1. 3

  De populisten noemen dat al jaren de grachtengordel elite. Bitterballen serveren ze niet meer want daar zitten sporen van vlees in en daar kunnen de prominenten uit de publieke sector tegenwoordig niet meer mee gezien worden.

 2. 5

  @3: Mythe. Juist in de publieke sector zijn de bitterballen niet aan te slepen (en de populisten die ze vervolgens op hoog tempo naar binnen jagen trouwens ook niet te tellen). Populisten zijn overigens zelf ook voornamelijk deel van de elite en voldoen precies aan wat we in de column kunnen lezen; ze menen de mening van “het volk” precies te kennen (dat blijkt dan in Nederland bij verkiezingen steeds flink tegen te vallen).

 3. 6

  Ach, #3 heeft in zoverre wel gelijk dat men aan de verre rechterzijde inderdaad met het grootste gemak hoge ambtenaren, de top van het bedrijfsleven en idealistische vegetariërs en veganisten over één kam scheert. Allemaal grachtengordelelite.

  Dat #3 erg sterk beïnvloed wordt door populistische propagandapraatjes is ook geen nieuws. Ik weet alleen niet of hij dat zelf ook doorheeft.

 4. 7

  De titel klopt natuurlijk wel.

  Het zijn vaak academisch geschoolde ambtenaren die beleidsplannen maken en uittekenen wat goed voor het lager opgeleide volk is. In overleg met hun studievrienden die in het bedrijfsleven verzeild zijn geraakt. Want ja, kunnen jullie omscholing met subsidie regelen, of de winstbelasting weer een beetje verlagen, dan verhogen jullie maar de inkomstenbelasting. Laat het ‘volk’ zelf maar betalen!

  Dat rapportje komt dan niet van de blonde langbenige stagiaire, maar van bureautjes van vrienden (die hebben natuurlijk wel stagelopers in dienst, of mensen met behoud van uitkering hoorde ik ook wel eens).En dan kan die oud-politicus/beleidsambtenaar een zwaarwichtige presentatie houden over hoe de vork zogenaamd in de steel zit. Kassa rinkelt voor hem of haar.

  De toegestroomde politici kijken knikkebollend of knikkend toe.

  Ach, en de hoger opgeleiden rechtse politici hebben ook al een hoofdkwartier aan de grachtengordel. En zijn net zo bezig met de lager opgeleiden te manipuleren dan eigenlijk altijd de elite al deed. Gelukkig dat alles in de Volkskrant staat, ook zoiets voor de hoger opgeleiden. Daar schrijft zo n columnist tenslotte voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren