Er is nog steeds een ideologisch conflict en dat is niet het links-rechts conflict

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (3)

#1 cerridwen

Wat een onzin. Voor zover er af en toe al sprake is van debat tussen een voorzichtige en een proactieve kant, dan vindt dat niet plaats tussen twee consistente partijen. Waar twee partijen zijn, zal altijd een polariteit zijn die je kunt samenvatten met ‘links’ tegen ‘rechts’. Komen er meer partijen, dan kan je eindeloos veel assen toevoegen, tot het een chaos is. Blijkt het toch weer neer te komen op ‘voor’ of ’tegen’.

#1.1 Michel - Reactie op #1

Het onderscheid tussen links en rechts is anders nog steeds bijzonder actueel en accuraat. Vrijwel dagelijks lees ik analyses waarin partijen als radicaal links, links, midden, etc worden weggezet. Ook partijen die beweren dat dat oude politiek is – de aanhangers van het “radicale midden” doen er even hard aan mee. Immers: midden van wat?

Natuurlijk heeft elke partij een mix van soms wat meer linkse en soms wat meer rechtse agenda punten, maar dat doet niet af aan de relevantie van de schaal.

#2 looxcie

“These will be the new right and left – or, rather, down and up. One group will be grounded in the earth, while the other looks toward the heavens.”

Volkomen verkeerde conclusie. Er is inderdaad geen links of rechts. Er is wel boven en onder. Met dit verschil, dat het geld van onderen naar boven vloeit en dat wat voor ‘links’ staat, de onstopbare stroom tegen willen houden en de welvaart liever eerlijk verdeeld zien worden. En wat voor rechts staat, de stroom van geld mee helpen omhoog laten stromen (omdat ze zo hard werken en ‘hun’ geld niet willen ‘verdelen’ onder de armen), maar dat ‘hun’ geld even hard wordt afgenomen door de elite bovenaan en dat rechts dat niet in de gaten heeft, totdat het te laat is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*