Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

BRIEF - Jesse Klaver is het gezeik over de EU beu en lanceert daarom de campagne I <3 EU. Hij erkent dat niet alles goed gaat in de EU, maar vindt dat het negativisme nu te veel overheerst. Tijd om weer oog te krijgen voor de goede dingen die de EU ons heeft gebracht. En ondertussen werken aan de punten die nog niet in orde zijn:

Ons Europa is niet perfect. Zij kan nogal dominant zijn en haar zin willen doordrukken. Dan moet alles, soms tot in de kleinste details, op haar manier. Wij bakkeleien regelmatig over waar ons huishoudgeld het beste aan kan worden uitgegeven. Hoeveel aan de schoolboeken voor onze kinderen? Is het echt nodig om veertig procent van ons budget te besteden aan plofkippen en gemanipuleerde mais? En de jaarlijkse verspilling van 150 miljoen euro aan het verhuiscircus van het Europees Parlement naar Straatsburg, vinden wij ook maar niks. Wat voor ons belangrijk is, gaat ook nog weleens langs haar heen. Meer interesse, overleg en verantwoording zouden wij op prijs stellen. Zoals in elke goede relatie is er genoeg om aan te werken.

Open artikel

Reacties (10)

#1 qwerty

Ah, een jonge aanstormende politicus schurkt aan tegen zijn toekomst. Propaganda voor een doelgroep die een leider zoekt. Zou het echt zijn eigen idee zijn?

#2 roland

@0: “Europa kan dominant zijn en haar zin willen doordrukken. Dan moet alles, soms tot in de kleinste details, op haar manier”
Mooie samenvatting van de rede voor EU afkeer, vooral als er weinig verbetert. Toch is GroenLinks gedraaid naar een warme voorstander.

#3 knelistonie

“Werken aan de punten die nog niet in orde zijn.”

De ongehoorde stupide blindheid.

#4 Bismarck

@2: Als je Europa door Den Haag vervangt stijgt het waarheidsgehalte van die quote.

#5 pedro

@3: verdwaald?

#6 Knorretje

Lachwekkend dat Jesse de Champions League, de ICE en het songfestival als concrete voorbeelden van trost noemt en eigenlijk alleen spijkers met koppen slaat wanneer hij problemen benoemt :

” Is het echt nodig om veertig procent van ons budget te besteden aan plofkippen en gemanipuleerde mais? En de jaarlijkse verspilling van 150 miljoen euro aan het verhuiscircus van het Europees Parlement naar Straatsburg, vinden wij ook maar niks”

Ook leuk dat hij het een liefdesverklaring noemt. En zoals we allemaal weten: liefde maakt blind.

#7 pedro

@6: Jesse belicht iig 2 kanten van de zaak.

#8 Brombeer

Jaarlijkse verspilling van 150 miljoen valt natuurlijk in het niets bij de 360.000.000.000 per jaar aan grotendeels onverdiende (de vervuiler ontvangt) en verspilde landbouwsubsidies.

#9 Hans Verbeek

Als samenwerking en eenwording van Europa zo goed is, dan zal samenwerking en eenwording van Europa, Azië en Afrika helemaal enorm veel voordeel opleveren.
Waarom stoppen bij de Middellandse Zee, de Bosporus en de Oeral? Hoe meer landen, hoe beter.
Of worden de nadelen van samenwerking en vrijhandel groter naarmate er meer afzonderlijke landjes verenigd moeten worden?

Ik denk dat laatste, Jesse.
Binnen de Benelux is het prima samenwerken en is wetgeving makkelijk af te stemmen. Duitsland, Denemarken en Frankrijk erbij, prima.
Maar met nog meer landen erbij wordt de zaak te complex en onbestuurbaar.

#10 kevin

@9 Met vijftig staten is dan zeker helemaal niet te doen? Of zestien bondslanden van uiteenlopende grootte (van stadstaten aan de ene kant tot 70.000 km2 en 12 miljoen inwoners aan de andere kant)?

Federaties bestaan al heel lang en kunnen prima functioneren. Het aantal deelnemers is geen voorspellende factor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*