Hoe de rijken regeren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het is nauwelijks nieuws dat de rijken meer politieke macht hebben dan de armen, zelfs in democratische landen waar iedereen kan stemmen. Twee politieke wetenschappers, Martin Gilens (Princeton University) en Benjamin Page (Northwestern University) hebben recent sterke aanwijzingen gevonden dat ook de middenklasse nauwelijks invloed heeft. De wetenschappers vergeleken de uitkomsten van opiniepeilingen, waarbij ze toetsten of de Amerikaanse overheid een voorstel binnen 4 jaar na de opiniepeiling invoerde.

Op het eerste oog werden veel voorstellen van de gemiddelde kiezer ingevoerd en lijkt de gemiddelde kiezer invloed te hebben. Wanneer gefocust wordt op beleidsvoorstellen waar de meningen van de gemiddelde kiezer afwijken van de top 10% inkomensklasse (volgens de onderzoekers te beschouwen als proxy voor de top 1%) verschuift het beeld. Dan blijkt dat de top 10% bijna altijd z’n zin krijgt, dat geldt ook voor georganiseerde lobbygroepen.

Dat roept natuurlijk wel de vraag op hoe politici dan gekozen en herkozen worden door hun kiezers.  Volgens de onderzoekers is een mogelijke strategie daarvoor inzetten op bv. nationalistische of culturele verschillen. Zoals Marx al zei: ‘religie is opium voor het volk’.

Open artikel

Reacties (5)

#1 gbh

De middenklasse is in de VS al bijna volledig weggevaagd, zelfde dreigt hier ook te gebeuren.

De politiek is overgenomen door de trekpoppen van het grote geld. Wordt tijd voor Power to the People.

#2 Olav

KP:

Zoals Marx al zei: ‘religie is opium voor het volk’.

Opium van het volk. Subtiel verschil misschien.

#3 Krispijn Beek

@2 nee, slordige vertaalfout. Ik ken m’n klassiekers niet meer ;-)

#4 Henk van S tot S

@3:
Ach zolang zijn uitspraken nog niet verward met die van
http://cleo256.tripod.com/marx/chairs.jpg
zijn de problemen nog te overzien ;-)

#5 L.Brusselman

Opmerkelijk is de (voorlopige)stand in de lezerspoll onderaan het artikel.54%denkt dat de politiek wordt bepaald door de elite,stemmen heeft geen invloed .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*