Een stukje campagnejournalistiek van oud-Sargassohoofdredacteur Dimitri Tokmetzis. Er ligt een herziening van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) op tafel, die misbruik van de wet moet voorkomen. Volgens Tokmetzis maakt de herziening het alleen maar moeilijker overheidsinformatie op te vragen. Een proces dat toch al vaak niet al te gemakkelijk verloopt, zoals Sargasso keer op keer op keer heeft ervaren.
Reacties (4)
Eens dat gemeenten info goed aan moeten leveren , echter biedt dan een altere alternateif voor het misbruik… ..?
@1:
Je zou eerst de waanlink kunnen lezen voordat je commentaar geeft, dan zou je hebben geweten dat het misbruik erg beperkt is EN dat vooral ambtenaren misbruik maken van hun machtspositie door het frustreren van Wobverzoeken.
Helaas voor jou zit ik zo dicht op het vuur dat ik nu dagelijks , wellicht uit angst voor de verwijdering van de dwangsom, met oneigenlijke wob verzoeken te maken heb.. Dat neemt nu erg toe.
Uiteraard kun je je afvragen of 0,6 FTe veel is.
@3, niet uit angst voor de verwijdering, maar eerder door de belofte van de overheid dat het een lucratieve business is, die oneigenlijke wobverzoeken.
Als er meerdere jaren lang gezegd wordt dat het zo eenvoudig is om rijk te worden met een wobverzoek dat er hele bedrijfjes ontstaan. Als je dat vaak genoeg roept, dan gaat men dat zelf uiteraard ook eens proberen. Grootste deel is dus zelfgecreeerd.
De oplossingen zijn overigens ook vrij eenvoudig: enerzijds de verzoeken snel afhandelen, zodat er geen dwangsom geheven kan worden (zoals CJIB / politie nu heel makkelijk de foto’s kunnen vinden en doorsturen, ipv dat er handmatig iemand met pikhouweel en survivalpakket een loods ingestuurd werd om die ene foto uit het verzoek te vinden, waar dus weken zoektijd mee gemoeid was, en af en toe een gestikte ambtenaar), en anderzijds gewoon de juridische mogelijkheden gebruiken om oneigenlijke verzoeken alsnog voor de rechter te brengen. Daar is nu jurisprudentie over – dus probleem (dat er al nauwelijks was) opgelost.
Overigens – 0.6fte per …?
(En tot slot, als jij echt wobverzoeken moet afhandelen, dan kan ik me voorstellen dat er onduidelijkheden sluipen in de communicatie. Je reageert hier maar lijkt de argumenten niet gelezen te hebben, de eerste reactie is niet heel makkelijk te ontcijferen, en de tweede klinkt aanvallend, ‘helaas voor jou…’.
Dat zijn 3 behoorlijk succesvolle manieren om communicatie te torpederen en de relaties op scherp te zetten. Zelfs als het niet de bedoeling is, roept dat al snel frustratie op. Als je luistert naar wat de verzoekers willen, en helder en vriendelijk reageert, is de kans dat er aan een verzoek makkelijk en snel is te voldoen veel groter, en hoeft de hele dwangsom niet eens aan de orde te komen.)