Günter Grass mag Israël niet meer in

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (37)

#1 frank

Wat flauw dat Eichmann wel mocht

/godwinvandedagweergemaakt

#2 L.Brusseman

Dan zijn er nog van die figuren die beweren dat we hier met het democratisch voorbeeld voor de rest van het Midden Oosten van doen hebben.

#2.1 su - Reactie op #2

Misschien bedoelen ze het profetisch.

#2.2 Harry - Reactie op #2

Zouden ze hem in Syrië wel toelaten?

#3 Karl Kraut

Vanavond 23:00 uur op de Hamburgse radiozender FSK, via internet beluisterbaar, een herhaling van de lezing van Klaus Briegleb over Günther Grass:

Über den lüstern erzählten Antisemitismus des Günter Grass

Verfasst von nfsu am 6. April 2012 15:07.

* Nachmittagsmagazin für subversive Unternehmungen

Zwei vom Hamburger Freien Senderkombinat mitgeschnittene und produzierte Vorträge (mit Musik und Moderation):

Klaus Briegleb: »Fayngolds ‚Opfervergleich’: Über den lüstern erzählten Antisemitismus des Günter Grass«.

An Günther Grass’ Roman „Blechtrommel” zeigt Briegleb exemplarisch die Verschränkung von Opferdarstellung und Obszönität. Mit der „engführenden Lektüre” einzelner Textpassagen zeigt er auf wie Antisemitismus sich unbewusst​bewusst fortschreibt. Insbesondere die Rolle des Romans in der bundesrepublikanischen Rezeption wird von Briegleb als Versuch deutscher Schuldabwehr interpretiert.

http://www.freieradios.net/19954
http://www.freieradios.net/19955

http://www.fsk-hh.org/blog/2012/04/06/ueber_den_lues_tern_er_zaehl_ten_an_ti_se_mi_tis_mus_des_guen_ter_grass

#3.1 L.Brusseman - Reactie op #3

Het hele register wordt opengetrokken in Duitsland in het kader van de demonisering van Gunter Grass.
Hoe harder ze daarvoor hun best doen,de rest van de wereld heeft maling aan een literatuurprofessor uit Hamburg,hoe meer aandacht zijn gedicht krijgt in het buitenland.

#4 Harry

Zonder de problematiek te willen bagatelliseren welke Grass aanhaalt, begrijp ik niet dat hij als bijna 85 jarige, en met een levenservaring waar maar weinigen onder ons kunnen tippen en die net als ons vrijwel dagelijks uit de media het ongenoegen van de islamitische bevolkingsgroepen ervaart (van de Indonesische archipel tot aan West-Afrika), juist Israël er uit pikt.

#4.1 Harm - Reactie op #4

Jammer dat je het niet begrijpt, maar zolang je de problematiek niet wilt bagatelliseren heb ik er vrede mee.

#4.2 Harry - Reactie op #4.1

Zeg Harm, ben jij niet van die generatie van (zoals Gerard Cox en van Kooten en de Bie het zo mooi bezongen) “toen was geluk nog heel gewoon”?
Ik ben namelijk van die generatie die moesten toezien hoe salonsocialisten als André van der Louw zich het leven comfortabel maakten.

#4.3 L.Brusselman - Reactie op #4.2

De frustatie knalt eruit.

#4.4 Olav - Reactie op #4

Harry, blijkbaar heb je wel respect voor Günther Grass. Dat is mooi. Als je dan niet begrijpt waarom hij iets zegt moet je misschien een beetje moeite doen om het wèl te begrijpen. Ook om te begrijpen waarom hij zich zo’n zorgen maakt.

Ik begrijp het als volgt: Grass is gedurende zijn hele volwassen, productieve leven doordrongen geweest van de Duitse schuld jegens de slachtoffers van de nazi’s, vooral de joden en Israël. Hij is zelf een belangrijke publieke stem geweest van dat schuldbewustzijn. Hij ziet ook in dat die schuld het onmogelijk heeft gemaakt om kritiek te hebben op Israëls beleid. Blind volgen van dat beleid was de norm omdat ervan afwijken kon worden gezien als onvoldoende accepteren van de Duitse schuld. Op zijn oude dag wil hij er toch wat van zeggen, want het is in zijn ogen uit de hand gelopen.

De situatie is inderdaad ernstig. Er dreigt een vernietigende confrontatie tussen Israël en Iran. Iemand moet die dreiging afwenden, doorbreken. Grass lijkt daartoe een wanhopige oproep te doen.

Wat “islamitische bevolkingsgroepen” hier en daar zoal doen staat daar volkomen buiten. Grass maakt zich zorgen om Israël zèlf. Hij lijkt bang te zijn dat Israël een even grote schuld op zich gaat laden als Duitsland deed door grootschalige vernietiging te brengen aan een ander volk. Hij, de ex-Waffen SS’er, die dat jarenlang niet heeft durven toegeven omdat het te erg gevonden zou worden, is op die manier een grotere vriend van Israël dan Netanyahu en zijn handlangers.

#4.5 Harm - Reactie op #4.4

Dat heb je mooi gezegd Olav.

#4.6 Harry - Reactie op #4.4

Maar dan gaan we, of beter gezegd Grass, uit van de veronderstelling dat Israël inderdaad een preëmptieve aanval zal gaan uitvoeren. Waarom richt Grass zich dan niet tot alle landen met atoomwapens die niet het non-proliferatieverdrag ondertekend hebben?

Als India of Pakistan een atoombom op elkaar gooien is het minder erg?

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #4.4
 • Vorige reactie op #4.4
#4.7 Spam - Reactie op #4.6

Levert Duitsland duikboten aan India en Pakistan?

#4.8 Harry - Reactie op #4.7

Duitsland en Pakistan zijn in gesprek over de levering van 1 onderzeeboot welke door Turkije in licentie gebouwd zal gaan worden op de Golcük Naval Shipyard.

India heeft al eigen onderzeeboten

Als je dit weet, dan zou je kunnen denken dat Iran iets heel anders aan het bewerkstelligen is en Israel “gebruikt” als afleider. Iran is waarschijnlijk minder geïnteresseerd in Israel, maar meer in een heersende positie in en om de Arabische Zee. Dan hebben ze controle over de olie uit het Midden-Oosten et het scheepvaartverkeer tussen het Verre Oosten en Afrika/Europa en Noordoost-Amerika.

#4.9 su - Reactie op #4.6

De situatie is anders. Israël verwijt Iran iets wat ze zelf hebben gedaan: in het geniep kernwapens maken, en baseren daar oorlogsretoriek op. Als je dan de hypocresie van deze situatie ter sprake brengt word je antisemitisme in de schoenen geschoven. Bij India en Pakistan is er meer openheid over hun kernwapens. Niet goed, maar niet vergelijkbaar.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #4.6
 • Vorige reactie op #4.6
#4.10 Harry - Reactie op #4.9

Iran heeft herhaaldelijk kenbaar gemaakt dat de Joden in de Middellandse Zee gedreven moeten worden, in hoeverre moet je daar nog op ingaan?

Ik vermoed dat de VS wel een aardige inkijkje hebben in het Paki-atoomarsenaal, maar van India weet niemand wat.

Iran speelt op een hele vervelende manier een onfris politiek spelletje. Grass is in die valkuil gevallen.

#4.11 su - Reactie op #4.9

Dat is gebaseerd op een uitspraak van Ahmedinejad uit 2005. Dat kun je moeilijk aandragen als rechtvaardiging voor het bezit van illegale kernwapens ruim daarvoor.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #4.9
 • Vorige reactie op #4.9
#4.12 su - Reactie op #4.9

Zowel Iran als Israël bedrijven onfris politiek. Als je je daardoor laat leiden als criticaster blijf je zwijgen. En is dat niet uiteindelijk wat ze willen bereiken?

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #4.9
 • Vorige reactie op #4.9
#4.13 Ernest - Reactie op #4.9

@18 Over dat “herhaaldelijk” en “de Joden in de Middellandse Zee gedreven” moet je och maar eens met bronnen komen. Tot nu toe weet ik van één toespraak van Ahmadinejad die steeds opnieuw verkeerd wordt weergegeven. Niet dat die man zielig is of eigenlijk filosemiet in het diepst van zijn hart.
Maar wat hij zegt over de Israelische regering is niet anders dan wat westerse regeringen en politici (wel herhaaldelijk) over talloze regeringen opperen: “regime change” en “regime remove” – en het nog doen ook.

#4.14 Ernest - Reactie op #4.6

Je moet toch inmiddels wel genoeg hierover hebben gelezen om te weten dat Israel al een paar keer zulke aanvallen heeft gedaan. Op Irak en eentje erg in het geniep op Syrie, nog niet eens zo lang geleden. Doet Israel ook niet moeilijk over. Overigens gaat Israel er vanuit dat het bij materiele schade zal blijven als het nu Iraanse installaties aanvalt. Het gaat geen steden bombarderen.

#4.15 Harry - Reactie op #4.14

Met atoomwapens? Want daar gaat het toch om?

#4.16 Ernest - Reactie op #4.14

Ik ging in op je woord “preemptieve”, niet op atoomwapens, want dat schrijf je niet.

#4.17 Harry - Reactie op #4.4

Ik denk dat Grass in de zelfde valkuil stapt als hij als 17 jarige deed. Het toetreden van een Gymnasiast tot de Waffen SS aan het eind van WO II werd gedaan om te voorkomen dat je met minimale voorbereiding (ca 14 dagen) naar het Oostfront werd gestuurd.

Nu roert hij niet onterecht een thema aan, maar laat de rest volkomen onbelicht, namelijk dat nagenoeg de hele islamitische wereld een brandhaard is met onderlinge interne conflictjes, welke als het maar even kan, op het konto van Israel of het Westen geschoven worden.

Anderzijds ben ik van mening dat Duitsland inderdaad geen duikboten aan dat soort landen moet leveren, maar waar ligt de nuance? Syrië krijgt nog steeds van de fijne handige schietdingen van Rusland zodat ze lekker op de eigen inwoners kunnen schieten. Grass had daar vast ook een mooi gedicht over kunnen schrijven.
Grass kiest, Grass kiest voor een hypothetisch probleem. Grass kiest er voor om identieke hypothetische problemen niet te belichten. Maar dat zijn we van Grass gewend.

#5 Harm

Dat zijn we van idereen gewend die het waagt kritiek op Israel te leveren.

Allemaal anti-semieten.

Harry is weer eens bezig met de standaard afleidingsmanouvres.
uit de hasbara handleiding.

#5.1 L.Brusselman - Reactie op #5

Niet meer ingaan op die afleidingsmanoeuvres.

#6 Harry

@Ernest

Grass heeft het toch over de dreiging van een atoomaanval?

En volgens mij zei onlangs Hejazi, lid van de Iraanse generale staf dat een preëmptieve aanval niet uit te sluiten is. Ik denk dat die Iraniërs dan doelen op de de Golfstaten, Saoedi-Arabië, Israel o.i.d.

Ik heb niet zo veel op met die Israeliërs, maar ik kan me zo voorstellen dat ze denken dat als de overmacht aan Arabieren een keertje doorzet (is nog niet gelukt) dan drukken wij lekker op de knop onder het motto Wij niks, maar jullie ook niks.
Ik kan mij dat voorstellen. En dan gaan de leiders van Iran daar nog even lekker moeilijk over doen. Ik zou in zo’n situatie lekker mijn mond dicht houden. Als ik niks doe, doet de ander ook niks.

En ja Ahmadinejad, ontkent hij niet de holocaust? Dat is toch ook raar?

#6.1 Ernest - Reactie op #6

Ik kan je niet goed volgen. Je bedoelt dat een Iraniër een preventieve aanval niet uitsluit? Nee, natuurlijk niet, als hij slim is houdt hij daar rekening mee.
Het “recht op” preventieve aanval maakt voor de wapenkeuze niet uit. Hitler nam dat recht in 1939, 1940 en 1941, net als Bush in 2003.
Er schijnen kernwapens te bestaan die niet meteen 200 km2 onleefbaar maken, en zoiets zal Israel misschien wel willen gebruiken als sommige doelen moeilijk op een andere manier te vernietigen zijn. Het belt dan eerst op om er zeker van te zijn dat het personeel tijdig de benen heeft kunnen nemen, net als het leger deed in Gaza en Libanon. In principe zin Israeliers hele menslievende mensen. Saoedi-Arabië is al decennialang een hele grote financier van antisemitische onzin (en terrorisme) in de hele wereld, en blijft maar gesteund worden door de USA en Israel. Dus Ahmadinejads antisemitisme of holocaustontkenning zal niet echt doorslaggevend zijn.
Arabieren zijn geen perzen.

#6.2 Harry - Reactie op #6.1

Hejazi sprak zich duidelijk uit over een preëmptieve aanval van Iran. Over het doel of doelen sprak hij zich niet uit. Ik geloof zelf niet dat Iran die stap zal ondernemen.
Ik denk ook dat Ahmedinejads mening niet echt doorslaggevend zijn, en inderdaad, Perzen zijn geen Arabieren.

Het is op het moment een keihard potje politieke blufpoker wat daar gespeeld wordt. Mensen als Grass en Harm krijgen daar slappe knieën van.
Dat Grass ze al veel eerder had, weten we sinds 2006.

#6.3 Harm - Reactie op #6.2

O, dat is een leuke.
Moet mijn mannelijke ego zich nou aangesproken voelen?

Het is toch te hopen dat ze in de internationale politiek dat soort kinderachtigheden achter zich gelaten hebben.

Je komt toch wel vreemde vogels tegen op dit blog.

#6.4 Harm - Reactie op #6

“Ik zou in zo’n situatie lekker mijn mond dicht houden. Als ik niks doe, doet de ander ook niks.”

a) jou kan het niks schelen of de Palestijnen verrekken
b) je hoeft geen stemmen op je te verenigen.

Ahmedinejad zegt ook alleen maar wat zijn kiezers willen horen.

#7 Likoed Nederland

Merkwaardig dat als het om Israel gaat, men zich hier geroepen voelt om het fascistische Iraanse regime te verdedigen, dat de eigen burgers afknalt in de straten, dat homos’s ophangt en overspelige vrouwen stenigt.

Bijvoorbeeld door te ontkennen dat de ayatollahs Israel willen vernietigen. Hoe vaak dat ook is uitgesproken:
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Buitenland/329873/Iran-We-kunnen-Israel-in-negen-minuten-vernietigen.htm

#7.1 L.Brusselman - Reactie op #7

Je uit weer valse beschuldigingen,niemand in dit draadje verdedigt het Iraanse regime.
Voortaan eerst de reacties lezen voor je je propaganda plaatst

#7.2 Harm - Reactie op #7

He leuk, onze [edit: biep] komt ook weer even een hasbaraatje plaatsen.

#8 Karl Kraut

Er is nu ook een Iraanse reactie op het z.g. ‘gedicht’ van Günther Grass:

Auch der Iran stellte die Zusammenarbeit mit dem umstrittenen Dichter ein: “Nun gut, auch wir wollen Israel auslöschen”, so Mahmud Ahmadinedschad, “aber schnell und relativ schmerzlos. Die Juden vorher mit endlosen Pfuschgedichten zu quälen, das ist grausam und barbarisch.”

Inmiddels heeft Grass omdat hij niet naar Israël mag vliegen alweer een nieuw z.g. ‘gedicht’ geschreven:

Schon einmal / durften Menschen / nicht nach Israel fliegen / sondern / mußten den Zug nehmen / Wohl dem / der da zu Hause bleiben darf / Ich verstecke mich / auf meinem Dachboden

http://www.titanic-magazin.de/newsticker.html

#8.1 Harry - Reactie op #8

LOL!!!

#8.2 Harm - Reactie op #8.1

(zit aangeschoten achter de bar
een keihard potje politieke blufpoker te spelen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*