Greta Thurnberg genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Greta Thurnberg, de 16 jarige scholiere die vorig jaar de aanzet gaf tot de inmiddels wereldwijde beweging van klimaatstakers, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Op de vraag van New Scientist wat het over de toestand in de wereld zegt dat er scholieren nodig zijn om klimaatverandering weer bovenaan de agenda te krijgen in de media en politiek antwoord ze:

It’s very sad. I think everyone must realise that we have failed in many ways. But there is still time to fix it if we all try to do the impossible. It can and must be done.

Open artikel

Reacties (13)

#1 Raymond Horstman

Niets tegen Greta en de vele andere winnaars maar volgens mij kan deze prijs beter postuum worden toegekend. Dan heb je er ook geen last van in je verdere loopbaan. Het kind is veel te jong om nu al met zo’n megaprijs te worden opgezadeld. Laten we afspreken dat je minsten 65 jaar of ouder moet zijn om er voor in aanmerking te komen.

#2 anonymus

Wat #1 zegt.

En als ze hem krijgt wordt de wereld over 20 jaar geregeerd door autisten. Rolmodel en zo. Is dat wat we willen? Hoe zeer haar doel mij ook sympathiek is, haar oogkleppenfocus beangstigt mij.

#3 Joost

@2: Seriously? Zelden zo’n idioot hellend-vlakargument gehoord

#4 analist

@2: liever autisten dan de narcisten en psychopaten die we nu hebben

#5 Co Stuifbergen

Tegenwoordig wordt de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt met het doel aandacht te vragen voor een goed doel.
De persoon die hem ontvangt is eigenlijk minder belangrijk.

@1: Helaas zegt het reglement dat de prijs niet postuum toegekend worden mag.

#6 Raymond Horstman

@5: Dat weet ik. Maar misschien zou het helpen als we de prijs uitreiken na het pensioen van de betrokken persoon.

#7 anonymus

@3: seriously
@4: dat punt heb je, overigens weten we niet wat effect van regerende autisten is.

Overigens denk ik dat elke regeringsleider met een heftige psychische stoornis ongeschikt voor de job is. Daarbij kun je argumenteren dat het narcisme van Trump een vorm van autisme is. Ik acht de kans op een actieve autistische regeringsleider niet groot (uit de aard der zaak) maar zeker niet uitgesloten.

#8 analist

overigens weten we niet wat effect van regerende autisten is.

I am willing the take the risk.

Daarbij kun je argumenteren dat het narcisme van Trump een vorm van autisme is.

Hmm.. hoezo? “Autisme” is geen containerbegrip voor niet-sociaal gedrag, het is een nauwgedefinieerde neurologische conditie.

#9 zilverdael

@anonymus je begrijpt de ballen van autisme en het zou je sieren als je dit soort mythen niet helpt versterken. Het grootste probleem dat een autistische leider (of willekeurig welke autist eigenlijk, ongeacht wat ie nu eigenlijk probeert te bereiken) zou hebben is om met dit soort gezever om te gaan en constant gedwongen te worden neurotypisch te doen omdat figuren zoals jij weigeren hem serieus te nemen als ie lekker autistisch zichzelf is, ongeacht hoe goed ze verhaal is.

Liever hebben jullie dan een “normale” politieke gladjakker die je even gezellig een poot uitdraait met leuke praatjes, want hij glimlacht altijd zo leuk en daar zou je nu toch echt een biertje mee kunnen drinken in de kroeg.

En als laatste, autisten als leiders zou eigenlijk ontiegelijk goed idee zijn. Die zijn tenminste eerlijk en doen wat ze zeggen. En als ze iets niet snappen dan vertrouwen ze op de expert. I.p.v. sommige van de huidige collectie droeftoeters die vrolijk over alles willen liegen als ze er zelf maar beter van worden en het beter denken te weten dan de gehele wetenschappelijke gemeenschap….

#10 Jumbo

Reeds jaar en dag worden baby’s dan wel kinderen (en afbeeldingen) gebruikt door met name “goede doelen”…. De zielige beelden druipen reeds decennia lang, en onveranderd, van mijn beeldbuis af. En het fenomeen, is kennelijk ontdekt dan wel uitgebreid, met jongeren. Jongeren die wel een duidelijk standpunt hebben, wellicht ook goede ideeën, maar beslist niet beschikken over “wijsheid” in of over deze complexe wereld.

Zo werd ook de (pakistaanse) Malala Yousafzai in het zadel gehesen, en zeker toen zij een aanslag op haar jeugdige leven ternauwernood wist te overleven. Een Nobelprijs viel haar ten deel… Maar zij sprak als een volwassen taalgebruiker, woorden en situaties die zij normaal en gezien haar leeftijd niet uit “eigen wijsheid” zou kennen.

Als ik ook Greta Thurnberg hoor bekruipt mij hetzelfde gevoel. Alsof de hele mieterse boel gesoufleerd wordt: door kinderen op deze wijze voor doelen van volwassenen inzetten.

We zien het niet alleen voor goede doelen maar ook de politiek en ook relegie maakt op alle manieren gebruik van indoctrinatie, vanaf zeer jeugdige leeftijd dankbaar gebruik. Daar hebben we ook voorbeelden van: zie de recente klimaat discussies en klimaat marsen. En dat zou geen politiek doel hebben?

Er is nu eenmaal levenswijsheid en parate (complexe) kennis voor nodig om tot bepaalde en eigen inzichten te komen die zouden kunnen leiden tot een uitreiking van een Nobel prijs. Jonge kinderen kunnen buitengewoon slim of intelligent zijn, daar is niks is mee. Maar kinderen misbruiken, mogelijk en makkelijk indoctrineren, door het voor doelen van volwassen en deze voor hun, o.a. ook ideologische, karretje te spannen, daar is alles mis mee.

#11 Jumbo

Welnu, Iki dus niet de enige die de inhoud van mijn voorgaande artikel opvalt!

Beelden! GroenLinks politiseert kinderen als stemkanonnen en wrijft schuldgevoel in!
https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/03/beelden-groenlinks-politiseert-kinderen-als-stemkanonnen-en-wrijft-schuldgevoel-in/

#12 JANC

@11: De Dagelijkse Standaard. Een neonazisite. Nou, je bakt ze goed bruin!

#13 Jumbo

Over DDS, het gaat er niet om wie het zegt, maar wat er gezegd wordt.
Overigens: ook D66 presteert niet slecht voor wat betreft gebruik dan wel misbruik van kinderen…..

– Nou, U bakt ze goed bruin qua objectiviteit…….
Ik vraag mij dan ook in deze: Heeft U wel gelezen waar het inhoudelijk over gaat……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*