Hart van Nederland: “NSB is een links-radicale vernieuwingsbeweging uit de jaren zestig en zeventig”

Of zoiets.

De tactiek die Wilders en de zijnen toepassen is volgens Schaap vergelijkbaar met de links-radicale vernieuwingsbeweging uit de jaren zestig en zeventig. ,,De PVV hitst het volk op de democratische instituties van hun macht maar vooral van hun gezag te ontdoen. PVV-ideoloog Martin Bosma eist dat rechters de wil van het volk uitvoeren. Griezelig.”

Instant update:

SBS6 heeft het bericht inmiddels aangepast (en schuift de schuld voor de blunder af op het ANP, zie #1). Gelukkig hebben we de screenshots nog:

nsblinks

h/t Bas Thijs (Grutjes)

Open waanlink

 1. 2

  @1 Niks misverstand: zij geven gewoon het ANP de schuld.

  Probleem is: onderwijs kachelt achteruit en op journalistiekopleidingen wordt niet aan vaderlandse geschiedenis gedaan.

 2. 3

  Uhm.. beetje vergezocht? De VVD’er kan toch echt gezegd hebben dat 1). PVV gevaarlijker is dan de NSB, de extreem-rechtse beweging uit de jaren ’30 en 2). dat de PVV dezelfde tactieken gebruikt als de, niet aan de NSB gerelateerde, radicaal-linkse bewegingen van de jaren ’60 en ’70?

  Beide beweringen lijken mij grote onzin, maar het gaat er toch om wat de VVD senator heeft gezegd?

  Het grote nieuws is trouwens niet dat iemand de NSB links-radicaal zou hebben genoemd maar dat de VVD de aanval inzet op de PVV van linkerzijde.

 3. 5

  @3: Dat heeft die rare Schaap inderdaad gezegd. Maar zoals je ziet in mijn screenshot is die nuance mijlenver verloren gegaan bij het ANP.
  Hart van Nederland heeft direct op me gereageerd en de tekst aangepast. Maar ANP, RefDag, HP de Tijd en vele anderen hebben nog steeds de ANP tekst staan, waar stellig de indruk wordt gewekt dat er eerst iets over de NSB wordt gezegd, en er later naar NSB wordt verwezen met de zinsnede “de links-radicale veranderingsbeweging in de jaren ’60 en ’70.”
  Of het alleen een slordigheid was van degene die dat zo tergend slecht op heeft geschreven, dat weet ik niet. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat men het verschil gewoon niet kende.

  Hoe dan ook, ik ben blij dat Hart van Nederland het met me eens was en intussen heeft aangepast. Nou de rest nog.

 4. 6

  @3

  Goede analyse. Kennelijk neemt de VVD ‘links’ niet langer serieus als tegenstander.

  Dat tamboereren over foutjes gaat nergens over.

 5. 7

  @3 Sybe Schaap is in zijn kritiek op het populisme en de PVV een dissident binnen de VVD. Logisch ook, want de VVD-top heeft het populisme al lang en breed omarmd, en de voornaamste reden dat men niet in zee wil met de PVV is omdat Wilders geen betrouwbare partner is gebleken te zijn. Hij loopt weg als ‘ie compromissen moet sluiten, want daarmee komt zijn status als buitenstaander in gevaar (en dat is slecht voor de zetels).

  Eerder al werd er vanuit de VVD druk op Schaap uitgeoefend zijn vorige boek over het gif van het populisme niet te publiceren, omdat dit de romance met de PVV in de gedoogconstructie wel eens in gevaar zou kunnen brengen; Halbe Zijlstra heeft de recente vergelijkingen die Schaap maakt reeds afgeserveerd als ‘verwepelijk’ en ‘idioot’.

  Verder is het klip en klaar dat de typering die de redacteur van het ANP/Hart van Nederland hier van de NSB geeft, diens eigen verklarende commentaar is, voor de mensen die niet weten wat de NSB was. Probleem is alleen: hij weet het zelf ook niet.

  En dat is dus het nieuwswaardige eraan: dat de nieuwe lichting journalisten, die de artikelen moet vullen van landelijk bekeken media kennelijk elementaire kennis ontbeert over cruciale perioden in de vaderlandse geschiedenis, zelfs van geschiedenis die toch behoorlijk wat aandacht krijgt in onderwijs en populaire cultuur.

 6. 9

  @5 Nogmaals, de NSB was een beweging uit de jaren 30-40 en niet uit de jaren 60-70. je kan mij niet wijs maken dat ze dat bij het ANP niet weten. Als je het stuk goed leest staat het verband er ook helemaal niet, bovenstaand wordt geprobeerd die suggestie te wekken door er gele pijlen bij te zetten.

  De links radicale beweging die wordt genoemd slaat op die groepen die in die tijd regelmatig de straat onveilig maakte met geweld in een poging op niet democratische wijze de politiek te beïnvloeden. Dit heeft inderdaad wel wat weg van de methode’s van Wilders, alleen gebruikt die alleen verbaal geweld en gaat zijn achterban niet meer knokken en slopen op de Dam.

 7. 10

  @9: Ja, ik denk inderdaad dat het een vergissing is geweest. De tekst is een quote uit het interview, en staat niet in zijn eigen context. Maar als je de tekst zelf geplakt hebt, dan zou dat nog wel eens niet kunnen opvallen.

  Trouwens, volgens mij was het Linkse verzet helemaal niet zo gewelddadig. Bewegingen als Provo en de Kabouters waren juist heel erg pacifistisch, volgens mij.

 8. 11

  Als je het stuk goed leest staat het verband er ook helemaal niet…

  @9 Als je het stuk kapotleest staat het verband er misschien niet, maar als je het stuk gewoon van voren naar achteren leest, dan gaat het over de vergelijking met de NSB, de vergelijking met de NSB, de vergelijking met de NSB en de vergelijking met de NSB.

  Daar staat het gewraakte zinnetje dan tussen. Dat geeft z’n betekenis.

 9. 12

  Nou, op zich hebben die hooge heren best wel gelijk met dat geklaag over de NSB want ik moet ook altijd op het station wachten omdat de trein weer eens te laat is!!einz!!

 10. 13

  Dit lijkt me een ongelukkig in elkaar gezet stuk. Kan me niet voorstellen dat ze hier werkelijk proberen te suggereren dat de NSB een linkse club uit de jaren 60 was.

  Ik zie veel kwalijker dingen, zoals dit, vandaag in de Volkskrant.

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/nederland-het-onveiligste-land-van-europa~a4371363/

  Ga je het stuk lezen, dan blijkt het alleen over natuurrampen te gaan, en niet over criminaliteit of terrorisme. Zo’n kop erboven is dan pure stemmingmakerij, stompzinnige clickbait, ongeacht de aanhalingstekens.

 11. 14

  @13 En ook dat lijstje vind ik maar raar. Iedereen weet van de Nederlandse strijd tegen het water, maar behalve wat materiële schade en wat blanke straten in Nederland niet zo spannend gebleken. Op de Balkan spoelen halve dorpen weg, en ook Duitsland en Engeland kennen problemen met overstromingen, waardoor mensen (tijdelijk) moeten verhuizen. En dat is al gebeurd…

 12. 15

  Begrijpend lezen, er worden twee separate uitspraken gedaan.

  – De PVV is gevaarlijker dan de NSB.
  – De PVV bedient zich van dezelfde tactieken als de radicale vernieuwers uit de jaren 60 en 70.

  Maar SBS 6 belachelijk maken is altijd leuk, en ze zijn daar zelf ook erg goed in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren