Femen blijkt sekte, geleid door… een man. UPDATE: Inna Shevchenko reageert

UPDATE 6/9/2013, 12.35: Inna Shevchenko, lid van Femen, reageert in The Guardian.

Documentairemaakster Kitty Green licht de sluier op van de binnenste kring van Femen. Volgens haar documentaire wordt de beweging geleid door Victor Svyatski, die de vrouwen één voor één heeft geselecteerd… op hun uiterlijk. Ze kwam pas achter de rol van Svyatski na een jaar lang met vier vrouwen in een appartement in Kiev verbleven te hebben.

Green vertelt dat Svyatski de vrouwen in zijn binnenste cirkel uitscheldt voor “teven” en vernedert. Geconfronteerd met de vraag of hij niet een interne spanning ziet in een feministische beweging die geleid wordt door een patriarch, antwoordt Svyatski:

“These girls are weak,” he says in the film. “They don’t have the strength of character. They don’t even have the desire to be strong. Instead, they show submissiveness, spinelessness, lack of punctuality, and many other factors which prevent them from becoming political activists. These are qualities which it was essential to teach them.”

En op de vraag of hij Femen gestart is om vrouwen te versieren, antwoord hij: “Ja, misschien ergens in mijn diepe onderbewustzijn.”

Eén van de activistes beschrijft hun relatie met Svyatski in termen van het ‘Stockholm Syndroom’:

“We are psychologically dependent on him and even if we know and understand that we could do this by ourselves without his help, it’s psychological dependence,” she says.

Kitty Green, Ukraine is not a Brothel, 2013.

 

Open waanlink

 1. 1

  Dit soort groepen ontstaat altijd rond een sterke man. Dat die sterke man in dit geval letterlijk een man is, is misschien verrassend, maar Femen om die reden diskwalificeren is sexistisch. Femen legt de vinger op de zere plek, op heel veel plekken waar de OPZIJ nog niet in de schappen ligt, en vrouwenstudies nog geen universitaire leerstoel bezet.

 2. 3

  In plaats van het onthullen van de persoon achter de schermen lees ik hier vooral een mystificatie van die man in. Zij er ook feiten waaruit blijkt dat die man de oprichter etc. is, of moeten we daar de film voor zien?

 3. 4

  Volgens haar documentaire wordt de beweging geleid door Victor Svyatski, die de vrouwen één voor één heeft geselecteerd… op hun uiterlijk.

  Ja duh. De effectiviteit van hun manier van actievoeren hangt daar toch wel van af. In ander nieuws: onderzoek wijst uit stotteraars geen carriere maken in de politiek.

 4. 7

  “These girls are weak,” he says in the film. “They don’t have the strength of character. They don’t even have the desire to be strong. Instead, they show submissiveness, spinelessness, lack of punctuality, and many other factors which prevent them from becoming political activists. These are qualities which it was essential to teach them.”

  Een seksist die heel wat meer vrouwen krijgt dan de man met een feministisch wereldbeeld, typisch.

 5. 13

  @7: “Een seksist die heel wat meer vrouwen krijgt dan de man met een feministisch wereldbeeld, typisch.”

  Waar baseer je dat op?

  Verder over het nieuws: balen zeg, FEMEN valt hiermee echt door de mand. Hef het maar op denk ik dan. Niet omdat het door een man geleid wordt (ook wel jammer natuurlijk), maar door zo’n creep. Ik verwacht ook dat we over niet al te lange tijd de eerst beschuldigingen van seksueel misbruik zullen vernemen, het is volgens mij echt een enge vent.

 6. 16

  Vrouwen in een kwetsbare positie zijn natuurlijk altijd VOER voor de Leeuwen. Ik vind eigenlijk dat deze man aangklaagd en gedaagd moet worden in een rechtszaak met als aanklacht “Tegen de Menselijkheid”.

  Je zou het kunnen zien als een vorm van VROUWEN-mis-HANDEL.

 7. 18

  Wie financierde die film eigenlijk, in het kader van follow the money?

  Oeh, ik zie dat er reacties verwijderd zijn. Was dat door Steeph omdat hij het niet eens was met de inhoud, was het door Eva omdat de reacties tegen haar ideologie waren, was het door Joost omdat zijn koelkast leeg was? We zullen het nooit weten, uiteraard hebben de huisregels er niets mee te maken, de redactie kent die niet eens.

  Censuur zonder verantwoording. En maar bloggen over Poetin, de NSA en wobbers. Luie hypocrieten.

 8. 19

  @18: Het was maar wat gezeur van iemand over minnetjes die hij had gescoord. Qua huisregels zal het wel vallen onder “Flames en off-topic geruzie”. Op zich dan ook helemaal niet erg dat het weg wordt gehaald. Maar het zou wel transparanter zijn om de reden erbij te zetten.

 9. 20

  @19
  De Sargasso-redactie verwijdert reacties op getrol maar laat de aanstichter met rust, dat is een beloning op slecht gedrag.
  Ze verwijderen of editen reacties zonder de reageerder in te lichten of hem in de gelegenheid te stellen de reactie aan te passen.
  Ze verwijderen reacties waar ze het inhoudelijk mee oneens zijn.
  De redactie houdt zich niet aan de eigen huisregels.

  Met transparantie heeft dat niets van doen. Het gaat om geloofwaardigheid en fatsoen.

  Jij zegt dat het hier maar ging over off topic gezeur. Hoe weet je dat? De tekst is immers niet meer te zien. Trouwens, de meeste reacties op Sargasso zijn off topic en blijven toch staan. Behalve als het een redactielid niet zint. Daarom noem ik ze hypocriet.

 10. 21

  @16: Waarom? Zolang de man geen dwang heeft gebruikt is er toch niks aan de hand? Er zijn genoeg mannen die zich vrijwillig laten “mishandelen” (lees: dienst doen als portemonnee, zaaddonor of emotionele boksbal) door een vrouw. Verreweg de meeste relaties tussen man en vrouw zijn asymmetrisch, dat is een beetje ons verhaal.

 11. 22

  @20:

  Jij zegt dat het hier maar ging over off topic gezeur. Hoe weet je dat? De tekst is immers niet meer te zien.

  Ik weet dat omdat de helft van de verwijderde reacties van mij was en ik weet nog ongeveer wat ik schreef ;-)

  Trouwens, de meeste reacties op Sargasso zijn off topic en blijven toch staan. Behalve als het een redactielid niet zint. Daarom noem ik ze hypocriet.

  Eens. Het is hier maar net hoe de wind waait.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren