Hypotheekrenteaftrek wordt ook afgeschaft!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (39)

#1 Prediker

O wacht, ik dacht dat het om een opzienbarend nieuwsfeit ging, maar het is niet meer dan een hartekreet.

#2 Steeph

Nee hoor, een logische gevolgtrekking van de combi “fiscaal voordeel” en “kost teveel geld”. Nou, dan weet ik er nog wel een.

#3 Grote Groene Flapjes

En in Den Haag maar volhouden dat je nergens anders in Europa je hypotheekrente kan aftrekken.
Dat is een leugen!
Ik woon in Spanje en kan gewoon mijn hypotheekrente aftrekken.

#4 Bolke de big

Je zal maar net zo’n graf lelijke prius hebben gekocht om over 2 jaar te ontdekken dat niemand dat hondehok meer wil hebben omdat het belasting voordeel weg is.

* Poef * and it’s gone :D

#5 Hanenwürger

Dat stukje op Dagelijkse Standaard is even lachwekkend als meelijwekkend. Een echte A. Rand-adept.. dat ze nog bestaan in deze tijd!

#6 JSK

Nou Steeph, de vrijstelling was een bijzonder kostbare manier om de CO2-uitstoot terug te brengen.

#7 NN

met als gevolg dat niemand meer op stabiliteit van klimaatbeleid vertrouwt.

#8 NoName

En ik maar denken dat onze volksvertegenwoordigers echt het beste voor hadden met ons milieu.

#9 NN

zou de Jager ook de boete op te hard werken af willen schaffen?

#10 about:

@3, Grote Groene Flapjes: en in Italië en Griekenland mag het eigenlijk niet, maar doen ze het meestal echt wel, voor de zekerheid.

#11 InvertedPantsMan

Wat een f*cking stelletje zielenpoten, vadertje staat mag zich niet bemoeien met welke moordmachine u hart en vaatziektes kweekt en de stad voor uw medemens verziekt, maar wel met hoe u uw veel te grote kitsch paleis financiert. De rechtse kerk is goed gevuld en de schaapjes double-blaten braaf de dogma.

#12 Cracken

Nu inderdaad nog de hypotheekrenteaftrek weg en de huren compleet liberaliseren.

#13 parallax

Waarschijnlijk gaan eerst de huren en dan misschien, eventueel, als dat geretardeeerde ondervolk het licht ziet, de HRA.

#14 john s.

een extra belasting op zo’n horrorprius zou fijn zijn. sandalenbaardmansen die aan het nieuwe rijden doen in zo’n hybride onheilsbolide. wel die 2 ton accu’s gebruiken om 3 gemeenten verderop eko-lollies voor de kids te gaan halen. grmbbllraah.
sorry het moest even ;-)

#15 Bookie

Valt mee 5 positief en 5 negatief op de link van DDS.

#16 Faltung

@14 Vanwaar die verontwaardiging over het gewicht van die accu’s – dat doet er toch helemaal niet toe?

#17 Maxm

Jammer dat ze een effectieve maatregel over boord gaan kieperen, hadden ze niet beter de normen wat scherper kunnen maken om het budget binnen de perken te houden. Een laag brandstof verbruik is om een hele boel rechtse en economische redenen ook een heel goed idee.

#18 about:

Een overheid die elk jaar andere dingen belooft en oude toezeggingen intrekt “omdat het budget het niet meer toelaat” verspeelt het vertrouwen van zijn onderdanen. Mag ik er alsjeblieft een paar jaar over nadenken of ik nog eens een keer een nieuwe auto wil gaan kopen, en als ik dan uieindelijk daartoe besluit, waarom moet het dan al weer te laat zijn om een leuke echt zuinige en echt schone te kopen en dan ook nog wat goedkoper uit te zijn? Als ze die subsidies op kleine schone auto’s nu weer afschaffen, dan is dat volgens mij vooral uit kinnesinne van de rechtse rijke kakkers in hun dikke 4WD namaakjeeps. Deze domme stakkers zijn namelijk gewoon jaloers op de slimmerikken die begrijpen wat de bedoeling was van subsidies op de kleine vriendelijker autotjes.

#19 Hans Verbeek

@6 + @14: de vrijstelling voor elektrische auto’s blijft gehandhaafd. Leuk plannetje waar GroenLinks blij mee zal zijn.

die vrijstelling was een bijzonder kostbare manier om de CO2-uitstoot terug te brengen.
Dream on.
Alleen als je gelooft dat de elektriciteit in NL wordt opgewekt zonder CO2-uitstoot.

De enige duurzame oplossing is minder rijden en meer lopen.

#20 JSK

@19: Ik ben het voor de verandering met je eens.”Kostbaar” is in dit geval iets slechts.

#21 Jan Bos

Zouden twee of drie van die ‘zuinige’ autootjes nu echt minder CO2 uitstoten dan die ene van mij? Gezien de rijstijl van de (gefrustreerde?) bestuurders vraag ik me af of de uitstoot echt wel zoveel minder is. En waarom moet ik met mijn oudere auto (inmiddels onverkoopbaar vanwege deze maatregelen) de belasting opbrengen van al die subsidievreters?

#22 Adje

Links of rechtsom…..alle subsidie maatregelen zullen verdwijnen….zo ook de hypotheekrenteaftrek.

#23 Joop

Adje, de hypo aftrek is geen subsidie, een aftrekpost bij de belasting, omdat de fiscale druk al onmenselijk hoog is voor de hardwerkende burgers die onze economie draaiende houden. Zodat jij op dit moment op je luie reet kan zitten en je hersenkronkel kan schrijven op dit weblog.

#24 su

@23: Als het een vorm van verlichting is van fiscale druk voor werkenden, waarom is er voor hardwerkende huurders niet een vergelijkbare aftrekpost?

#25 Hans Verbeek

@Joop: het is natuurlijk wel een subsidie, alleen zonder die omweg van eerst belasting betalen en daarna weer teruggeven.

Als dat te moeilijk voor je is, zul je de rest van je leven hard moeten blijven werken om de economie draaiende te houden.
Laat het denken maar aan anderen over.

#26 Joop

@su: Die moeten juist gestimuleerd worden dat ze een eigen huis kopen, dat is goed tegen verloederinge en voor eigen verantwoordelijkheid. En spreiding van het risisco bij economische crises.

@hans verbeek: Nee hoor, het is gewoon een vermindering op de belasting van bezittingen (in dit geval eigen huis). De rente is ter indicatie gebruikt. De huursubsidie is wel een echte subsidie want zoals subsidie letterlijk betekent een ondersteuning of hulp, voor de schijnbaar armere mensen. Of degenen die geen huis durven te kopen.

#27 su

@26: Maar dan is de HRA dus toch een subsidie (stimulans), en geen middel om de fiscale druk te verlagen. En hoezo werkt huren verloedering in de hand?

#28 Joop

@27. Nee hoor, dat is selectief interpreteren. De belasting op een huis is gewoon anders te hoog.

Ik weet niet of jij wel eens in een stad ben geweest en het verschil heb gezien tussen een straat met voornamelijk koopwoningen of huurflats. Wat is het meest netjes?

#29 su

@28: De belasting op een huis is gewoon anders te hoog.

Dat bepaalt niet of het een subsidie is of niet.

Ik weet niet of jij wel eens in een stad ben geweest en het verschil heb gezien tussen een straat met voornamelijk koopwoningen of huurflats. Wat is het meest netjes?

Dat is afhankelijk van de doelgroep van zowel de koopwoningen als de huurflats. Een gehuurde condo zal beter onderhouden zijn dan een verloederde sociale woning. Over selectief interpreteren gesproken..

#30 Joop

@29

Selectief interpreteren… nee hoor, jij gebruikt uitzonderingen die de regel bevestigen.

Of het subsidie is of niet is wel degelijk relevant of de belasting te hoog is. Dan doe je doe dus iets om de belasting te verlagen.

Geen ondersteuning of hulp zoals subsidie haar verwoestende werking doet. Waarbij de burger lekker aan het infuus ligt, en geen eigen verantwoordelijkheid neemt. Dus is iets kapot, huppekee, bel maar naar de woningcoöperatie, die repareert. Ook al is bewezen dat het door eigen schuld is.

Dat bedoel ik met verloedering. Je zal niet je eigen huis slecht behandelen, of dat het gehuurd is, niet je eigendom. Zie je tevens bij mensen met een leaseauto.

#31 su

@30: Selectief interpreteren… nee hoor, jij gebruikt uitzonderingen die de regel bevestigen.

Waar dan? Omdat ik huren in zijn algemeenheid neem in plaats van sociale woningbouw in het bijzonder. Wie is hier aan het cherrypicken?

Of het subsidie is of niet is wel degelijk relevant of de belasting te hoog is. Dan doe je doe dus iets om de belasting te verlagen.

Same difference. Huursubsidie wordt ook verstrekt om een te hoge belasting te verzachten.

Je zal niet je eigen huis slecht behandelen,

Huisjesmelkers? Vastgoedspeculatie?

#32 Joop

@31.

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2008/2008-2439-wm.htm – Huurwoningen liggen vooral in het centrum van een stad, of in de dorpskernen. Aan randen van de stad zijn de koopwoningen gesitueerd. Dat is in het algemeen, precies zoals ik zeg. Waar is de verloedering, waar worden huizen uitgewoond, en waar zitten de tijdelijke bewoners?

Of je minder belasting betaal op een bezitting, is natuurlijk wat anders dan geld toekrijgen voor een eerste levensbehoeft, anders kan je dat niet betalen.

Huisjesmelkers – klopt daar wonen huurders in, en vastgoedspeculatie kan allemaal. Ik bedoel de burger die een eigen huis koopt, niet daarin gaat handelen.

#33 su

@32: Waar zitten de meeste oude woningen, en waar de meeste nieuwbouw? Juist. Een stad groeit van binnen naar buiten. Allicht dat de glimmende nieuwe wijken aan de randen zitten.

#34 Joop

Heel mooi, de achterstandswijken bevinden zich ook in het centrum. Juist door het bouwen van koopwoningen in krachtwijken kan zo n wijk ge-upgradet worden, raar hè.

#35 Adje

Wat is hypotheekrenteaftrek? De hypotheekrenteaftrek is een subsidie (afgeleid van het Latijnse woord subsidium wat ondersteuning, hulp, bijstand betekend) van de overheid of een niet commerciële organisatie voor het starten, dan wel permanente bijdrage voor het bewerkstelligen van een activiteit om zo de economie te beïnvloeden en te stimuleren. Men spreekt dan ook wel eens over investeringspremie. Vormen van subsidie zijn: fiscale kortingen, garanties en investeringspremie, achtergesteld krediet. http://hypotheekrenteaftrek.org

Ik ben zelf ook sinds kort een eigenwoningbezitter en van mij mag deze discussie (over de hypotheekrente aftrek wel een keer afgelopen zijn). Afschaffen of afbouwen….de knoop zal toch een keer door gehakt moeten worden.

#36 Maxm

Nou dat bleek weer eens een storm zonder windmolens in een glas water.

#37 DJ

dit wordt geneuzel, het is aftrekbeperking of herfinancieringsbeperking … kost te veel en doet het systeem geen goed
/ik heb al zo’n autootje

#38 vander F

Ik heb overigens begrepen dat de HRA in eerste instantie in het leven was geroepen om de destijds enorme fluctuaties van de rente wat op te vangen.
We hebben het dan over stijgingen, ik roep maar wat, tot 12 % gevolgd door een daling naar 3,5% en dan, hup, naar 9%, en dat in 1 jaar tijd of zo.
Tegenwoordig is de (hypotheek) rente behoorlijk stabiel wat de oorspronkelijke grondslag voor de HRA wegneemt.
Die hele HRA is uiteindelijk verworden tot een koop ‘subsidie’, een lekkermakertje van de staat om huizenbezit te stimuleren (waarom?)

#39 about:

Waar is Donner als je hem nodig hebt? Wat een daadkracht rond de identiteitskaartenkwestie. Dat gaat mij geld kosten.
In dit verband was ik dus wel tegen het afschaffen van de subsidies op schone auto’s (hoe is het daarmee afgelopen?), maar dat betekent niet dat ik ook tegen het afschaffen van de HRA moet zijn. Ik ben er echter wel tegen dat de overheid steeds onbetrouwbaarder wordt – dus daar ligt een probleem.
Terzijde: wat de belangenclub van de huizenbezitters er van vindt zeggen ze niet te zeggen, maar ze zeggen wel dat ze genuanceerd zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*