1. 5

  @4: klopt, Weerbarst, Duitsland kiest eieren voor zijn geld en zet in op Russisch gas.http://deepresource.wordpress.com/2014/04/09/germany-quietly-leaving-the-west/

  Nederlandse politici denken wel zonder Russisch gas te kunnen. We hebben immers genoeg schaliegas in de bodem.
  Een geslaagde misinformatie-campagne van Cuadrilla: het Nederlandse schaliegas kan niet de binnenlandse consumptie dekken, zal snel opraken en zal duurder zijn dan Russisch gas.

  Grappig dat jouw bijdragen aan de discussie minnetjes krijgen. Men wil dit niet horen.

 2. 6

  “The United States is moving in a direction we don’t want to see, taking sides with Japan and the Philippines, and China is extremely unhappy about this.”

  http://news.yahoo.com/china-fires-shot-across-u-bow-ahead-obamas-152605254.html

  @Hans Verbeek
  Politici denken dat misschien, maar kamp niet, uitstel is nog geen afstel, maar het is gewoon even afwachten. We staan nu aan de vooravond van grote veranderingen, dan ga je toch geen langlopend gascontract afsluiten met rusland? (of misschien juist wel als je denkt dat hij zn kuubs naaar azie gaat sturen)
  Kamp moet ook UK/USA tevreden houden met wie wij in wurg allianties zitten. En we moeten even wachten tot duitsland beslist heeft en ons dan bij hen aansluiten, misschien samen op handelsmissie gaan.

 3. 10

  Probleem is als Rusland haar afzet markt gaat vergroten naar o.a. China dan loopt de EU het risico dat Rusland zich steeds verder zal afkeren van Europa en dan wordt Oost-Europa het kind van de rekening omdat dat gebied dan economisch gezien onrendabel wordt.
  Tevens zal voor ons dan het gas en olie duurder worden omdat er meer klanten voor die producten zullen zijn, of dachten jullie dat Poetin zal stoppen met China, dan gaan er ook pijpleidingen naar andere gebieden in Azië komen.

 4. 11

  @10: uiteindelijk zal ieder land moeten voorzien in de eigen energiebehoefte. Zelfs het Russische gas zal ooit opraken en onbetaalbaar worden.
  Hoe eerder je begint met afkicken van fossiele brandstoffen hoe beter.

 5. 12

  @11: “uiteindelijk zal ieder land moeten voorzien in de eigen energiebehoefte.”

  Ik neem aan dat je niet bedoelt wat je hier zegt. Mij lijkt het juist evident dat landen meer en meer op elkaar aangewezen zullen zijn in hun energiebehoefte, al was het maar uit efficiëntieoverwegingen en de mogelijkheid tot risicospreiding.

 6. 13

  @12: nee, Bismarck, ik bedoel precies wat ik schrijf.
  In Europa zullen we het moeten doen met de wind die in Europa waait en de zonne-energie (biobrandstof, hout enz.), die in Europa wordt vastgelegd door groene planten. (steenkool, olie en gas zijn in Europa bijna op)
  Je bent slim genoeg om dat in te zien.

  De Nigerianen pikken het niet langer dat Shell hun olie wegsluist naar Europa. Ze willen zelf ook nog wat overhouden. De Saoedi’s verbruiken steeds meer olie zelf en exporteren steeds minder. Over 15 jaar wordt Saoedi-Arabië een olie-importeur.

 7. 14

  @5

  Sorry, maar ik ben in die link die je post direct afgehaakt nadat ik dit las:

  “This year could also see the breakup of NATO and even the EU.”

  Klinkklare onzin. En dit quote je serieus? Hier vorm je een mening op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren