doen of dit laten gebeuren.

#10 Vasilis

Dat beeld van die illegale, negroïde dames die naar villawijken reizen om schoonmaakwerk te plegen blijft maar op mijn netvlies plakken. Op welke partij(en) wordt daar in het algemeen gestemd; VVD, PVV? Onverbiddelijk in de zaak Mauro en vergelijkbare zaken. Maar wel gebruik maken van illegalen omdat het zo goedkoop is… Man, wat hebben ze toch een berg boter op het hoofd…

#11 Van K

Hollende kleurling, iemand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*