Groene stroom die Rijk inkoopt is ‘sjoemelstroom’ (maar dat wisten we al)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Volkskrant meldt vandaag dat de rijksoverheid haar stroomverbruik komend jaar voornamelijk ‘vergroent’ met de aankoop van goedkope certificaten uit Noorwegen die geen enkel effect hebben op de totale productie van groene stroom.

De groene stroom die het Rijk eind vorige maand heeft ingekocht, leidt echter amper tot reductie van CO2. De vooral Noorse certificaten zijn wettelijk toegestaan, maar worden alom gezien als ‘sjoemelstroom’. Ze zijn omstreden omdat er geen watt extra duurzame energie voor wordt opgewekt.

Ambtenaren, gebouwen en apparaten van het Rijk verbruiken jaarlijks één terawattuur elektriciteit: een miljard kilowattuur (kWh), evenveel als 300 duizend huishoudens. Vergelijkbare grote verbruikers zoals de Nederlandse Spoorwegen en KPN hebben de afgelopen jaren wel gekozen voor hernieuwbare energie uit Nederland.

Helaas verwijst de redactie van De Volkskrant niet naar mijn eerdere uitzoekwerk voor Sargasso.

Open artikel

Reacties (14)

#1 roland

Welke list gaat Samson verzinnen om onder zijn eerdere uitspraken over deze sjoemelstroom uit te komen?

#2 Kalief

Dus in plaats van de sticker ‘deze tram rijdt op groene stroom’ zou er moeten komen te staan ‘deze boemel rijdt op sjoemel’.

#3 Niet JeZus

Do as I say, not as I do.

#4 majava

Heel triest dit, maar het was te verwachten. Als partijen die primair met geld verdienen (de energieverwekkers), of efficiëntie (overheid) bezig zijn, warm lopen voor groene toestanden, dan is het dat meestal niet en staat ‘groen’ gewoon voor een verdienmodel. Jammer, want die waterkracht-energie is toch echt groene energie. Dubbel jammer want rechts kan nu kraaien dat groene energie een illusie is, terwijl het juist de pakken met stropdassen zijn die deze constructies met certificatenhandel hebben zitten bedenken.

#5 Anton

@4: Zo is dat, het zijn de groen-links wereldverbeteraars die zich volledig onbaatzuchtig inzetten voor een groene toekomst.

http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2013/12/Ook-GroenLinks-gedeputeerde-liet-zich-betalen-door-bedrijf-1429855W/

#6 eli

Zullen we met zijn allen brieven gaan schrijven aan Noorse stroomverbruikers dat zij eens hun eigen groene stroom moeten gaan kopen, in plaats van de groenheid van hun waterkrachtstroom te laten verkopen aan de zuiderburen?

#7 roland

@5: GroenLinks met een dubbelzinnige “betreurenswaardig dat dit naar buiten komt nu Moens is overleden”.
Had het nu beter onder de pet kunnen blijven?http://noordholland.groenlinks.nl/node/105266

#8 Krispijn Beek

@4: Groene stroom is geen illusie en waterkracht is zeker groen, punt is een andere. Er zijn Europese afspraken om dubbeltelling van groene te voorkomen. Buitenlandse GvO’s zijn dus een prima alternatief voor in Nederland opgewekte stroom, mits het exporterende land deze niet zelf mee telt in de rapportage aan de EU in het kader van de EU duurzame energie richtlijn. Noorwegen is geen lid van de EU en houdt zich ook niet aan deze afspraak. Dat betekent dat de groene stroom dubbel wordt gemeld.

Hele simpele oplossing voor in je aanbesteding opnemen dat gebruik van buitenlandse buitenlandse GvO’s enkel toegestaan is als het exporterende land deze niet mee telt in de rapportage aan de EU in het kader van de EU duurzame energie richtlijn.

De NS – een grootverbruiker met een vergelijkbare behoefte als de Rijksoverheid – geeft het goede voorbeeld; zij heeft een tender uitgeschreven waarin energiebedrijven uitgenodigd worden groene stroom te gaan leveren die werkelijk nieuw is. Dat kan niet in 1 keer, daarvoor is er domweg te weinig groene stroom beschikbaar. Maar juist door te eisen dat de leverancier alleen mag gaan leveren als ze ook echt garanderen dat het om nieuw gerealiseerde capaciteit gaat geef je een enorme impuls aan de markt. De NS geeft de geinteresseerde partijen daar de tijd voor en bouwt daarmee de garantie in dat het ook daadwerkelijk om nieuwe groene stroom gaat:
http://www.groenestroomjagraag.nl/node/overheid-koopt-zelf-alleen-sjoemelstroom-werkt-eigen-beleid-tegen

@5 @7 is groenlinks toch niet zo wereldvreemd als je dacht, deze meneer paste prima in de cultuur waar ook de VVD aan meedeed:
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/07/veroordeelde-hooijmaijers-werd-gevraagd-uit-vvd-te-treden/

PS duurzaam inkopen is ingevoerd door een kabinet met CDA en PvdA.

#9 Hans Verbeek

Overigens zorgt het elektriciteitsverbruik in Nederland voor maar 1/4e van de totale CO2-uitstoot. Driekwart van de CO2-uitstoot komt van verwarming en transport. In verwarming en transport is dan ook de meeste winst te behalen.

#11 eli

@8 Heb je een bron bij die Noorse dubbeltellingen?
Volgende deze bron (pdf) doet Noorwegen sinds begin 2012 mee met de duurzaamheidsrichtlijn en worden de dubbeltellingen vanaf 2013 opgeheven.

#12 roland

@10: Gebakken lucht die zogenaamde “doorbraak”
Het heet dat “mogelijkheden om het zogeheten plasma aan te sturen zijn nu significant toegenomen.”
Hoe (on)bruikbaar die betere aansturing is, blijft onvermeld.

#13 AltJohan

@roland: Inderdaad. Kernfusie is veel, veel te moeilijk. Ik zou mijn geld inzetten op LFTR.

http://www.youtube.com/watch?v=P9M__yYbsZ4

#14 Krispijn Beek

@9 de CO2 footprint van elektriciteitsverbruik is simpel te verlagen. Dus ook al is het relatief maar een klein deel, dan nog moet je ´t naar mijn mening gewoon doen.

@11: da’s dan tegenwoordig aangepast. Ben ik ingehaald door de stand van zaken.

Blijven voor mij nog steeds een kritiekpunten open staan t.a.v. de inkoop van groene stroom uit Noorwegen. De Tweede Kamer, o.a. de VVD fractie, maakte zich druk om de jokkebrokken campagne van NLE. De VVD noemde het systeem voor groene stroom toen zelfs ‘hypocriet’:
http://nos.nl/artikel/506596-kamer-is-groene-stroom-groen.html
Als dat zo is is de overheid net zo h

Verder stelt de overheid indirect strengere eisen aan haar leveranciers via de CO2 prestatieladder (zie pagina 70 en 71 van het handboek CO2 prestatieladder, te downloaden via http://www.skao.nl ). In de Klimaatagenda van I&M staat op pagina 34 dat het Kabinet:

De eigen klimaatprestaties van de Rijksoverheid verbeteren
met behulp van de CO2-prestatieladder

http://www.rijksoverheid.nl/regering/documenten-en-publicaties/rapporten/2013/10/04/klimaatagenda-weerbaar-welvarend-en-groen.html

Ik snap dan ook niet waarom de overheid de criteria uit de CO2 prestatieladder niet inzet om daadwerkelijke CO2 reductie van haar elektriciteitsverbruik te bewerkstelligen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*