In een uitgebreid artikel gaat het Centraal Bureau voor de Statistiek in op mogelijke oorzaken van de daling van de criminaliteit.
Sinds het begin van deze eeuw daalt de geregistreerde criminaliteit in Nederland. Op het hoogtepunt, in 2001 en 2002, registreerde de politie voor elke duizend inwoners 93 misdrijven. In 2017 ging het nog maar om 49 misdrijven per duizend inwoners. Maar net zo opmerkelijk als de daling in de afgelopen vijftien jaar is de toename van de geregistreerde criminaliteit die daaraan vooraf ging.
Reacties (12)
RAAAAAAA KAN NIET WAAR ZIJN!!!11!
Misschien is de oorzaak van de toegenomen angst wel dezelfde als die van de afgenomen criminaliteit. Dat meer potentiele daders tegenwoordig in staat zijn om zich vooraf in te leven in de potentiele slachtoffers en zich daardoor tijdig bedenken.
@2 Of teveel CSI en NCIS kijken waardoor ze denken dat de pakkans groter is. De slachtoffers daarentegen kijken/lezen teveel nieuws, “if it bleeds it leads”… De Telegraaf zit vandaag al vrolijk te speculeren over verdachte wijsvingers en terreur, want politie en lokaal bestuur zijn natuurlijk niet te vertrouwen.
@1 Ter illustratie :-P https://www.youtube.com/watch?v=mdkDnvnoUIs
Tja, als ik moet kiezen tussen het CBS of Gerard Joling (“We krijgen steeds meer inbraken, steeds meer overvallen, en het maakt dat tuig ook niet uit, want ze denken: als ik word opgepakt dan kom ik toch in een soort hotel terecht waar ik zelf mag kiezen wat ik eet en waar ik alleen op een kamer kom te zitten. Ik vind het zo verschrikkelijk dat dit hier allemaal gewoon kan. Het land wordt overgenomen door de buitenlanders en we zijn gewoon te laat. We kunnen niet meer terug. En dat is allemaal de schuld van links”), dat weet ik wel wie ik geloof.
Het grootste mysterie is dat afnemende criminaliteit in heel Europa en Noord-Amerika plaatsvindt.
De lood-benzine-criminaliteit theorie klopt?
https://rationalwiki.org/wiki/Lead-crime_hypothesis
@4: Het CBS.
@5:
Dat zou natuurlijk kunnen, maar er zijn meer verkaringen. De vergrijzing, bijvoorbeeld; oudere mensen plegen nu eenmaal minder misdaden dan jongere mensen, dus een daling in criminaliteit is eigenlijk wel wat je verwacht over de afgelopen decennia. Verder, er is in die decennia behoorlijk geinvesteerd in preventie; het is niet voor niets dat de beveiligingsbranche zo gegroeid is, we hebben overal tegenwoordig camera’s hangen, auto’s hebben startonderbrekers en GPS trackers, etc.
Maar er is nog een andere mogelijke verklaring: opleidingsniveau. Nu was het al bekend, dat een hoger opleidingsniveau correleert met lagere misdaadcijfers, dat is niets nieuws. Maar dit blijkt een vrij sterk effect, dat minstens een generatie lang doorwerkt. Een aantal recente studies laten zien, dat ook de kinderen van hoger opgeleiden minder misdaden plegen dan die van lager opgeleiden. Als dat inderdaad klopt, dan is een daling van de crminaliteit opnieuw precies wat je zou verwachten over de afgelopen decennia.
https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-04-11/value-of-education-isn-t-measured-only-by-earnings
Maar ja. Zoeken naar verklaringen is tegenwoordig bijna een misdaad op zichzelf geworden. Waarom zou je moeilijk doen ? Gewoon keihard doorgaan met je angstpropaganda, en dan kom je tegenwoordig in elke talkshow.
@7: Het beeld in Europa is minder consistent dan ik dacht:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/d/d7/Crimes_recorded_by_the_police%2C_2002%E2%80%9312_YB14.png
@8:
Er zitten wel hele rare dingen in die cijfers. De criminaliteit in Zwitserland zou meer dan verdubbeld zijn, en in Griekenland gehalveerd, en dat in slechts 10 jaar ? Ik weet niet precies waar deze data vandaan komt, maar het lijkt me goed als er nog eens naar gekeken wordt voordat er conclusies uit getrokken worden.
@9: De source is Eurostat en alle grote verschuivingen hebben te maken gehad met een “break in series”
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Archive:Crime_statistics/nl&oldid=257903
@9: De tabel barst niet voor niets van de voetnoten. Definities, telmechanismen etc. zijn in zeker 9 landen minstens één keer aangepast gedurende de reeks (die trouwens een flink stuk korter loopt dan de periode waar het in #0 om gaat).
@11:
Ja, precies. Dit is niet echt data waar je direct wat mee kan doen, dat bedoelde ik eigenlijk te zeggen.