1. 1

  It was 34°F (1°C) in Gage while just 100 miles to the southeast in Altus it was 82°F (28°C).

  Hoewel ik de strekking van het artikel welwillend wil begrijpen heb ik toch wat kanttekeningen bij dit bericht.

  1) Het gaat over een afstand van bijna 200 km (100 mijl!!)
  2) Van waar ik woon komen dit soort temperatuurverschillen van zuid naar noord over zo een afstand regelmatig voor, zeker als het geen zomer is. Zeg maar winter, vroeg voor en laat najaar. Zoiets als nu
  3) wat zijn de hoogte verschillen tussen de verschillende plaatsen?
  4) Ik begrijp dat er weerrecords worden gebroken met kou en warmte aan beide zijden gelijkertijd. Maar hoe groot zijn de afwijkingen? Wat waren de vorige records en van wanneer?

  Om kort te gaan : ik snap dat er extreem weer is. En ik snap dat de extremen redelijk extreem dicht bij elkaar liggen. Maar het blijft een paniek verhaal over extremen zonder context en zonder klimatologische relevantie.

  Of mis ik nu een punt?

 2. 4

  @1:

  Volgens mij mis je het punt dat op dezelfde plaats de temperatuur binnen twee dagen veranderd van hitterecord naar kouderecord voor de dag van het jaar. Behoeft geen uitleg lijkt me dat zo’n event aardig uniek is.

  Amarillo, Texas saw its temperature slide from a record high of 89°F (31.7°C) on Monday afternoon (April 8th) to 37° (2.8°C) by 1 p.m. Tuesday. Some light snowfall may occur later in the day. If the temperature falls to 20°F (-6.7°C) or lower Wednesday morning (April 10th), which is possible, the city will tie or break its record low temperature for the date (set in 1951).

 3. 6

  “op 22 januari 1943 ’s morgens om 7.30 uur voor in Spearfish in South Dakota steeg de temperatuur in twee minuten tijd met 27°C, van -20°C naar +7° Celsius”

  Afgelopen winter werd in Omyakon een temperatuur gemeten van -71°C. Daarmee werd het kouderecord voor het Noordelijk Halfrond gebroken. Het oude record werd ook in Omyakon opgetekend: in 1933 werd er al eens -67,8°C. gemeten.

  Wordt het steeds warmer en kouder en droger en natter of lijkt dat maar zo omdat er veel meer gemeten wordt?

  De hoogste temperatuur ooit gemeten 57,7°C. werd vorig jaar door wetenschappers ongeldig verklaard. Het nieuwe record staat op naam van het Amerikaanse Death Valley met 56,7°C. (gemeten met de allerbeste apparatuur, die in 1913 beschikbaar was)

  Ben benieuwd wanneer dat record wordt gebroken, of ongeldig wordt verklaard ;-)

 4. 9

  @6: Oymyakon is geen officieel record, dus het oude blijft staan.

  Er is ook meer misdaad omdat er meer in de gaten gehouden wordt. En meer noorderlicht omdat er meer gefotografeerd wordt. Ook minder vis, omdat er meer vissers lopen te klagen. En vergeet vooral niet meer kans op een nieuwe ijstijd omdat er meer over sneeuw geschreven wordt.

  Lul niet.

 5. 14

  Er ligt nog altijd bovenmatig veel sneeuw op het Noordelijk Halfrond.
  [img]http://www4.picturepush.com/photo/a/12666467/480/blogposts/9april2013.jpg?v0[/img]

  Ook in vergelijking met vorig jaar april is het sneeuwdek veel uitgebreider. In Helsinki ligt nog 46 cm sneeuw
  In Moskou nog 37 cm
  Is dat grote sneeuwdek nog altijd en gevolg van het smeltrecord van zeeijs op de Noordpool van bijna 7 maanden geleden?

 6. 15

  @hier boven: waarom nou weer één stek uitkiezen? Helsinki -in dit geval eigenlijk Vantaa, de luchthaven, kreeg dit jaar uitzonderlijk veel sneeuw. Net als vorig jaar en net als vele andere plekken… in het zuiden van het land. Het noorden, daar waar je de kou en sneeuw verwacht, had in bijna alle maanden een hele normale sneeuwval en koude. Vaak zelfs te warm en benedengemiddelde sneeuwdiepte. Oorzaken zijn precies die, die ten grondslag liggen aan de bijzondere winter en de paar weken voorjaar in Nederland en andere delen van Europa. Als je normale media leest, dan had je dat kunnen weten, Hans.

  Het plaatje van de sneeuw in Hki Vantaa: http://cdn.fmi.fi/legacy-fmi-fi-content/products/snow-depth-observation-graphs/plot.php?station=301&lang=fi

  op de x-as de maanden te beginnen bij loka=lokakuu oftewel oktober 2012.

  En waarom deze keer niet naar de site van Rutgers Uni linken voor de NH sneeuw? Dat deed je wel n.a.v. december 2012, toen er een record hoeveelheid sneeuw lag. Nu is het slechts een 16e plaats voor de afgelopen maand maart. Klinkt al een stuk minder alarmistisch dan jouw verhaaltje…

 7. 16

  @15: ik wist niet dat Rutgers Global Snow Lab het maart-gemiddelde al had uitgerekend, maar dank voor de tip

  [img]http://climate.rutgers.edu/snowcover/png/monthlyanom/nhland03.png[/img]

  Maart 2013 vertoont een groter sneeuwdek dan het gemiddelde tussen 1971 en 2000.
  Bovenstaand plaatje laat een stijgende trend zien over de periode 1990-2013.

  Vandaag vrijdag 12 april is het sneeuwdek op Helsinki/Vantaa nog altijd 43 cm. In Rovaniemi ligt zelfs nog 70 cm.

  Ik vind het helemaal geen ramp dat er meer sneeuw ligt dan normaal. Ik voorspel ook niet hoeveel sneeuw er in het jaar 2100 zal liggen wat het IPCC wel probeert.
  Beetje raar om mij nu alarmist te noemen.

 8. 17

  @16: de voorspellingen van de ‘alarmisten’ zijn altijd geweest, dat de opwarming van de aarde voor extremere weersverschijnselen zou zorgen. Ik heb zelf nooit gehoord, dat de ‘ontkenners’ aan hebben gevoerd, dat extremer weer wijst op het stoppen van de opwarming. Vreemd dus, om nu extremer weer toch heel suggestief aan te voeren als een soort van aanwijzing, dat het met de opwarming wel mee valt.

 9. 19

  Bij dit soort gediscussieer vraag ik me altijd af waarom er zo weinig kennis is van de geschiedenis van onze aarde.
  Het klimaat veranderde altijd, lang voor wij olie en kolen gingen stoken.
  Waarom dat klimaat veranderde weten we niet, of tenminste nauwelijks, wat door gaat voor klimaatwetenschap is niet ouder dan een dertig tot veertig jaar.
  De zojuist overleden Thatcher wordt door velen, sommigen, gezien als de oorsprong van de CO2 hype.
  Deze iron lady wilde, dat zijn de beweringen, de Britten kerncentrales aanpraten, daarvoor was een doemscenario nodig.
  CO2 is een broeikasgas van niks, methaan is oneindig veel beter.
  Als de oceanen nog een beetje opwarmen verandert het ijsmethaan op de bodems van de oceanen in gas, en dan loopt de temperatuur echt op.
  De Azteken offerden hun kinderen toen het niet meer regende, wij offeren olie en kolen.
  De Azteken werden er niet door geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren