Fotoserie geeft ontnuchterend inkijkje front Oekraïne

Fotograaf Max Avdeev ging ‘embedded’ bij de pro-Russische separatisten tijdens hun verovering van Debaltseve in Oost-Oekraïne (oblast: Donetsk). De fotoserie geeft een inkijkje in de morsige realiteit van de oorlog. Volgens Buzzfeed hebben ze de stad zowat onder de voet gelopen.

Oekraïense troepen zouden zich op dit moment terugtrekken uit Debaltseve, al gaat de strijd volgens de Oekraïense regering gewoon door.

Vraag die een en ander oproept is dan wel hoe het zit met het staakt-het-vuren dat afgelopen zondag is ingegaan.

Open waanlink

 1. 1

  hoe het zit met het staakt-het-vuren dat afgelopen zondag is ingegaan.

  Op papier is het een prima overeenkomst die goed wordt nageleefd..

 2. 5

  @3: Hij heeft een punt. “Pro-Russische separatisten” is een onjuiste benaming, aangezien het vooral gaat om Russische troepen. Het is een frame dat wordt gebruikt om de oorlog daar legitimiteit te geven.

 3. 7

  Er staat volgens mij een foutje in het bericht. Het zijn Oekraïense en niet Russische troepen die zich terugtrekken uit Debaltseve.
  En wat ik nergens meer hoor is dat er vorige week over Debaltseve geen akkoord gesloten kon worden in Minsk, deze gevechten zijn volgens de berichten toen buiten de wapenstilstand gehouden.

 4. 8

  “Pro-Russische separatisten” is een onjuiste benaming, aangezien het vooral gaat om Russische troepen.

  @5 Volgens de Chicago Council on Global Affairs is dat niet wat Oekraïense regeringsfunctionarissen daarover zeggen:

  Ukrainian sources said that the total number of Russian troups and separatist fighters in the Donbas came to 36,000, as opposed to 34,000 Ukrainian troops along the line of contact. They believed that Russian forces made up 8500 to 10,000 of the 36,000 and included eight to ten airborne and mechanized battalion tactical groups, with each battalion tactical group comprising 600 to 800 officers and soldiers. One unofficial interlocutor put the number of Russian troops at 5000 to 6000.

  (The number of Russian troops and the presence/absence of organized Russian army units in the Donbas was the biggest difference between the NATO and Ukrainian briefings.)

  When one subtracts the number of Russian soldiers from the 6,000 figure, Ukrainian sources believe that the majority of the rest are Ukrainian citizens. The others include Chechen and Cossack fighters from Russia. One interlocutor said that approximately 2000 of the 36,000 are operating in “rogue” units that are not under Russian, Donetsk People’s Republic” or “Luhansk People’s Republic” command. (CCGA, Ukraine Report, February 2015, p.12)

  En voor het geval je je het afvraagt: uit appendix 4 blijkt dat de NAVO op het standpunt staat dat er afgezien van 250-1000 Russische inlichtingenofficieren en een hoop wapenmaterieel géén Russische soldaten in de Oekraïne gelegerd zijn.

  Verder heeft @gbh er een handje van lukraak ieder die zijn perspectief niet deelt verdacht te maken met kreten als ‘Poetins Loverboy‘ en ‘Kremlinpropagandist’. Valt me nog mee dat hij niet begint over ‘Russische babykillers’.

 5. 11

  @8, @9: de nuance is terecht, maar alleen als het om Russische troepen gaat. Wat we nog niet hebben vast kunnen stellen is hoeveel vrijwilligers met Russisch paspoort er vallen onder het totaal aan “Pro-Russische separatisten”.

 6. 12

  @7: “Debaltseve geen akkoord gesloten kon worden in Minsk, deze gevechten zijn volgens de berichten toen buiten de wapenstilstand gehouden.”

  Op papier was de wapenstilstand alomvattend, dus inclusief Debaltseve. Alleen Poetin gaf er een andere interpretatie aan (en heeft de wapenstilstandsdatum nog een paar dagen gerekt, omdat hij verwachtte dat de Russen Debaltseve voor zondag nog zouden innemen).

  Er is dus sprake van schending van de wapenstilstand. Maar laten we niet doen alsof dat onverwacht is. Van de bepaling dat Oekraïne weer controle krijgt over de grens met Rusland, kan immers uiteindelijk ook nooit iets komen. Dat zal niet mogen gebeuren, dus zal de “Minsk II” overeenkomst hoe dan ook op een gegeven moment bij het vuil moeten.

 7. 13

  @8:

  Verder heeft @gbh er een handje van lukraak ieder die zijn perspectief niet deelt verdacht te maken met kreten als ‘Poetins Loverboy‘ en ‘Kremlinpropagandist’.

  Dat doe ik niet lukraak bij ieder en dat heeft niets te maken met het delen van mijn perspectief Prediker. Alleen bij een zeer select klein groepje van Putin trollen die daar kennelijk veel plezier in hebben gebruik ik deze woorden. Jij bent degene die zit verdacht te maken.

  Minstens 90% van de huurlingen/soldaten die tegen de Oekraïne vechten komen uit Rusland, als je vol houd dat dit pro-Russische separatisten zijn kan je net zo goed Blackwater separatisten noemen.

  Het Westen heeft er belang bij om mee te gaan in het Kremlin frame van separatisten, als ze dat niet doen moeten ze namelijk erkennen wat het is: een Russische invasie, een Russische oorlog tegen de Oekraïne.

 8. 14

  Alleen bij een zeer select klein groepje van Putin trollen…

  Maak je me nu uit voor Poetintrol? Want anders slaat het nergens op dat je me uitmaakt voor ‘Kremlinpropagandist’ (#2)

  En dan is er nog Bolke, die er gewoon een Realpolitik perspectief op nahoudt, en het belangrijk vindt de tegenstander te begrijpen en niet vanuit Europese arrogantie te onderschatten.

  Mooie cirkelredenering dus, dit: ik maak enkel Poetintrollen uit voor ‘Poetins Loverboy’ en ‘Kremlinpropagandist’; dus als ik iemand uitmaak voor ‘Poetins Loverboy’ of ‘Kremlinpropagandist’ dan zal het wel een ‘Poetintrol’ zijn.

  Heb je nou zelf niet door dat je hier gewoon een nieuw scheldwoord ad hominem opvoert om de eerdere te rechtvaardigen?

  Ik vind dat een behoorlijk kwalijke manier van discussiëren. Niet op de inhoud, maar op de man. Het is gewoon een variant op Sasha die jan-en-alleman uitmaakt voor hasbara-trol en zionistische apologeet als iemand niet meezingt in het koor van het Israëlbashen.

  Heb ik een broertjedood aan, dat soort ‘argumentatie’-technieken.

 9. 15

  @14: Ik maak jou nergens uit voor Putintrol, dat ben jij niet, maar separatisten is Putin propaganda.

  Wat jij realpolitiek noemt is niets meer dan “hij doet het ook” waarbij elk perspectief mank gaat en de redenatie geheel en alleen in het belang staat van Putin, zo kan je elke crimineel wel rechtlullen.

  Jij bent wel erg selectief met je ad hominem en een behoorlijk kwalijke manier van discussiëren, daarbij zo lief ben jij zelf ook niet.

 10. 16

  @15 Proberen de zaken eens vanuit het perspectief van de tegenstander te zien is wat anders dan zaken “rechtlullen” of dictators toejuichen.

  Als je wilt begrijpen waarom Poetin en het Kremlin handelen zoals ze handelen, en in wilt kunnen schatten hoe ver ze daarin kunnen gaan, dan is het wel noodzakelijk je in je tegenstander te verplaatsen. Je kunt wel heel hard roepen dat het gore boeven zijn, maar daar wordt een mens niets wijzer van.

  Ze roepen in Rusland trouwens ook over ons dat wíj gore boeven zijn, en dat Kiev nu geregeerd wordt door fascisten. Worden zij ook niet wijzer van. Van hen wil je dan dat ze zich in ons perspectief verplaatsen…

  Verder ben ik zeker geen lieverdje. Dus? Maakt dat jouw geblèr over ‘Poetintrollen’ ineens wél tot een baken van inzicht? Dacht het niet.

  Houd er dus liever mee op.

 11. 17

  @16:

  Proberen de zaken eens vanuit het perspectief van de tegenstander te zien is wat anders dan zaken “rechtlullen” of dictators toejuichen.

  Jaja, onder andere roepen dat alles wat er in de Oekraïne gebeurd de schuld is van het Westen wegens Westerse bemoeienis en daarbij volkomen negeren, ook als je daarop aangesproken wordt, dat Putin vrijwel elke extreem-rechtse partij en ook extreem-linkse partijen financiert is zeker de zaken zien vanuit het perspectief van de tegenstander, als je dat geloofd ben je echt naïef.

  Putin handelt zoals hij handelt omdat hij het Westen wilt ondermijnen, de EU wilt ondermijnen, de NAVO wilt ondermijnen, een fascistische heilstaat aka Euro-Azie wilt van Portugal tot aan Alaska.

  De Nationaal-Socialistische Nazi heilstaat begon ooit ook met een fusie tussen extreem-links en extreem-rechts, daar is Putin nu ook hier in Europa mee bezig.

  Als je aan realpolitiek wilt doen moet je de aspiraties van Putin vergelijken met die van Hitler en niet met de hier zo geliefde eeuwige zondebok de VS.

  Wake up.

 12. 18

  Highlights from military analyst Dmitry Tymchuk:

  1. Russian forces are attempting to advance in the direction of Artemivsk where Ukrainian forces retreated from Debaltseve.

  2. Despite the “ceasefire,” Russian forces are shelling Ukrainian positions near Donetsk including Pisky (adjacent to Donetsk Airport).

  3. Russia has delivered another trainload of ammunition to its forces, which is being unloaded right now in Ilovaisk, Ukraine.

  4. In Horlivka and Makiivka, Russian forces are deploying additional mobile anti-aircraft missile systems and are testing existing ones.

  5. Russia is sending additional military units in the direction of Shyrokyne (near Mariupol).

  German Die Linke delegation visits right-wing terrorists in Eastern Ukraine.

  Putin will target the Baltic next, Defence Secretary warns

  How Vladimir Putin is waging war on the West – and winning

 13. 20

  @19: Niks is nieuw onder de zon, Adolf deed ook landjes binnen vallen, annexeren en grenzen veranderen, alleen wat is jouw punt?

  Moet ik straks genocide en concentratie kampen ook maar prima vinden omdat dit volgens één of andere realpolitik expert niks nieuws onder de zon is?

  De Oekraïne heeft nogal wat krijgsgevangenen genomen van Russen die konden kiezen tussen de gevangenis of vechten in de Oekraïne. De DNR mobiliseert 100.000 man en Rusland geeft 100.000 gevangen “amnestie” kan iedereen weer hard separatisten roepen want is natuurlijk niet het officiele leger. (Russische bron)

  Zal vast wel een dictator zijn geweest die eerder ook zoiets heeft gedaan dus helemaal niets aan de hand, iedereen doorlopen…

  [img]http://s8.postimg.org/dcwturgxx/B_Mky_Pq_IYAAwv6_B.png[/img]

 14. 21

  @20: Je heb het stuk dus niet gelezen want dan had je geweten dat de taktiek van poetin uitgevonden is door Ronald Reagan, en dat de schrijver dus betoogt dat op je morele paard gaan zitten en foei roepen tegen poetin geen donder gaat helpen.

  Hybride oorlogsvoering is een WESTERSE uitvinding, verbeterd door Poetin en dat de schrijver dus zegt dat Poetin vind dat de veiligheidsbelangen van Rusland zwaarder wegen dan eender welke sanctie van foei roepende landen dan ook.

  Kort gezegd, foei roepende moraal ridders zoals jij dragen helemaal niks bij aan een eventuele oplossing van het conflict, ze verlengen het alleen maar.

  En voor de mensen die nog steeds niet snappen wat Poetin wil, die wil geen NAVO in Oekraine en is bereid daarvoor WO3 te ontketenen indien nodig, no if’s but’s or what’s.

 15. 23

  @21: Die apologie van jou voor Putin gaat zeker helpen.

  Hybride oorlogsvoering is een uitvinding van Stalin.

  Putin had natuurlijk geen enkele andere keuze dan annexeren en oorlog voeren, diplomatie bestaat bij jou kennelijk niet, daarbij wilde de Oekraïne niet eens lid worden van de NAVO maar non-block nation blijven.

  Elke vergelijking met Reagan gaat mank, de koude oorlog was al lang voorbij, de NAVO was geen bedreiging, jij hebt zelf ook aangegeven dat er weinig van de NAVO over is. Putin had bij een andere Russische koers zelf ook lid kunnen worden van die NAVO. Transnitie werd ingenomen zelfs voordat er sprake was van de uitbreiding van de NAVO naar het Oosten en Rusland heeft getekend voor veiligheidsgaranties aan de Oekraïne, dat elk land in Oost-Europa zelf mocht weten hoe deze zijn eigen veiligheid garandeerde en meer.

  Putin is met hele andere dingen bezig en ik maak zelf wel uit op welk moreel paard ik zit.

 16. 25

  @24: Tuurlijk joh, iedereen die geen apologie voor Putin bedrijft wilt natuurlijk oorlog met Rusland. Gewoon de witte vlag buiten hangen en zo niet dan wil je oorlog.

  Rusland is degene die een oorlog is begonnen tegen Moldavië, Tsjetsjenië, Georgië, Azerbeidzjan, Oekraïne en het Westen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren